В наши дни е почти невъзможно да избягаме от преработените храни.
Въпреки лошата им репутация – считат се за един от основните причинители на затлъстяване, диабет тип 2 и високо кръвно налягане – те буквално заливат рафтовете на хранителните вериги.
А ето и защо трябва да ги избягвате.
Кои храни са преработени?
За преработени се считат всички продукти, които са преминали през поредица от механични или химически преработки, извършени с цел подобряване на търговския вид и увеличаване срока на годност. Тези храни обикновено се продават в пакети или в кутии и съдържат повече от една съставка.
Важно е да се отбележи, че не всички преработени храни са непременно вредни. Например, няма нищо нездравословно в това от време на време да си похапвате печени ядки, замразени зеленчуци, тахан, тофу и т.н.
Проблемът е, че тези продукти представляват една миниатюрна част от многото преработени храни на пазара.
Как преработените храни вредят на здравето ви и какво би се случило, ако ги замените с неутрални такива?
Вижте в галерията.