Благодарим на Борисов за Естония

Премиерът Бойко Борисов, из заседание на Министерския съвет: "На 12-ти съм се разбрал с премиера на Естония (Андрус Ансип - бел.р.) и ще доведе една делегация и лично той ще ни презентира електронното правителство. Говорил съм с него какво от него могат да ни дадат безплатно и ще настоявам, ако може и да ни даде и експерти, които, като дойдат тук, за да можем да го внедрим много бързо.

Естония е държава от нашата черга".

Благодарим на г-н Борисов, че се е заел да "оправи" безплатно е-правителството ни. След като в продължение на няколко правителства за недовършените информационни системи на държавата са изхарчени до момента над половин милиард лева...

Но да си дойдем на думата за чергата. Приличаме си с Естония, дума да няма. От един блок сме и храните поскъпват здраво и в Прибалтика, и тук. Сега да видим разликите...

В България са достъпни само три електронни административни услуги, а в Естония - 700. Там и издаването на международен паспорт се поръчва онлайн.

Най-голям спад на безработицата през юли има в Естония - от 17.9% на 12.8%. България е с по-ниска безработица, но за пореден месец е втора по темпове на увеличение на безработните след Гърция - от 10% на 11.5% (по данни на Евростат).

От 1 януари тази година Естония е член на еврозоната - и еврото смени кроната. България премести намеренията си за по-нататък.

Естония е лидер в региона по привлечени чуждестранни инвестиции за 2010 г. - 8.3% от БВП. За България този показател е 4.5%.

Естония е на първо място в ЕС за 2010 г. с най-нисък дял на държавния дълг от БВП - 6.6% от БВП. България е след нея - с 16.2% от БВП.

И изобщо да спрем.

Само ще напомним, че естонците си преизбраха управляващата десноцентристка коалиция за втори мандат през март т.г. Въпреки непопулярните мерки, които наложи - икономии, съкращения и др.

Та предлагаме на г-н Борисов да обмени опит с естонския премиер по скайпа. И него пак естонци са го измислили.

#1 tytyrytka 02.09.2011 в 17:43:11

ама да не сте се объркали, бре Уебкафе?!? вие да сте позитивно настроени към бат Бойко? нещо да не сте били зомбирани та да му благодарите... не моа повервам просто! ако все пак сте сериозни, заслужавате тогава и аз да ви благодаря за 1-та статия от вас, където го видехте с други очи и му повярвахте! айде,и все така- по мъжки ви искам!

#4 Чинчифон 04.09.2011 в 11:26:08

Драга tytyrytka, Искам и аз да се настроя добре към Б.Борисов.Кажи как го правиш?

#6 MacAllister 04.09.2011 в 23:06:20

Каква мозъчна корате гони бре, лапачката я правят тия, на които им предлагаш продукт за 5000 , готов а те ти обясняват как сега ще вземем нещо от чужбина и ще вземем проект за 500000 да го преведем например, или алтернатива втора, ще направим голЕм еуропейски проект и ще направим с най-водещите технологии едно големо *овно. Чувам го и от Борисовата администрация, също толкова, колкото от предишните, хич не ми говори за мозъчни гънки щото знам за какво става дума от най-вътре, изпокарах се с всички щото не мога да прая нищо за много пари, нито пък мога да си втълпявам, че еди коя си модерна технология е готина щотото е модерна. Ако си мислиш гладка гънко, че в държавата и в корпорациите има поне един продукт, който се прави, за да бъде това, което е нужно дълбоко се лъжеш, всичко се прави, за да може някой менажер, който или отдавна или никога не правил такива неща да вземе комисионна, рушвет, бонус или каквото друго може според ситуацията. Това, че тук там по случайност нещо и върши работа е благодарение на туй, че понякога макар и рядко интересите за печалба на менажера или чиновника случайно съвпадат с интересите на организацията. Ей това е прекрасния бял свят и то не само в България, не криза ами връщане в каменната ера ни чака с тия нищо не можещи, зарязали акъла си държавници и бюрократи дето са станали "елит" и у нас и в Европа. Това, че едните изглеждат по-лачени и по-културни от нашите мекерета въобще не означава, че не живеят в илюзорни светове. Гънко, вземи се скрий някъде, защото от много репчене след 20-тина години и ти и велиията дето те кефят ще се молите на колене на ония, дето въпреки вас, напук на изгодата си пазят акъла и моженето, ще се молите да ви удържат в цивилизацията, ама може и да не може, защото въобще не си давате сметка доколко сте невежи.

Новините

Най-четените