Здравейте,
Човек и добре да живее на диети и здравословни храни, идва ден да съгреши.
С някой супер калоричен сладкиш като тази крем пита с кадаиф, която сме ви сготвили днес.
Не се измъчвайте от угризения. Изяжте я с близки и приятели - за да споделите вината.
Начин на приготвяне
В блендер смелете сухарите и орехите, смесете ги с маслото, докато получите мокри трохи.
Сложете кадаифа в широк съд и разпредете маслените трохи отгоре.
Запечете за 10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна и охладете.
От водата и захарта пригответе сироп, като след завиране варите още 10-15 минути.
Добавете лимонова кора и лимонов сок, свалете от котлона и оставете за 10 минути, за да не е прекалено горещ.
Залейте кадаифа и оставете да се охлади до стайна температура.
Пригответе крем ванилия, като загреете по-голямата част от млякото със захарта.
Отделете жълтъците и белтъците на яйцата и жълтъците, разбийте с останалото мляко, брашното и нишестето.
Излейте сместа при млякото, преди да е кипнало и сгъстете при непрекъснато бъркане.
Сложете ваниловата есенция и малко лимонова кора и свалете от котлона.
Като разбърквате често, охладете. Може да сложите тенджерата в съд с вода и кубчета лед.
Разбийте белтъците на гъст сняг и ги добавете към охладения крем, като разбърквате внимателно.
Излейте крема върху кадаифа и оставете да се охлади до стайна температура.
Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за поне 8 часа.
Преди поднасяне, разбийте двата вида сметана с пудрата захар и полейте всяко парче.
Дозирайте внимателно, сладкишът е много сладък.
Добър апетит.
*Рецептата е от заведението Art Kitchen на ъгъла на "Кракра" и "Янко Сакъзов".