Много са нещата, заради които обичаме Италия.
Националният празник на красивата страна - 2 юни - е добър повод да си ги припомним. Но когато Колизеумът, Свети Петър, Пантеонът, галерията "Уфици", стадионът Сан Сиро и езерото Комо са далеч от нас, може да се утешим с една пица, едно италианско кафе или добра порция паста.
Италианската кухня е нещото, което на италианците наистина им се получава. Нейната тайна е смес от качествени съставки и рецепти, които не изискват сложни приготовления, но се харесват на всички.
Има обаче някои основни правила, които трябва да се спазват. Не в готвенето, а в консумирането. Ако не искате в Италия да ви гледат като извънземно...
1. В Италия няма пица с кисели краставички, пилешко и царевица, нито с кренвирши, нито с бекон и боб или чушки.
Знаем, че ви разочароваме, че любимата ви пица, обилно полята с три вида сос, няма нищо общо с оригинала, но това е положението. Просто всичко в италианската кухня е максимално опростено и слагането на максимум продукти върху тестото не е оригинален прийом, а манджа с грозде. А и пица с ананас няма да намерите в истински италиански ресторант.
2. Пицата се яде с ръце, а не с нож и вилица. Тук не става въпрос за приличие, а за традиция, за вкус.
3. В този ред на мисли не яжте спагети с нож или лъжица, а само с вилица. Спагетите и другите видове дълга паста не се режат, не се навиват на лъжица, за да ви е по-лесно. Трикът е да се държи вилицата хоризонтално наклонена и на малки порции спагетите да се навиват, в посока на часовниковата стрелка. Звучи сложно, но две порции спагети са ви достатъчни, за да се научите.
Друг основен момент - спагетите и ризотото не са гарнитура, нито основно ястие. Ако ви поканят на гости и ви дадат паста, най-вероятно това няма да е единственото ядене, а тепърва ще дойде ред на основното. Сигурен начин да обидите италианци, ако сте им на гости, е да не си изядете всичко. Особено в Южна Италия.
4. Има огромна разлика между спагети, макарони, талятеле, папарделе и още стотина вида паста. Съответният сос се гарнира най-удачно с определен вид паста. За по-просто тя бива къса или дълга.
Но един от най-разпространените грешки е спагети болонезе - тоест със сос от кайма. Това страхотно ястие - което италианците ядат традиционно в неделя, е талятеле болонезе. Това е по-плътна паста, направена с яйца, която идеално се комбинира със сос болонезе.
5. Запазете кетчупа само за пържените картофи. Няма по-голямо светотатство за един италианец от това да си сложите кетчуп и майонеза на пицата или на спагетите. Запазете американската подправка за пържените картофи.
6. Капучино се пие само на закуска. Как се разпознават германците в Италия - те си поръчват капучино след обяд под изумения поглед на сервитьорите. На Ботуша капучино се пие само на закуска, а италианската закуска включва кроасан или поничка с крем, но задължително е нещо сладко.
7. Аперитивът в Италия не е ракия, уиски или друг твърд алкохол, а чаша газирано вино или коктейл от аперол, просеко и газирана вода. Времeто за аперитив е от 4 до 20 часа, като в някои заведения питието е придружено от леко мезе във вид на малки сандвичи, банички или в най-лошия случай - чипс и фъстъци.
8. Няма такова животно като спагети с пиле. Особено по американски маниер яденето спагети с пиле е една от най-известните италиански рецепти. Но в действителност то няма нищо общо с Италия.
9. Салатата Цезар не е италианска. В действителност името на създателя на салатата е Цезар Кардини и той е италианец, но това е още едно от дългия списък от ястия, които в Италия са абсолютно непознати.
10. Традицията трябва да се спазва. В Италия храната не е просто утоляване на усещането за глад. Яденето е ритуал, наслада за окото и за небцето. Затова тези правила, които може би ви изглеждат леко безумни, са толкова важни. Те се предават от майка на дъщеря, предавани от столетия.
Става въпрос за система, която е изпитана и издържала проверката на времето. А в любовта и храната италианците наистина са ненадминати. Защото готвят с любов и споделят храната с хората, които най-много обичат.
Това са правилата на италианската кухня, 10 смъртни гряха, които не трябва да правите в италиански ресторант. Но ако сте голям любител на пастата с кетчуп, обичате капучино след обяд и искате спагети с пиле, няма проблем. Просто вашият вкус си е ваш, а италианският остава за италианците.
"кремвриши"
"да се държи вилицата хоризонтално наклонена" ? Под колко точно градуса да облегнем вилицата в дланта си и да я връткаме, че да не налютим жабарите? Хоризонтално означава НЕнаклонено т.е. водоравно, което е перпендикулярно на вертикално, т.е.отвесно.
"под изумения поглед на сервитьорите" Никой професионалист сервитьор не би си позволил да гледа клиентите си по какъвто и да е различен начин от приветливо. Чорбаджиите му или шефовете му съвсем пък не биха го допуснали.
Ми...не са въртяли очи като сме били там. Даже напротив. Някои откровено флиртуваха, смигаха ми, усмихваха се очарователно. Други най-сърдечно си приказваха с нас, носеха ни комплименти докато чакаме сметката - лимончело и орехов ликьор в ледени все още неотворени пълни бутилки, от които да пием колкото ни е сладко. На караоке парти пък забавлението беше на макс. Даже в един момент докато се усетя, се оказах метната на рамото на един от сервитьорите.
Ликьорите в Италия са дижестив, не аперитив.
Ахаха, Деде, всъщност бяхме заедно г-н Пячкин, че даже той ми обърна внимание, щото аз много много не внимавам и не се вторачвам в хората наоколо.