Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Печени круши със синьо сирене и боровинки

Печени круши със синьо сирене и боровинки Снимка: Стоян Георгиев
Печени круши със синьо сирене и боровинки Снимка: Стоян Георгиев
Печени круши със синьо сирене и боровинки Снимка: Стоян Георгиев
Печени круши със синьо сирене и боровинки Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Тази рецепта е самата прелест. А в компанията на чаша хубаво вино - и приятни събеседници, си е направо райско блаженство.

Начин на приготвяне

Нарежете ореховите ядки на едри парчета и ги запечете на сух тиган за 4-5 минути, акто бъркате често.

Обелете крушите и ги разрежете надлъжно на две половини. С лъжичка махнете семената и издълбайте част от вътрешността, като запазите частта без семена.

Изрежете част от дъното на всяка половинка, така че да могат крушите да стоят стабилно.

Подредете ги в подходящ за печене съд. Изцедете сока на лимоните и с 2/3 от него полейте крушите, за да не потъмнеят.

В купа натрошете синьото сирене, добавете орехите и боровинките и разбъркайте внимателно.

Разпределете плънката в издълбаните круши, като притискате внимателно с ръка.

Смесете сайдера, захарта и марсалата в купа и разбийте до стопяване на захарта.

Полейте крушите и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 30-35 минути.

В края на печенето може да увеличите леко градусите.

Крушите трябва да станат меки и златисти, сиренето да се разтопи, а сосът да се сгъсти леко.

Извадете съда от фурната и оставете да се охлади почти до стайна температура.

Почистете и измийте руколата, изцедете в центрофуга за зеленчуци, за да отстраните водата, която би разводнила дресинга.

Прехвърлете в купа и добавете издълбаната вътрешност на крушите.

Смесете зехтина, останалия лимонов сок, сол и черен пипер и разбъркайте добре.

Залейте руколата и разбъркайте. Подредете в чиния за сервиране като канапе за крушите.

Отгоре сложете по 1 половинка круша и полейте със сгъстения сос от печенето.

Поднесете като предястие с хубаво вино.

Добър апетит.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените