Здравейте,
Започваме седмицата с една класическа рецепта - ориз с праз и маслини на фурна.
Нарежете почистения и измит праз на колелца и го запържете в 5-6 с.л. загрят зехтин за около 10 минути, като бъркате често.
Ние използвахме зехтин, в който са престояли маслини.
Пържете, докато лукът стане прозрачен и омекне.
Добавете част от почистената мащерка и ориза и разбъркайте добре.
Сложете маслото, а след като се стопи - налейте виното, и добавете почистените от костилките маслини.
Посолете и подправете с черен пипер, добавете и останалата мащерка.
Налейте 600-700 мл вода, разбъркайте и изсипете в съд за печене.
Печете около 25-30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Поднесете ястието с препечен хляб и маслинена паста.
Оставете да се охлади за 15 минути, преди да поднесете.
Добър апетит.