Какво има да покаже българската армия

За първи път от седем години България ще види сериозен парад на въоръжените си сили в рамките на честванията на 6-ти май - Ден на Храбростта и на българската армия.

С начален час 10,00 под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър по площад „Княз Александър I" ще преминат Знаменен взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военна академия „Г. С. Раковски", Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет „Васил Левски", Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на силите и служба „Военна полиция".

Парадът ще се командва от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

В тазгодишния парад ще вземат участие  1300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета. Практически ще бъдат показани всички основни типове, които днес са на въоръжение.

Наземните бойни машини ще дойдат по „Цар Освободител" от Народното събрание и след преминаването по площада ще се изтеглят по бул. „Тодор Александров". Техниката ще премине със скорост от приблизително 10 km/h.

Въздушната част на парада ще се състои от военни вертолети и самолети, които ще преминат в различни формации. Вертолетите ще прелетят на височина от около 100 m, учебните самолети на височина от около 200 m, a бойните машини ще са на височина от 300 m.

Парадът ще се предава на живо от Българската национална телевизия, а въздушната му част ще се стриймва в интернет на следния адрес -  http://www.maxtelecom.bg/livestreaming.

На каква техника ще могат да се насладят зрителите на Гергьовденския парад може да видите в нашата галерия.

Новините

Най-четените