Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Телешко с карамелизиран лук и ризото с гъби

Телешко с карамелизиран лук и ризото с гъби Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

За първия ден на седмицата сме ви приготвили една рецепта, която ще отнеме малко повечко време, но пък ще си оближете пръстите.

Предупреждаваме, че е за тези, които не спазват Великденските пости.

Начин на приготвяне

Начукайте добре телешкото и овкусете с подправките.

Покрийте с домакинско фолио и оставете за няколко минути в хладилника.

Изпържете в загрята мазнина и дръжте във фурната на 80 градуса, за да е топло.

Нарежете лука на полумесеци, посолете, разбъркайте и оставете 10 минути да престои. В съда, в който сте готвили месото, сипете зехтин и част от маслото.

Пържете лука 10 минути и сложете част от оцета, меда и виното. След още 5 минути добавете и останалото количество. Намалете котлона и оставете лука да се карамелизира добре.

Отделете в купичка.

Нарежете зеленчуците на дребно. В тенджера загрейте зехтин и част от маслото и сложете нарязаните на малки кубчета лук и моркови.

Запържете леко и добавете дребно нарязаните гъби.

Подправете със сол, черен пипер и мащерка. Пържете около 10 минути, като разбърквате често.

Прибавете ориза и пържете до прозрачност. Започнете да наливате по малко вода, така че оризът да стане кремообразен.

В края на готвенето добавете останалото масло, разбъркайте и оставете ориза да поеме останалата вода.

Добър апетит.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените