Великденските празници са времето, когато агнешкото е на почит. И то голяма - в буквалния смисъл на думата. Цели агнета, бут от по няколко килограма, или по-мазна плешка с ребра - сериозни количества, които рядко могат да бъдат изядени наведнъж.
Резултатът от цялото празнично великолепие накрая са остатъци, които се подмятат няколко дни, докато накрая не се озоват в кофата за боклук, защото на всички им е омръзнало да ядат едно и също.
Което си е голямо разхищение - и заради цената на месото, и заради старанието, вложено в приготвянето му - агнешкото има нужда от доста време и грижи, за да се сготви.
Това може обаче може да се превърне в предимство. След като вече имаме готовото месо, има много начини то да бъде претворено в нова, далеч по-лесна рецепта и да получи втори шанс на трапезата.
При това не е нужно това да се случи още днес или утре.
Готовото месо може спокойно да бъде замразено и оставено за друг път - все пак не е добре то да стои за повече от два дни в хладилника. Ако няма да го използвате веднага, можете да го замразите - просто го нарежете на порции, увийте в прозрачно фолио и след това в алуминиево, и го оставете във фризера за до 3 месеца.
Ето и няколко лесни рецепти, в които да използваме месото, останало от празниците.
Овчарски пай
- Необходими продукти:
500 г агнешко месо, нарязано на ситно
Сос от месото или 100 мл бульон
10-тина картофа
1 домат, нарязан на ситно
1 глава лук, нарязана на ситно
1 морков, нарязан на ситно
Шепа замразен грах
Шепа настърган кашкавал
Лъжица масло
- Начин на приготвяне:
В тиган задушете леко лука и моркова, а след това добавете агнешкото месо, доматите и граха. След като доматите омекнат, сипете и бульона. Оставете на огъня, докато течността изври, а месото се овлажни и омекне добре. Подправете със сол и пипер.
Сварете картофите и ги намачкайте на пюре. Подправете със сол и пипер и добавете маслото. Можете да разредите пюрето с малко прясно мляко, но вариант е да ползвате и малко от водата, в която са врели картофите.
Сложете сместа с агнешкото на дъното на тава, отгоре разпределете пюрето и накрая поръсете с кашкавала. Печете, докато той стане златист.
Крокети
Това е идеален начин да се оползотворят доста от остатъците - не само месото, но и гарнитурата от картофи.
- Необходими продукти:
500 г останали картофи - печени, задушени, пюре, както и други печени зеленчуци
250 г агнешко, на ситно
25 г кашкавал
Шепа магданоз
2 яйца, разбити
Галета
- Начин на приготвяне:
Намачкайте картофите и ако имате други сготвени зеленчуци, а след това към сместа добавете и нарязаното на ситно сготвено агнешко. Добавете кашкавала и магданоза, подправете със сол и пипер, разбъркайте добре и оформете 12 крокети.
Оваляйте крокетите в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета. Изпържете ги, докато станат златисти, а след това ги пъхнете и в предварително затоплена фурна за 10-тина минути.
Поднесете със свежа салата.
Паста
- Необходими продукти:
500 г накълцано на ситно агнешко
150 г настърган кашкавал
400 г домати от консерва
250 г паста
Щипка сушен риган
2 скилидки чесън, на тънко
1 морков, наразян
Щипка сушено чили
- Начин на приготвяне:
Задушете чилито, чесъна и моркова в зехтин в голям тиган. Добавете нарязаното на ситно агнешко, а след това и консервата домати. Подправете със сол, пипер и риган.
Сварете пастата - за предпочитане пене или ригатони, и след като сосът е готов, я добавете към него, заедно с малко от водата, в която е вряла. Разбъркайте за минута-две, докато поеме соса.
Поръсете с кашкавал, след като дръпнете ястието от огъня.
Къри
- Необходими продукти:
500 г агнешко, нарязано на парчета
2 лука, на ситно
2 глави чесън, на ситно
Парче джинджифил колкото палец, настърган
4 с.л. къри паста
400 г домати от консерва
1 люта чушка, на ситно
Щипка канела
200 мл бульон - агнешки или зеленчуков
- Начин на приготвяне:
Запържете в тенджера лука, чесъна и джинджифила, а след като станат златисти, добавете канелата, лютата чушка и къри пастата. Пържете още около минута и добавете доматите, бульона и агнешкото. Похлупете и оставете да се готви за около 1 час.
Накрая махнете капака и оставете за още 10-15 минути, докато се сгъсти достатъчно. Поднесете с ориз.
Пилаф
- Необходими продукти:
500 г агнешко, нарязани
1 глава лук, на ситно
2 скилидки чесън, на тънко
Няколко зърна кардамон
2 с.л. куркума
Щипка канела
1,2 л агнешки или зеленчуков бульон
450 г ориз басмати
100 г стафиди
5 стръка зелен лук, на ситно
3 домата без семките
Връзка магданоз, на ситно
50 г филирани бадеми, препечени
- Начин на приготвяне:
Запържете лука в голям тиган, а като стане златист добавете чесъна, кордамона, куркумата и канелата. Добавете агнешкото и ориза и разбъркайте добре за около минута. След това налейте бульона. Похлупете и оставете да ври на слаб огън.
След като оризът попие течността и е готов, дръпнете съда от котлона и добавете стафидите, зеления лук, доматите и магданоза. Поръсете със запечените бадеми.
Гирос
- Необходими продукти:
250 г агнешко, нарязано
Лъжица хариса
1 домат, на кръгчета
Половин краставица, на кубчета, без семената
Чаша цедено кисело мляко
1 скилидка чесън
Копър
8 листа салата
½ червен лук, на кръгчета
4 питки за дюнер или тортили
- Начин на приготвяне:
Направете сос дзадзики от млякото, счукания чесън, краставицата, малко зехтин, копъра и сол.
Загрейте агнешкото на тиган за кратко - може да го овкусите с малко хариса, докато се топли.
Загрейте и питките и направете сандвича, като добавите и другите зеленчуци.