Здравейте,
Докато приготвяхме тази рецепта, си спомнихме вкуса на домашното пиле и се чудихме как ли щеше да ухае гювечът.
Ако намерите някой свободен щастлив петел или пиле, използвайте го по предназначение.
Начин на приготвяте
Почистете пилето и го нарежете на средно големи парчета.
В тиган загрейте част от маслото и 2 с.л.зехтин и запържете пилето от всички страни. Когато се зачерви, сложете няколко клонки прясна мащерка, дафиновия лист, посолете, подправете с черен пипер и налейте виното.
Намалете котлона и оставете да покъкри 7-8 минути. Свалете съда от огъня и оставете настрани.
В нов съд загрейте 3 с.л. зехтин и останалото масло и задушете нарязания на колелца морков, картофи и гъбите, нарязани на филийки.
Задушавайте при непрекъснато бъркане, посолете, подправете с черен пипер и извадете в купичка.
В същия съд налейте още зехтин и запържете ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета, патладжан, тивичка и чушка. Гответе, като разбърквате от време на време.
Посолете и подправете с черен пипер. Сложете чесъна и нарязания на кубчета обелен домат. Добавете захарта.
В тавичка за печене подредете продуктите на пластове. На дъното разпределете картофите, гъбите и морковите.
Отгоре сложете сместа с патладжана и подредете парчетата пиле.
Залейте със соса от пилето и печете 20 минути в предварително загрята до 190 градуса.
Добър апетит.