Нищо не може да бъде по-вълшебно от тирамису. Може би единствено двойна порция тирамису.
Макар и официално да датира от средата на миналия век, този десерт е любима италианска класика. Това значи, че по принцип всякакви иновации като тирамису с кисело мляко, с крема сирене, банани, хляб или каквото и да било различно от бишкоти, маскарпоне, кафе и ликьор/ром/"Марсала" са немислими.
Но тъй като не сме в Италия, можем все пак тихо да си опечем нещо малко по-различно, но с категоричен акцент от традиционния десерт- тирамису бисквити.
Те съчетават сиропирания сладкиш с класическите американски бисквити.
Тези сладки са лесни за правене, съдържат характерните за тирамису вкусове като кафе, какао и маскарпоне, и са също толкова неустоими като италианския десерт. Стават приятно меки в средата и хрупкави отвън, а той като маскарпонето е част от глазурата, може дори да се пропусне. В този случай бисквитите се правят с напълно базови съставки.
Страшно вкусни са и дават приятен и разнообразен прочит на любимото тирамису.
Необходими съставки:
За бисквитите
- 110 г масло
- 100 г захар
- 100 г кафява захар
- 1 яйце
- 230 г брашно
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. разтворимо кафе - еспресо на прах, гранулирано или дори смляно кафе
- Шипка сол
За глазурата
- 180 г маскарпоне
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 90 г пудра захар
- 120 г сметана
- 20 г мед
- 1 с.л. какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в микровълнова фурна или в малка тенджера на котлона. Оставете го да се охлади до стайна температура. След това добавете и двата вида захар и разбъркайте. Следват яйцето и ванилията, които също трябва да се смесят добре с останалите съставки.
В отделна купа сипете и разбъркайте сухите съставки - брашното, бакпулвера, кафето и солта. След като се смесят прибавете към маслото и омесете всичко.
От сместа оформете 12 топки, сложете ги върху хартия за печене, и ги оставете в хладилника да се стегнат за около половин час.
Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете бисквитите на две порции по 6, отново върху хартия за печене. Пекат се за около 10-тина минути. Оставете ги да се охладят.
С миксер разбийте добре маскарпонето, ванилията, пудрата захар, меда и сметаната - докато се образуват връхчета.
Нанесете крема върху бисквитите - може и да шприцовате, но може и да го намажете.
Накрая поръсете с какао.