Здравейте,
Тази рецепта е самата прелест. А в компанията на чаша хубаво вино - и приятни събеседници, си е направо райско блаженство.
Начин на приготвяне
Нарежете ореховите ядки на едри парчета и ги запечете на сух тиган за 4-5 минути, акто бъркате често.
Обелете крушите и ги разрежете надлъжно на две половини. С лъжичка махнете семената и издълбайте част от вътрешността, като запазите частта без семена.
Изрежете част от дъното на всяка половинка, така че да могат крушите да стоят стабилно.
Подредете ги в подходящ за печене съд. Изцедете сока на лимоните и с 2/3 от него полейте крушите, за да не потъмнеят.
В купа натрошете синьото сирене, добавете орехите и боровинките и разбъркайте внимателно.
Разпределете плънката в издълбаните круши, като притискате внимателно с ръка.
Смесете сайдера, захарта и марсалата в купа и разбийте до стопяване на захарта.
Полейте крушите и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 30-35 минути.
В края на печенето може да увеличите леко градусите.
Крушите трябва да станат меки и златисти, сиренето да се разтопи, а сосът да се сгъсти леко.
Извадете съда от фурната и оставете да се охлади почти до стайна температура.
Почистете и измийте руколата, изцедете в центрофуга за зеленчуци, за да отстраните водата, която би разводнила дресинга.
Прехвърлете в купа и добавете издълбаната вътрешност на крушите.
Смесете зехтина, останалия лимонов сок, сол и черен пипер и разбъркайте добре.
Залейте руколата и разбъркайте. Подредете в чиния за сервиране като канапе за крушите.
Отгоре сложете по 1 половинка круша и полейте със сгъстения сос от печенето.
Поднесете като предястие с хубаво вино.
Добър апетит.