Windows 10 ще бъде решаващ за Microsoft

Най-вероятно не четете това на компютър с Windows 8.

Въпреки милионите долари инвестиция в операционната система, все още по-малко от 10% от компютрите имат инсталиран Windows 8, и то в свят, където таблети и телефони масово вървят със софтуер на Apple и Google.

Всъщност един от всеки пет компютри все още върви на Windows XP, появил се преди 14 години, а болшинството все още са с Windows 7. С Windows 10 Microsoft трябва да докаже не само, че потребителите наистина се нуждаят от по-добра операционна система, но също и че компанията не е загубила нищо от своята значимост.

Тук важността на самата символика няма как да е по-голяма - затова и компанията скача директно от Windows 8 на Windows 10 - тъй като въпреки предимствата на „осмицата", потребителите така и не обикнаха неговия интерфейс, появил се през август 2012-а с напълно премахнат Start бутон.

Началната идея на Microsoft може би беше правилна: Windows 8 да се възползва от нарастващия брой тъчскрийн устройства и да е проектиран за натискане на големи бутони, отдалечавайки се от традиционния десктоп модел.

Но се оказа, че (да го кажем по-меко) той е изпреварил времето си, а повечето хора все още искат традиционен път до Excel, Word и до уеб пространството - най-употребяваните функции на Windows. Затова в Windows 8 десктопът изглеждаше като крачка назад, беше съвсем отделен от останалата система, и ако не го използвате с тъчскрийн, първата версия беше направо влудяваща.

Не може да се отрече, че на машини, създадени за Windows 8, той беше удобен и елегантен, но на обикновен настолен компютър, където го изоплзваха повечето потребители, предизвика вълни от протести. Ъпдейтът Windows 8.1 предложи подобрения, но твърде малко и твърде късно.

Тостер и хладилник в едно

Утре Microsoft ще проведе голямо Win 10 събитие, което ще се концентрира именно върху потребителската страна на операционната система - за обикновените хора, ровещи във Facebook и принтиращи семейни снимки. За пръв път Microsoft ще обясни и какво ще представлява Windows 10, когато върви на телефони и таблети.

За компанията събитието е от изключителна важност и за пореден път ще им даде възможност да се реваншират пред своите клиенти.

Както Windows 7 спаси Windows Vista от пълна PR катастрофа, така и от Windows 10 сега се очаква да се справи с подобно предизвикателство. Той ще се опита да предложи единна платформа за всички Microsoft продукти, от телефони до конзолата Xbox, както и таблети и PC-та, с един-единствен магазин за пазаруване на софтуер.

Това се различава от стратегията на Apple например, които все още предпочитат да правят различен софтуер за компютри и мобилни устройства.

„Можеш да обединиш тостера и хладилника в едно, но те няма да са удобни за потребителя", заяви изпълнителният директор на Apple Тим Кук още преди три години. От Microsoft все още не са съгласни.

„Мисията на Microsoft е да кара нещата да работят", казва изпълнителният директор на компанията Сатя Надела - и вече очерта доста възможности, базирани на основната идея за приложения и услуги, които играят ролята на двигател на цели бизнеси.

Остава си неясно как точно компанията смята да постигне това. Тя вече прави специализиран софтуер за телефони и някои таблети, използващ различен код от този на десктоп еквивалента му. Вкарването на всички тези устройства под един покрив се очаква да бъде трудно; продаването им под една и съща марка може и да е още по-трудно.

Less is more?

А междувременно все повече хора откриват, че един iPad или смартфон са достатъчни бизнес инструменти за техния бизнес. Затова предизвикателството пред Microsoft е многостранно: те трябва да докажат, че техните таблети могат да направят много повече от чуждите и да демонстрират, че PC-то все още е най-добрият начин да направиш нещо, като същевременно признаят, че то вече не е единственият вариант. И всичко това докато светът се движи уверено към модел с много евтин или напълно безплатен софтуер, който е предимно уеб базиран.

Все пак наличната бета версия показва, че Windows 10 изглежда като по-добър хибрид между старото и новото, като връща обратно Start менюто (с възможност да се определя размерът и съдържанието му) и обещанията са да сложи край на разграничението между традиционен десктоп и модерен тъчскрийн интерфейс.

Но ако ви трябва просто базова функционалност за уеб сърфиране, Windows 10 веднага започва да изглежда съмнително. Както и Windows 8, може да се окаже, че той предлага твърде много повече, отколкото се нуждаят повечето потребители в един свят, в който „less is more" добива все по-голямо значение.

#1 Harry 20.01.2015 в 21:23:27

Съдбата на Windows 10 ще е същата, както на Windows 8, каквато и предрекох навремето на Виста, хората нямат нужда от тях, въпреки че Microsoft неистово се опитват да ни убедят в обратното. И въпросът не е само до печалбите и парите, опитват се да ни променят съзнанието и мисленето, а също и да ни следят, колкото по-нова ОС, толкова повече backdoor, до там че в Китай са официално са забранили Windows 8 за държавни административни цели.

#2 Галфонсо 21.01.2015 в 00:51:03

До Harry Ами не знам как да ти го кажа по-деликатно пич, ама си пълен идиот

#3 Ролинс 21.01.2015 в 02:32:31

Галфонсо | 21.01.201500:51 П0-скоро е болен

#4 KingoftheROAD 21.01.2015 в 09:39:08

Жинътъ я пересадих под линукс, и си перка без проблеми. Микромекските програми, които връзват за виндофса, може да се подкарат и под емулатор, или виртуална машина. Интегрирането на много джуджавки, без възможности за гъвкаво настройване и конфигуриране на системата винаги е било проблематично, особено за Микрософт. Интересно защо някой администрации, като германската например (а и не само те) са преминали под линукс?

#5 dedogo6 21.01.2015 в 20:32:42

Галфонсо, един въпрос от мен - ти виждал ли си инсталирана поне официалната бета на уиндоус 10? Ако не си, трай там, че глупостите ги говориш ти.10 ката ,ако не променят нещо наистина много драстично от това ,което видях, по интерфейс и ядро - съдбата му ще е по лоша и от на 8. Ако случайно се занимаваш с компютри (освен, че ги ползваш) , ще ти дам да решиш един мрежови проблем с 8цата. Ако не си се гръмнал след това, пак ще говорим.

Новините

Най-четените