Западът е в упадък, но все още няма кой да го замести

Световната икономическа криза от 2008 г., изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ, Brexit, скорошните прогнози за забавяне на икономическия растеж в САЩ, Европа и Латинска Америка са само част от знаците за предстоящи сериозни промени в глобален мащаб.

Възходът на Азиатско-тихоокеанския регион, случващ се именно на фона на тези събития, може да бележи началото на нова епоха - "Пост-западния ред". Тази тема беше в центъра на Форума Бразилия + Китай, посветен на предизвикателствата пред света през 2017 г. Той се проведе в Пекин по време на тридневната среща на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в началото на септември.

Политическият клуб на най-бързо развиващите се големи държави, каквото всъщност представлява БРИКС, от години се опитва да извади света от доминацията на Запада и САЩ. В състояние ли са обаче?

Това, което днес описваме именно като "Запада" или "Реда на Запада" представлява не толкова географско понятие, колкото смесица между икономически, културни и политически модели, като пазарната икономика, свободата на словото, либералната представителна демокрация, върховенството на закона и т.н.

Този световен ред се предпазва от големи институции като Международния валутен фонд, Световната банка, НАТО и др.

Тук важно е да се отбележи разликата между термините "ред" и "система". Макар често да са бъркани за синоними, всеки от тях има своя специфика. "Редът" представлява начинът, по който ресурсите се движат и разпределят - в глобален и в локален мащаб. Системата, от своя страна, представлява наборът от институции, закони и международни договори, които уреждат запазването на този ред. В този ред на мисли, Западът като понятие е ред, а институциите, които пазят този ред са системата.

След Втората световна война САЩ поема ролята на лидер на Запада. Това до голяма степен се дължи на непокътната от войната икономика, на свежите финанси от продажбата на оръжия и отпусканите заеми на европейските държави, сражаващи се срещу Хитлер, но и най-важното - на факта, че единствена от големите световни държави Америка не претърпява тежки инфраструктурни загуби. В добавка към голямата армия, това поставя САЩ на пиедестала като лидер на Свободния свят.

Краят на Студената война и разпада на Съветския блок бележи началото на пълната културна и икономическа доминация на Америка. Американската култура влиза като филми, сериали, музика, мода, харни и напитки, като консуматорско общество и свободен пазар.

Така е и до днес. С едната разлика, че вече се появяват много фактори, които да оспорят този световен ред, показвайки слабите му страни и цялостното отслабване на запада.

Съответно, ако се поставят нещата в рамката на "Пост-западане ред", трябва да си зададем два основни въпроса - Съединените щати и Европа все още ли заемат господстващо положение по отношение на военните, икономическия просперитет и ценностите? И има ли упадък в институциите, държащи реда на Запада?

По отношение на "реда", тълкуването на прехода към пост-западен световен ред не е лесен въпрос. Що се отнася до политическата и военната мощ, САЩ и НАТО остават неоспорима сила, както по отношение на конвенционалната сила, така и на възпиращата сила.

Разбира се, в "ядрения клуб" се включват държави, които могат да бъдат наречени противници на Запада (Пакистан, Русия и вече вероятно Северна Корея), а терористичната заплаха остава притеснителен фактор. И все пак все още не се е появила сила, нито национална държава, нито международен пакт, които да оспорят силата на НАТО, дори след критиките на американския президент Доналд Тръмп към Алианса.

По отношение на икономиката тепърва се наблюдават ефектите от промяната.

Индия и Китай, както и останалите по-малки актьори от Югоизточна Азия помагат за промяната на гео-политическия пейзаж. Що се отнася до престижа и меката сила, тук спадът в силата на Европа и САЩ вече се наблюдава ясно покрай всичките политически и социални кризи, раздиращи западните общества, като в много държави антизападните настроения са факт.

И все пак все още няма алтернатива, която да запълни оставената ниша, да даде потенциално универсална рамка, която да измести идеята за "американската мечта". Така независимо от пропагандата на Пекин или Москва ние няма да видим нито "китайска мечта", нито руска.

Факт е, че вече наблюдаваме опити да бъде създадена алтернативна на западната система. Но дори Новата банка за развитие към БРИКС и различните други институции, създадени под ръководството на Китай в рамките на Азиатско-тихоокеанския регион и Евразия, все още не могат да се изправят срещу институциите, конструирани през дългия период на западната доминация.

Вместо това, те са насочени към увеличаване на обхвата на възможностите за финансиране на развитието на отделните райони - област, в която обаче нуждите далеч надхвърлят източниците на инвестиции.

Да говорим за нов световен ред също е твърде рано. Въпреки упадъка, който Запъдът прежиява, все още няма условия за възникването на нечия чужда хегемония, която да промени нещата из основи. Вместо това сме изправени пред ситуация с няколко големи играчи и оформящи се около тях лагери. И в този свят няма нито правила, нито резултатите са ясни.

#1 TheRock 14.09.2017 в 14:55:46

Комунделите сънуват този упадък от 70 години и още не са се събудили.

#2 Уточнител 14.09.2017 в 15:38:01

Китай ще влезе в упадък преди да достигне до мечтаната световна хегемония!

#4 boris 15.09.2017 в 09:45:04

Новият световен ред и нови световни господари винаги идват не с огромни човешки или материални ресурси, а с нов икономически строй. ( казвам това, без никаква идея за комунизми, социализми и прочие идеи от 19-ти век) Нито Русия, нито Китай нито другите от БРИКС не са носители на нещо ново. Като алтернативни световни лидери - те са просто поредните по-големи динозаври.

#5 TheRock 15.09.2017 в 13:16:51

МарКом | 14.09.201719:23 Китай вече е в упадък! Чакам законите за забрана на търговията с китайски ментаци и тогава ще си говорим. Помним всички как Китай беше залял Европа с нискокачествен пчелен мед и това едва не уби българското производство, ЕС забрани вноса на пчелен мед от Китай и сега българските производители на пчелен мед са много доволни.

#6 TheRock 15.09.2017 в 13:19:28

МарКом | 14.09.201719:23 Стига с тия ресурси!!! Яж петрол и пий газ като си толкова отворен. В 21 век печели този, който от ресурсите произвежда неща които всеки иска да притежава, а това са тези които създават условия това да се случва.

#7 SamVaims 15.09.2017 в 13:25:43

"Направете съпоставка кой какви ресурси има и помислете според вас как ще се развият нещата в дългосрочен план... " За какви ресурси точно става въпрос? Има няколко вида ресурси, най-важния от които е човешкият ресурс. Т.е човекът с неговата амбиция, идея, знание, умение и свобода да ги осъществи. Отговорът ми е важен, за да мога да помисля и да ти отговоря на свой ред за дългосрочния план

#8 follow_the_cash_flow 15.09.2017 в 23:28:27

Яж, пий... Основния ресурс е земята. Като пространство за обитаване, с прилежащи други ресурси, и за ... селскостопанство. Ресурсите са си ресурси. Технологиите служат за по-ефективно усвояване на ...ресурсите.. Teхнологиите са върха на постиженията, културата и интелекта на човека, но те имат.... ВТОРИЧНА, обслужваща функция. Докато не преминем в двоичен код, в някой облак от сървъри, сме оковани за материалния свят А дори и да преминем... Тези сървъри вероятно ще съществуват някъде физически, ще имат нужда от ток, и някой ще може да спре копчето . За тотална дематериализация и преминаване на някакво енергийно ниво, не съм дозрял, лично аз

#9 SamVaims 15.09.2017 в 23:51:39

"Teхнологиите са върха на постиженията, културата и интелекта на човека, но те имат.... ВТОРИЧНА, обслужваща функция." Принципно не си прав. Обикновеният бачкатор с кирката и лопатата ли, според теб има първична функция?

#10 deowin 16.09.2017 в 00:01:52

>най-важния от които е човешкият ресурс Разбираемо е, че човек, който представлява абсолютно пренебрежима част от човешкия ресурс, ще пренебрегва ролята на този ресурс и ще преувеличава ролята на всички други ресурси - например природни. С прости думи, на мизерника само чернозем, въглища и нефт са му в главата и устата, защото не може и не иска да си представи, че някой друг човек би могъл да представлява по-съществен ресурс от него. По това и лесно ще го познаеш - той не говори за образование, наука и развитие на човешкия ресурс, той говори за земеделие и добив на въглища и нефт. Нормално за ум, чиято стойност не надвишава тази на чувал картофи.

#11 deowin 16.09.2017 в 00:06:55

>не съм дозрял, лично аз Апропо, отлична илюстрация - гореспоменатите човеци "зреят". Вътречерепният картоф на този конкретен индивид явно все още не е "дозрял" според неговата лична преценка. Не виждам причина да я оспорваме.

#12 follow_the_cash_flow 16.09.2017 в 00:40:50

Деовин, предлагам ти, заедно с човеците, които сте дозрели и надхвърлили нуждите от природни ресурси, да се затворите в една капсула и да се изстреляте нанякъде в космоса. Ресурсите, може да ги оставите на материалистите като мен. Аз лично ще те потупам по рамото за сбогом, и ще се радвам, че ще ми оставиш повече жизнено пространство. Всичките тези човеци, интелигентни, които визираш като ресурс, със знанията и уменията им - тези най-важни ресурси, ако си наистина толкова тъп и не си го разбрал, се конкурират с уменията и способностите се за съвсем рудиментарни неща, останали от големия взрив насам - природните ресурси. За да правят нещо с тях, и най малкото - да имат повече жизнено пространство. Примерно, повече от гарсониера под наем, като за начало. Ако го обърнем на геополитика, това е причината сащ да строи самолетоносачи и да разполага бази в източна европа. Немалкия континент северна америка изглежда е недостатъчен за лакомите им гъзове.

#13 follow_the_cash_flow 16.09.2017 в 00:56:04

И в крайна сметка, целия потенциал на човеците, примерно в САЩ, понастоящем се оценява на - 20 трилиона натрупан ДЪЛГ Дълг, който поради здравия разум на всички на планетата, никой не настоява да бъде изплатен, завличайки света в невероятна криза. Дълг, който се очаква някак си да бъде избит в бъдещето. Дълг, гарантиран с обещания за приходи в "светлото бъдеще". Ако тези обещания за някой са неконвертируеми като стойност, те са още гарантирани с военна мощ. Изглежда този вид гаранция е по-ефективен от златното покритие ;). Толкова за човешкия ресурс. Дайте сега "да дадем" и да избием 20 трилиона дълг

#14 deowin 16.09.2017 в 01:15:42

Първо, аз не съм от хората, които "зреят". Разбирам желанието си да припишеш собствената си еквивалентност с растение върху другите, но помисли над вероятността да съществуват различни от теб хора. Второ, ако оставим ресурсите на картофоподобните хора, те дори няма да могат да ги измъкнат от земята. Точно това е причината човешкият ресурс да е толкова по-важен от всички природни ресурси - че, без първия, вторият е без никакво значение. Хора като теб не биха могли да оползотворят ресурс по-голям от малка нива, защото за толкова ви стигат уменията и знанията - да посадите картофи и да ги чакате да узреят. Няма никакво значение, че под нивата може да има огромни залежи от нефт, защото ти нито можеш да го изкопаеш с правата лопата, нито да го разделиш на фракции, нито да разработиш ДВГ, който да употреби крайния продукт. Ти можеш да отглеждаш картофи. Апропо, точно това е и причината всички да се натискат да купуват дълга на САЩ, но не и този на Русия - Русия може да има несметни богатства на природни ресурси, но те са без особено значение, когато нямат необходимите човешки ресурси да ги оползотворят и произведат краен продукт, а не индустриалните суровини, които произвеждат днес, и които нации с по-развити човешки ресурси превръщат в употребяеми крайни продукти.

#15 follow_the_cash_flow 16.09.2017 в 01:39:19

Какво ти пука кой може да оперира само с лопата: - свобода, демокрация и неприкосновеност на частната собственост. Ако трябва милиони хектари ще се усвояват с две прави лопати и ще се пазят с няколкостотин ракети. Както всеки американски селянин може да те застреля, ако си в имота му, и се почувства застрашен по някакъв повод . Така че, всичко изглежда ок ;) Американския дълг ме притеснява дотолкова, доколкото да няма инфлация (или хиперинлфация след застой). В крайна сметка, като си специалист по американския дълг - дай една прогноза за долара - ще скочи ли към нова година до предишните си нива, както 2014-та? Или трайно ще е по-евтин, когато борсите почнат да работят с деноминация в Юани? А ако китай и иран си спретнат собствена петролна борса, и китайците вече са построили достатъчно флот, тая борса май... Никакво освобождаване на иранския народ и никакъв внос на демокрация няма да я бутнат

#16 Nenimir 16.09.2017 в 08:08:29

Нормално е да има преразпределение, но то отново ще бъде в рамките на това, което наричат "западен" модел. Всяка една система -комунизъм, социализъм и т.н показва че сме изчерпани. Възходът и падението на толкова много империи доказва, че преразпределението върви непрекъснато, както и че като цивилизация нямаме шанс-огромната ни алчност и безхаберие към мястото, което обитаваме води до логичният край на експеримента.

Новините

Най-четените