Средиземноморската диета звучи като сбъдната мечта.
В ума на човек се редуват картини на морски дарове, изобилие от прясна риба, висококачествен зехтин и възможно най-пресните зеленчуци. Всичко това, гарнирано с малко паста, колбаси и пълнозърнести храни за разкош.
Защо тогава по данни на Световната здравна организация, събирани от 2022 до 2024 г., Италия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по детско затлъстяване? И защо през 2024 г. процентът на възрастните с наднормено тегло вече е 15%?
Един от отговорите е, че Средиземноморската диета не е конкретен начин на хранене, а хитър рекламен трик.
Той се ражда през 1959 г., когато след дългогодишни изследвания в Италия семейство медици - Ансел и Маргарет Кийс - издават книгата "Яжте добре и останете здрави", посветена на средиземноморския начин на хранене.
Книгата, предназначена предимно за американска аудитория и нейните вкусови предпочитания, става моментален хит. Тя представя местната диета като ключ към добрата форма, дълголетието и здравето. В нея има редица изкусителни рецепти според Средиземноморската диета като салата с домати и босилек, разядки от рикота или от сардини, десерти като смокини с бадемова паста.
---
Тук хвърляме един обстоен поглед какво наистина са похапвали в Древен Рим:
---
Според Кийс "бедняшката кухня" на Италия и скромните домашни ястия със сезонни продукти са основополагащи за здравето и фигурата.
Според проф. Алберто Гранди обаче, професор по диететика към Университета в Парма, такова нещо като средиземноморска диета не съществува.
За "Политико" проф. Гранди уточнява, че в истинската "бедняшка кухня" месото е било изключителна рядкост, а солта и захарта са били лукс, което е спомагало за ниско кръвно налягане и ниски нива на холестерол сред италианците.
По време на Втората световна война има и тежък дефицит на прясно и кисело мляко, сирене и масло. Именно тези ограничения са довели до уж феноменалните разкрития на семейство Кийс и до популяризирането на Средиземноморската диета.
Според професора по земеделие Рами Зурайк от Университета в Бейрут дори наименованието "Средиземноморска диета" не е особено коректно. За "Ню Йорк Таймс" той посочва, че испанците и португалците обожават свинско месо и свински деликатеси, а в Гърция и Турция пържените меса с хляб и богати гарнитури са традиция. В Италия пък понякога пестото и сосовете са се приготвяли с мас, а не със зехтин.
Пастата, дори и пълнозърнестата, е богата на въглехидрати и някой типични италиански сосове като рагуто "Болонезе" са мазни и са калорийни бомби.
"Начинът на хранене зависи и от географията, и от богатството на конкретна нация", категоричен е проф. Рами Зурайк. Той обяснява и че терминът "Средиземноморска диета" грешно се асоциира с нещата, които модерните италианци ядат.
---
Как да се храним здравословно, ама като португалците:
---
От 80-те години насам във възход в Италия са разточителните печива и десерти, колбасите и месата и сирената, а не толкова плодовете и зеленчуците и зехтинът.
С други думи, истински здравите и дълголетни италианци не са се хранили толкова изобилно и калорично, с толкова мазнини, сол и захар. Към тази тенденция постепенно се присъединяват и свръхпреработените храни и бързото хранене.
Бърз пример за това е любовта на италианците към Nutella - до не много отдавна традиционното похапване и за малки, и за по-големи е именно филия, дебело намазана с течния шоколад.
По-младите италианци преоткриват и страстта към огромните пици, италианския сладолед, пастата и десерти като тирамисуто и канолите.
А лично премиерът на Италия - Джорджа Мелони - води война в Европейския парламент, която е срещу ограничаването консумацията на месо на Стария континент.
Въпреки това и въпреки обезпокоителните статистики повечето италианци остават твърдо убедени, че храната им е сред най-здравословните в света. Митът се поддържа и от гурута в кухнята като Джейми Оливър, Джада де Лаурентис и дори Стенли Тучи.
И ще битува, поне докато не се появи някое ново семейство Кийс, което да измести средиземноморската диета от пиедестала.