Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

5 ултрапреработени храни, които са повече полезни, отколкото вредни

Те съдържат добавки, но и много задължителни нутриенти Снимка: iStock
Те съдържат добавки, но и много задължителни нутриенти

Макар и без напълно точна формулировка, терминът ултрапреработена храна е синоним на съвременна чума или поне на пряк път към лошо здраве.

Редица проучвания сочат, че прекомерната консумация на този вид храни повишава риска от куп заболявания - от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови болести през депресия до рак.

Въпреки това общовалидна дефиниция на улрапреработени храни няма. Преработени са например продукти, минали някаква обработка - пастьоризирани, замразени, консервирани, сушени.

За ултрапреработени се смятат тези със съдържание на промишлени добавки, които хората не ползват в домашната си кухня - стабилизатори, консерванти, емулгатори, химически подсладители.

Подобни съставки има в купища храни - от колбаси до подсладени напитки, чипс и вафли.

Но и не само в тях. Редица храни от ежедневната трапеза също могат да влязат в понятието ултрапреработени, но освен консерванти и стабилизатори, те съдържат и полезни съставки, част от балансираното хранене и от необходимостта от пълноценен прием на нутриенти. И съответно не бива да се изключват напълно от диетата.

Ето и някои от тях:

Хляб

Снимка: iStock

Сам по себе си всеки хляб е преработена храна, защото се прави от обработена пшеница и се пече.

Някои видове готов, пакетиран хляб по магазините обаче може да минат в горната категория - на ултрапреработените храни, защото са част от индустриално производство с добавени твърди мазнини като палмово масло, емулгатори, витамин С, повече мая и сол и т.н.

Хлябът обаче, особено пълнозърнестият, съдържа фибри, и проучвания сочат, че той далеч не може да се приравнява с колбасите и подсладените напитки. Затова при този продукт всъщност намалява риска от рак и диабет, стига да се консумира с мярка.

Боб в консерва

Снимка: iStock

Освен боб, в консервите има и доста сол, както и модифицирана скорбяла или малтодекстрин, особено когато става дума за т.нар. печен боб - с добавен доматен сос. Целта им е да го сгъстят. Далеч не е изключено "рецептата" да включва и захар или глюкозо-фруктозен сироп.

Въпреки че това прави консервите ултрапреработена храна, бобът в тях е незаменим. Богат на фибри, растителен протеин, витамини и минерали и беден на мазнини, той е суперхрана и е необходим за пълноценно хранене.

Като се има предвид и колко време отнема да се сготви от нулата, изборът на боб в консерва е далеч по-добър от пълното му избягване.

Растителни млека

Снимка: iStock

Бадемовото, овесеното, соевото и т.н. млека се смятат за здравословни храни. Те са такива, но едновременно с това повечето от тях са и ултрапреработени.

Освен ако не са органични - и доста скъпи, тези продукти са допълнително обогатени с витамини и минерали, може да съдържат регулатори на киселинността, емулгатори, овкусители и стабилизатори.

Те нямат много протеини и ако не са подсилени с добавки нямат и особен принос към балансираната и здравословна диета, особено в сравнение с кравето мляко. За хора, които обаче го избягват, е по-добре да консумират растително мляко с добавени витамини, отколкото никакво.

Подсладени обезмаслени кисели млека

Снимка: iStock

Някои от тях са по-близо до ултрапреработен десерт, отколкото до мляко. На тези продукти се добавят подсладители, овкусители, консерванти и сгъстители.

Това обаче не значи, че калцият и протеинът не са там. При някои от този вид млека има и добавени съставки за по-здравословен ефект като стероли и станоли, които в умерени количества може да помогнат за контрол на нивата на холестерол.

Адаптирано мляко

Снимка: iStock

Доста от бебешките млека всъщност са си ултрапреработени храни. Те съдържат млечен протеин на прах, растителни масла, лактоза, захар, витамини и минерали и още добавки.

Те обаче не просто са полезни - при липса на кърмене те са единствената алтернатива за хранене на бебетата и всъщност за животоспасяващ продукт.



 

Най-четените