Тирамису с малини

Здравейте,

Този път сме помислили за нещо сладко.

Това е сладкиш, който със сигурност ще ви държи будни и в добро настроение.

Начин на приготвяне

Сварете хубаво силно кафе и докато е още топло добавете кафявата захар, разбъркайте и оставете да се охлади.

В стъклена купа разбийте до побеляване жълтъците и захарта. Отнема около 10 минути и можете да го направите и с кухненски робот.

Добавете рома и разбийте добре. Ние използвахме ром, който е с висок алкохолен градус, спокойно може да ползвате марсала или порто, ако високия градус ви притеснява.

В тенджера с размер, подходящ за купата, кипнете вода. Поставете купата със жълтъците, така че да не допира водата, намалете силата на котлона и при непрекъснато бъркане сгъстете сместа - около 15 минути.

Внимавайте сместа да не завира, за да не се пресекат яйцата. Свалете купата и оставете сместа да се охлади, като разбърквате отвреме навреме.

В голяма купа сложете маскарпонето, което задължително трябва да е със стайна температура, и го разбъркайте, за да стане кремообразно.

Постепенно прибавете яйчения крем и разбъркайте добре.

Разбийте сметаната на твърда пяна и я добавете към крема.

Налейте и алкохола.

Изберете подходящ съд за тирамисуто, така че да може да подредите бишкотите на два реда.

Смесете изстиналото кафе с рома за крема и разбъркайте. Потапяйте всяка бишкота за секунда в течността и оформете първия ред.

Покрийте с половината от крема и отново подредете бишкоти. Покрийте с останалия крем, подравнете и завийте с фолио за свежо съхранение.

Приберете в хладилника за поне 8 часа, а най-добре цяла нощ.

Така бишкотите ще могат да се напоят добре с крема и да омекнат.

Поръсете обилно с какао и отгоре украсете с малини. Какаото, малините и кремът се съчетават чудесно.

Добър апетит.

Новините

Най-четените