Здравейте,
Това ястие, освен, разбира се, че е много вкусно, е и изключително полезно заради множеството зеленчуци в него.
А и тук е "благородникът сред зеленчуците", както наричат аспержите.
Поради гастрономическата страст, която изпитвал към тях Кралят Слънце, ги нарекли във Франция "кралски зеленчук".
Когато ги купувате, обръщайте внимание на стеблата им, които трябва да са сочни и млади.
Начин на приготвяне
Подправете добре брашното с черен пипер и сол и с тази смес покрийте парчетата месо.
Загрейте зехтина и маслото в голям тиган или плитка тенджера и запържете месото за 10 минути от всички страни. Извадете го в чиния, налейте в тигана 1 с.л. зехтин и запържете нарязания на тънки филийки лук, моркова и бекона нарязан на кубчета.
Добавете нарязания на филийки чесън и сотирайте за около минута. Готовите лук, морков и чесън прехвърлете в плитка тава и оформете пласт като канапе.
В същия съд сложете парченце масло и 2 с.л. зехтин и задушете картофите за 10 минути.
Прехвърлете в тавичката върху лука, подправете със сол и черен пипер, сложете дафиновия лист, парчетата месо и налейте виното и бульона.
Покрийте с капак или алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 40 минути.
Обелете внимателно аспержите и отрежете 2-3 сантиметра от долната част, която е твърда и жилава.
В загрято масло запържете нарязаните на 2-3 парчета аспержи и граха за минута - две, колкото да поемат леко от маслото, сложете нарязаната на ивички мента, разбъркайте и изсипете в тавата при останалите продукти.
Печете още 20-30 минути, до готовност на картофите.
Добър апетит.