Сезонът е идеален.
Великденските пости са в разгара си, пък и да не са, хапва ни се нещо леко. А на пазара вече са първите малки свежи глави пролетно зеле, което ни изкушава да посегнем към него и да си приготвим нещо апетитно.
Какво да е това "нещо" обаче?
Постно зеле на фурна, разбира се!
Започваме с класическата рецепта за постно зеле на фурна, за която ни трябват:
- 1 глава зеле - не повече от 1,5 килограма
- 500-600 грама домати - пресни смлени или от консерва
- Скилидки чесън - на вкус, но поне 5
- 2 сухи чушки - може и люти
- Олио
- Сол, пипер, червен пипер, дафинов лист, бахар
Начин на приготвяне:
Зелето се реже на ситно и се слага в много дълбока тенджера. Към него се прибавят скилидките чесън на ситно и около кафена чаша олио. Задушава се, докато зелето омекне, пусне си водата и остане на мазнина.
След това добавяме доматите и подправките и разбъркваме много добре, за да се смесят вкусовете още в тенджерата.
Когато сокът се поизпари, но не напълно (около 10-15 минути на среден котлон), прехвърляме в тава и запичаме зелето в предварително загрята на 180 градуса фурна до приятен загар. Можем да наредим резени домат за повече свежест отгоре.
Постното зелена фурна е вкусно както топло (но не горещо!), така и напълно охладено. А още по-вкусно е на следващия ден.
Зеле с боб и моркови
Това засищащо съчетание се превръща в прекрасна лека и постна вечеря. Зелето осигурява фибри и засища, а бобът е чудесен източник на протеини.
И, повярвайте ни, рецептата е много вкусна и приятна и с прясно зеле, макар че обикновено сме свикнали да виждаме изпълнението ѝ с кисело зеле. Необходими са ни:
- 1 зелка
- 3-4 големи моркова
- 500 грама бял боб от консерва
- 1-2 малки пресни домата
- 2 супени лъжици концентрирано доматено пюре
- 5-6 скилидки чесън
- Олио
- Сол, пипер, червен пипер и дафинов лист
Начин на приготвяне:
Зелето се реже на дребно и се слага в дълбока тенджера с кафена чашка олио и малко сол, за да се задуши и да си пусне водата. Като остане на мазнина се прибавят чесъна, морковите, нарязани на едро, смлените домати и доматеното пюре.
Разбърква се до сгъстяване и изпаряване на по-голямата част от течността. Най-накрая се прибавя бобът от консерва.
Зелето се изсипва в леко намазнена тава и се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се до златист загар и, точно както класическото постно зеле на фурна, е по-вкусно на следващия ден.
Зеле на фурна с тахан
Винаги сме го казвали - постно не означава скучно. Или пък хранене с едно и също нещо до безкрай в мечти за сочна пържола.
Напротив, с малко наличен тахан печеното зеле може да придобие доста изненадващ вкус и да накара дори и онези, които хич не обичат зеле на фурна да го заобичат. За тази рецепта са ни необходими:
- 1 глава зелка - отново не повече от 1,5 килограма
- Половин чаша тахан
- 5-6 скилидки чесън
- Малко балсамов оцет
- Малко зехтин
- Сол, пипер и зелени подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Зелката се реже на стекове или на полумесеци, като внимаваме да не се разпадне. За целта трябва да се използва голям и много остър нож.
В купа смесваме останалите съставки до получаване на хомогенна смес. Мажем всяко парче зеле от двете страни и подреждаме в леко намазнена тава. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до загар.
Зелето се сервира с веган майонеза или веган чеснов сос.
Към тахана могат да се прибавят малко мед за сладост, малко лют червен пипер за по-пикантен вкус или други любими подправки.