Свръхчовек

Странно се сляха съдбите този уикенд на двама души, които със сигурност никога не биха поискали да се познават.

Докато 27-годишната Ейми Уайнхаус е умирала в Лондон, най-вероятно победена от слабостите и зависимостите си, в Осло 32-годишният Андерш Брайвик успя да отнеме 93 живота. Засега.

И двете новини разтърсиха света.

Андерш Брайвик е искал да е Свръхчовек. Übermensch. Онзи, описан от Ницше в „Тъй рече Заратустра". Възхищавал се е от бели, руси, синеоки християни - какъвто е и самият той; от рицари кръстоносци, от супергерои. Това се вижда от филмчето, което е пуснал в youtube и което вече се гледа само с регистрация, също като порното. Защото това клипче всъщност е едно его-порно. Целият смислен, изряден, трезвен живот на чистия ариец Андерш е порно. Разврат на егото.

Ейми Уайнхаус е точно обратното на Свръхчовека. Дори в смъртта й се намериха хора да я обвинят, че сама си е виновна. Нея я уби слабостта й. Това, че се влюби в неподходящ човек, чиито издевателства не понесе. Че пиеше и взимаше наркотици, защото с една и съща чувствителна душа се самоунищожаваше и създаваше музика.

Андерш пося масова смърт, за да утвърди собствената си личност. Ейми смачка себе си, за да остави на милиони непознати хора искрени изповеди, които да ги вълнуват и да ги направят по-добри.

Андерш ще влезе в затвора, където по пандизчийското правосъдие го чака съдба на нечия кучка. Ще изгние безславно там, ще бъде мразен от целия свят, дори и от съмишлениците, които се бяха побояли да го приемат в хейтърските си редици, стреснати от маниащината му. Това постигна с двегодишното внимателно планиране на чудовищните си действия и отдадеността си на омразата и егото.

Ейми живя бързо, страстно и раздаващо се, без да се пести и обожествява. Но нейното създадено в безотговорност към себе си творчество гарантирано ще се помни още дълги години. Като това на хора с подобна на нейната съдба - Били Холидей, Кърт Кобейн, Джанис Джоплин, Джими Хендрикс.

Иска ми се да мога да измоля хладнокръвието и себелюбието на Андерш за таланта и уязвимостта на Ейми. Но животът е несправедлив и пълно щастие никога няма.

Във всеки от нас има по малко от Андерш и по малко от Ейми. Има уязвимост, слабости, глупави човешки дефекти. Има и жестокост, маниакалност и желание да контролираме целия свят.

Сигурно от кучи поглед, така да се каже, ви се струва, че колкото повече власт над другите постигате, колкото повече ги манипулирате и владеете съдбите им, толкова повече успявате да се справите с живота. Но пък от птичи поглед е сигурно, че човещината, дори в дефектните й измерения, е по-ценна.

Много ми се иска някак си така да стане, че повече да си пазим и щадим творците, защото в тяхната талантлива душа сътресенията от 1-ва степен по Рихтер отекват на нещо като 100-на. И да сме малко по-скептични към воините и победителите си, чието хладнокръвие обикновено е на границата с клиничната психопатия.

Да свиваме сармите на Андерш още докато говори с езика на омразата и само плаши да изпозастреля стотици хора. И да сме нежни към разтерзаната Ейми, която не се вписва в нормите на еснафското приличие, но пък може да пише музика и да ни изтръгва сълзи, докато пее.

Но светът е несправедливо място, както вече стана въпрос. Затова Ейми е мъртва, а Андерш е взел контрола над животите на стотици хора.

Свръхчовекът е мокър сън за комплексари и страхливци. Иска се много сила, за да си позволиш да покажеш слабостта си.

Почивай в мир, Ейми. Андерш, ти си знаеш. Какъвто си рус и хубав, бързо ще ти излезе късметът в затвора, ариецо.

#5 Белия татко 24.07.2011 в 19:57:46

Колко гадости се изписаха тук за Ейми Уайнхаус, дори за убитото момиче в Борисовата градина - че се го били просили. Искам със същата жар някой да тегли по една майна на Кадафи или на този норвежеца... Или на мъжа на Ейми. Няма. Все жертвите някак са виновни, а злодеите - нищо за тях.

#6 Оня Дето Го Трият 24.07.2011 в 20:00:36

Неделя е Жега е На никой не му се работи... А трябва ни статия и днес за Уебкафето Авторе, по-нелепа аналогия от тая за Ейми с норвежците незнам как можеше да има Другия път пробвай да обединиш взривовете на Яне с вдигането на цената на корнишоните примерно Свръхавтор си ти!

#7 elle-2 24.07.2011 в 20:14:50

Страхотна статия. Браво на автора. Аналогията е невероятна, наистина. Говорим за една и съща саморазрушителна страст като двигател на това, което е човек на дъното, в същността си - единият с манията за величие, другият - жертва донякъде на таланта си, донякъде на бремето на популярността.

#8 buryana 24.07.2011 в 23:59:20

До Manuela Gerenova: За в бъдеще не се изказвай неподготвена. Не знам с какъв музикален капацитет разполагаш, но очевидно музикалната ти култура е някъде под нулата, щом смяташ, че Ейми Уайнхаус е имала "две хубави песни" и нищо повече. Много ми е интересно да ги чуя поименно. Сигурно ще кажеш, че са Rehab и другата, хаха...

#10 veselavesela 25.07.2011 в 05:41:16

Талантът й е безспорен! Голяма певица и композитор. Хайде сега започвайте да плюете и Дженис Джоплин, Джими Хендрикс ...да не продължавам списъка. Кратък им е бил живота, но ще си останат слушани и обичани. Аналогът в статията ...да не повтарям Оня.

#12 buryana 25.07.2011 в 08:55:05

Ама коя си ти, че да сравняваш таланти? Ей това не ми е ясно...

#14 niemen 25.07.2011 в 09:43:09

Болният Андерш превъртял и застрелял 93 невинни души и сега е най-големият злодей на планетата. Добрите американчета само с една бомба на 6.08.1945 убиха на секундата 70 хиляди цивилни в Хирошима, но са национални герои. Както се казва, три косъма на главата са малко, но в супата са страаааашно много.

#15 buryana 25.07.2011 в 10:13:01

Бабо Пено, стой си на село по-добре. Опитите ти за оригиналност са меко казано жалки.

#17 Бойко Стефанов 25.07.2011 в 11:09:07

Ей това, все едно че съм го писал аз, дума по дума. Само на финала не бих поставил закана и благопожелания към убиеца, защото както сам казваш, авторе, животът не е справедлив, а е просто един живот. Но вчера и онзиден писах точно това, но така добре, красноречиво и коректно, ти го написа, а аз се съгласявам напълно.

#18 Nikoj Nqkoj1 25.07.2011 в 11:48:55

Деси ком. 3, браво , този път от мен имаш адмирации за коментара. Напълно покрива и моите виждания по въпроса и то на 101%.

#19 durex 25.07.2011 в 12:18:31

Не съм и фен на Еймито,но наистина имаше невероятен глас и пееше страхотно.Още по-малко съм фен на идеализирането на смърта и,което няма нищо общо нито с таланта,нито с чувствителноста.Нейното си беше една предизвестена смърт.Както на милиони други безнадеждни алкохолици и наркомани,които не са в състояние да се освободят от своята зависимост.Както и от своята среда.И не е нужно да си свръхчувствителен и талантлив за да бъдеш отчаян наркоман.Нито светът ти е виновен,че не си в час с действителноста а живееш от доза до доза. И никак не ми се връзва значимоста на творчеството и особено на личноста на г-ца Уайнхаус да бъде сравнявана с Джими Хендрикс или Джанис Джоплин.Музиканти,които са алкохолици и наркомани - дал господ. Относно русият ангел на арийската раса мога да добавя,че идиоти има по цял свят и не бива да се плюят норвежците заради този боклук.Те са достоен и цивилизован народ и са едни от последните,които биха могли да бъдат обвинявани,че са развъдник на фундаменталисти и религиозни фанатици.Фанатиците са отрепки,независимо дали по произход са германци или афганистанци.

#20 durex 25.07.2011 в 12:29:01

Но наистина прекалената толерантност понякога дава свободата и на най-големите боклуци да избуяват необезпокоявани.Ако си толерантен към нетолерантния ти му даваш предимството и свободата да нарушава твоите права.И да има самочувствието на ненаказуем.Затова е въпрос на морал и гражданска отговорност да се мачка всеки такъв фанатик и морален урод.Независимо дали е религиозен фундаменталист, нацист или комунист.Това са враговете на свободното общество и мразещите всичко различно.Това са утайката на обществото и трябва да бъдат презирани и мачкани.

#21 MiaWallace 25.07.2011 в 13:43:20

Никой не твърди, че Ейми Уайнхаус е била някакво ангелче, обаче защо вечно излиза, че едва ли не си е заслужила смъртта. Тц, не е, независимо от количествата алкохол и наркотици. Жалко, че такъв талант в музиката си отиде след 2 албума, а хиляди бездарници доживяват дълбоки старини, известни с това, че са известни.

#22 darcas 25.07.2011 в 16:04:21

Сигурен съм че на всеки му се иска да вземе автомата и да почне да стреля, само че една малка нишка ни крепи да не го направим - при норвежеца тя се е скъсала. Развитите общества са толерантни, но толерантността им бавно започва да се превръща в омраза към другия, различния. Най-тъпото е че този олигофрен е стрелял по свои хора, сънародници. А изповядва расизъм и омраза към другите. Нещо тука не се връзва? Аз ако бях психопат-расист и християнски фанатик, щях да трепя цигани, араби, черни. А не собствените си хора. Говореше се и за 2-ри стрелец, но май нищо не са открили още. Историята много смърди.

#23 Nikoj Nqkoj1 25.07.2011 в 16:18:49

до калашника Да биеш мангали и негри, докато првителството ги пуска безпроблемно мисля, че си е тъпанарщина от гледна точка на спирането на процеса със наводняването с чужденци. И най-вероятно той затова е атакувал превителствени сбирки и сгради. Просто си е мислел че трябва да атакува причината , а не следствието на явлението което не му харесва. От тази гледна точка си мисля че си е съвсем с разума и логиката от гледна точка на спирането на явлението. Други неща не са му наред на човека, но разума и логиката според мен не са от тях

Новините

Най-четените