Средиземноморски уикенд

Здравейте!

Този петък в рубриката „ИЗЯЖ МЕ!" съм ви приготвила две гурме рецепти от средиземноморието и лек десерт с ягоди, който е достъпен, лесен и много апетитен!

Салатата и основното ястие са нестандартни за българските кулинарни предпочитания и точно затова ви ги представям - животът е кратък, а човек, стига да има възможност, е добре да опита от всичко в него.

Салатата с калмари ще ви отнеме не повече от 10 минути, за да я приготвите. От посочените продукти ще се получат 4 порции, а маринованите калмари можете да закупите от всяка верига добре заредени хранителни магазини.

Заслужава си да опитате салатата, защото тези мариновани морски дарове не изискват нито подготовка, нито кулинарни умения, за да станат част от менюто ви.

Салата с калмари

Продукти за 4 порции:

400 г мариновани бейби калмари

20 маслини

2 връзки маруля

4 с.л. лимонов сок

сол

Да го направим:

Листата от маруля се накъсват на едро. Маслините се нарязват на колелца, калмарите също. Три калмара се оставят цели. Върху марулите се нареждат парченцата маслини и калмари. Маринатата се разбива с лимонов сок и с нея се овкусява салатата.

Основното ястие,

което ви представям, е октопод в доматен сос с маслини. Малко са тези, които са опитвали в живота си октопод и това се дължи не само на цената, която е недостъпна за повечето ни, но и заради нагласата към самото месо.

Първият път, когато опитах октопод, имах предубеждения, но те се изпариха веднага след първата хапка. Месото е крехко, сочно и много леко. То е едно от най-нискокалоричните меса, които можете да опитате. 100г октопод съдържат 1 г мазнини, а за сравнение - пилешкото месо, което се счита за леко, съдържа 3 г мазнини за същото количество.

Разбира се, не това прави октопода толкова специален. Стига човек да може да си го позволи, и следвайки споделената от мен рецепта, може да си достави неповторимо кулинарно удоволствие. А какво по-хубаво от това да приемаме храната не само като необходимост, но и като начин да си доставим наслада.

Октопод в доматен сос с маслини

Продукти за 4 порции:

1 кг октопод

3 домата

2 с.л. кетчуп

1 ч.л. захар

1 глава червен лук

2 скилидки чесън

10 зелени маслини

2 с.л. зехтин

сол

черен пипер

розмарин

Да го направим:

Октоподът (1 кг) се вари половин час в гореща подсолена вода. След това се измива със студена вода и се отцежда. Лукът (1 глава) се нарязва на ситно и се задушава в сгорещения зехтин (2 с.л.). Прибавя се скълцаният чесън (2 скилидки) и се разбърква. Добавя се захарта (1 ч.л.) и пак се разбърква. Доматите (3 бр), предварително попарени, обелени и нарязани, се слагат при лука и задушаването продължава. Слагат се солта, черният пипер, розмаринът и кетчупът (2 с.л.). Разбърква се. В тази смес се слага и предварително свареният октопод, както и разполовените зелени маслини (10 бр). Ястието ври на тих огън още 8-10 минути. Поднася се топло, украсено със стръкче пресен розмарин.

Десертът

ще ви отнеме само 10 минути, за да го приготвите, а от посочените продукти ще направите 4 солидни порции. Ако не можете да си позволите октопод или калмари, не се лишавайте от десерта - сега е сезонът на плодовите и леки изкушения, с които денят става по-хубав!

Сметанов десерт с ягоди

Продукти:

400 мл течна сметана

300 г кисело мляко

5 с.л. захар

300 г ягоди

20 г бадеми

4 листенца мента

Да го направим:

Сладката течна готварска сметана (400 мл) се разбива с миксер до получаването на гъста, пухкава смес. Киселото мляко (300 г) и захарта (5 с.л.) също се разбиват и внимателно се прибавят към сметаната. Сместа се разбърква с голяма лъжица и в нея се изсипват нарязаните на четвъртинки пресни ягоди (300 г). Десертът се разпределя в купички или десертни чаши и се декорира с ягоди, бадеми и листенца мента. Ако се охлади преди сервиране, десертът е още по-вкусен.

От мен добър апетит и усмихнат уикенд!

Новините

Най-четените