Здравейте,
За първия ден на седмицата сме ви приготвили една рецепта, която ще отнеме малко повечко време, но пък ще си оближете пръстите.
Предупреждаваме, че е за тези, които не спазват Великденските пости.
Начин на приготвяне
Начукайте добре телешкото и овкусете с подправките.
Покрийте с домакинско фолио и оставете за няколко минути в хладилника.
Изпържете в загрята мазнина и дръжте във фурната на 80 градуса, за да е топло.
Нарежете лука на полумесеци, посолете, разбъркайте и оставете 10 минути да престои. В съда, в който сте готвили месото, сипете зехтин и част от маслото.
Пържете лука 10 минути и сложете част от оцета, меда и виното. След още 5 минути добавете и останалото количество. Намалете котлона и оставете лука да се карамелизира добре.
Отделете в купичка.
Нарежете зеленчуците на дребно. В тенджера загрейте зехтин и част от маслото и сложете нарязаните на малки кубчета лук и моркови.
Запържете леко и добавете дребно нарязаните гъби.
Подправете със сол, черен пипер и мащерка. Пържете около 10 минути, като разбърквате често.
Прибавете ориза и пържете до прозрачност. Започнете да наливате по малко вода, така че оризът да стане кремообразен.
В края на готвенето добавете останалото масло, разбъркайте и оставете ориза да поеме останалата вода.
Добър апетит.