776-а година пр. Христа - годината, от която има данни, че олимпийците са се захранвали със смес от сирене, мед, мая и захар, за да имат приливи на енергия.
Оттам нататък Западът достига до своята версия на чийзкейка и го прави с тънка кора от маслено тесто и богата плънка от сирене. А Изтокът в лицето на Япония сътворява нещо съвсем различно - пухкаво, не прекалено сладко, но топящо се в устата.
Японските готвачи през вековете опитват много рецепти, повечето от които обаче повече напомнят сладникаво суфле.
След Втората световна война обаче се появява японският чийзкейк и така се ражда сензация.
Рецептата е на шеф Томотаро Кузуно, който пътува до Берлин през 60-те и там опитва кезекухен - германски сладкиш от извара, яйца, масло и захар.
Десертът е сладък, но лек и по-нискокалоричен, само че според Кузуно му липсва въздушност и повече характер. Японски характер.
Затова шеф-готвачът решава да раздели жълтъците от белтъците и да ги разбие поотделно. Както и да изпече чийзкейка на водна баня.
Подобно на много други японски специалитети, и този не е лесен за правене и понякога отнема няколко неуспешни опита, за да се достигне до триумф. При грешни стъпки в приготвянето той може да спадне след печене, да се напука или въобще да не бухне и да придобие апетитната форма като от картинка.
Социалните мрежи са обсебени от снимки и клипове на перфектни японски чийзкейкове с мека, "памучна" текстура, които леко се поклащат, докато се опаковат в красивите си кутии.
И все пак мисия "Японски чийзкейк" е съвсем постижима у дома, защото не изисква редки продукти или специални пособия.
Вместо тях, за да изпечем неустоим и красив чийзкейк, ни трябват голяма дълбока тава и задължително кръгла форма за торти със свалящ се ринг. И малко търпение, което крайният резултат напълно оправдава.
А необходимите продукти са:
- 5 големи яйца - белтъците и жълтъците се разделят много внимателно
- 225 грама крема сирене
- 125 милилитра прясно мляко
- 100 грама захар
- 55 грама масло
- 35 грама оризово брашно
- 2 супени лъжици царевично нишесте
----
Преди да преминем към приготвянето - тук ви изкушаваме и с още един "кралски десерт", този път на шейховете:
----
Начин на приготвяне на японския чийзкейк:
На много слаб котлон в касерола се слагат маслото, крема сиренето 50 грама от захарта. Оставят се да се разтопят до гладка, леко лъскава смес и се отстраняват от котлона, за да изстинат леко. Добавят се жълтъците и се разбърква внимателно.
Към сместа се прибавят и брашното и царевичното нишесте и се бърка, докато изчезнат всички бучки. Най-накрая се изсипва и прясното мляко и се разбърква отново. Сместа трябва да е по-скоро течна, без бучки и без нужда да се прецежда през цедка.
Белтъците се разбиват с останалата захар на сняг, докато върховете на сместа образуват твърди върхове по бъркалките.
Двете смеси се обединяват постепенно, като се разбъркват изключително внимателно с дървена или силиконова, но в никакъв случай метална шпатула. През това време загряваме фурната на 160 градуса.
Дълбоката тава се пълни с гореща вода, а сместа за чийзкейка се изсипва във формата със свалящ се ринг. Формата влиза в тавата с водата и чийзкейкът се слага във фурната да се пече за 25 до максимум 30 минути.
Резултатът, който търсим, е много лек загар отгоре в карамелен цвят и бледи страни на сладкиша. Той трябва да пухкав и да се поклаща леко, като се извади от формата.
Оставя се да изстине напълно и се сервира, ако желаем - гарниран с малко пудра захар и плодове.
---
А чудили ли сте се кой е най-опасният десерт в света? Ето този е: