Шестица от тотото с "Ша-Ша"

Когато сред шумния свят на еднодневните музикални хитове срещнеш хора, които отстояват своя глас, буквално и преносно, при това със завидна сценична креативност и персоналност, обръщайки гръб на обременяващото изискване да "изглеждаш като някой", вместо да "бъдеш" - можеш спокойно да се поздравиш: изтеглил си шестица от тотото.

Или просто си се озовал на концерт на дует "Ша-Ша".

Усещането, че ти върви, абсолютно не може да те изостави, докато в добре премислен подбор Гергана Добрева и Светослав Колев-Цвъри поднасят песните от предстоящия си албум или някои свои "тотални" хитове. Макар че последното клише вече рядко може да се чуе за някой, различен от Адел или Тейлър Суифт, в случая "хит" е казано без грам преувеличение.

Всеки, който е слушал песента "Ела с кака" може да потвърди това.

Когато попаднеш под въздействието на не-сложната като композиция, но категорично втълпяваща се в главата песен, внезапно в теб се ражда силния копнеж да пратиш по дявола този "хремав град"...

Кой не е изпитвал подобно желание в края на безкрайната работна седмица или в началото на уикенда?

Ако си маниак-критикар или педантичен меломан, който трудно се отпуска дори след три уискита, и вместо да се наслаждаваш, предпочиташ да броиш плюсовете на живото изпълнение на Ша-Ша - то - един съвет - започни с вокала.

Гери Добрева има глас, който може да разбие леда в чашата ти като в шейкър или, в най-лошия случай - да свали прелитащ случайно самолет.

Плътният й тембър гарантира, че няма да можеш да спреш да я слушаш, а сравненията с Дженис Джоплин са обидни. Не заради очевидното отсъствие на последната, ами най-малкото, защото всеки е уникален.

Човекът, който се грижи за останалата половина от "Ша-ша", е музикант с огромен опит.

Цвъри е сред най-добрите български китаристи с перманентно присъствие на сцената от кажи-речи 30 години.

Той е част от "Импулс" в края на 80-те години, после свири в "КГБ", "Акцент", със Стенли, негови са китарите в "Има бира" на Подуене Блус Бенд, заедно с ПББ е и в албума с Камен Кацата "Страхът на гаргите", участва в авангардни проекти - с група SLAV DE HREN.

А след това, в началото на новото хилядолетие, навлиза в поп-музиката, като със своята група Undo прави свръх-комерсиалната песен "Само ти не разбра".

Той определя тази част от живота си по-скоро като експеримент, защото точно където е сега - се чувства най-успял.

Но да се върнем на нашия музикалният критик-педант, седнал в ъгъла на някой от десетките клубове, където практически в края на всяка седмица концертират "Ша-Ша".

Решил веднъж да вдигне бариерите си и да се отпусне, той най-после успява да оцени истински онова, което кара феновете на групата да подскачат от кеф при клубните изпълнения на Гери и Цвъри - а именно текстовете и мелодиите.

"Гергана има голям усет как да стане песен", казва Цвъри.

Римите пред публика се редят, като че ли сами, макар че зад кулисите не е точно така: изисква се да "хванеш" идеята, докато прелита наоколо и да имаш достатъчно концентрация да я запишеш, да я облечеш в текст, да я разработиш - и най-накрая да я представиш с умението на актьор от НАТФИЗ.

Понякога пишат текстовете си заедно, но основният порив идва от Гери, която отлично знае коя е основата на творчеството:

"Няма значение дали си добър музикант, ако нямаш правилни идеи".

Правилните идеи при тях намират "материално изражение" в три албума и общо над 40 авторски песни - сериозно творчество за група, която е заедно от 2009-та година и при това постоянно концертира.

Стилът им следва крайностите, които и двамата признават, че не са им чужди - и е непостоянен, като варира във всички оттенъци на рока, минавайки през пънк моменти, смело забърквайки етно, джаз и латино елементи по пътя, докато се стигне до тихи монотонни блус парчета, като например предназначеното за разбити сърца "С уиски пресушавам дъжда".

Иначе и двамата признават, че са "рокаджии" по душа.

Затова, ако в края на вечерта чуете тяхното смазващо изпълнение на единствения, заслужил да се откъсне от сърцата им кавър, който би могъл да е When a Blind Man Cries на Deep Purple - благодарете от сърце с бурни аплодисменти.

"Ша-ша" ги заслужават от горе - до долу.

#1 Виктория Пенелопова 07 21.11.2015 в 10:30:38

Това минутка за реклама ли е? "смазващо изпълнение"??Трябва ли да ме е срам, че за първи път ги чувам?

#2 d0ni 21.11.2015 в 12:13:06

Не е срамно да си невежа, така че не се притеснявай. Срамно е да го показваш толкова явно :-)

#3 whocares 21.11.2015 в 14:51:32

... приятно съм изненадан... признавам, че досега не бях ги слушал. Нещо ала Камен Кацата, Черно фередже, Кольо Гилъна...

#7 vanko 22.11.2015 в 13:21:48

Песнички за компания, край огъня на плажа или в планината, или след 2-3 големи - който пее, зло не мисли... Нищо особено. А да си пеем с преправен лигав глас и да не сме на 18...

#8 Дракон с кисело зеле 22.11.2015 в 18:34:31

Явно само аз чувам чалга-хипстърия тук...

Новините

Най-четените