Хубавото вино заслужава поне един ден, в който буквално да потопиш всичките си сетива в него. Къде са 7-метровите стени, зад които отлежават бутилките на Bouchard Pere et Fils, как 19-годишният Жорж Дюбоф успява да изгради репутацията на семейния бизнес, жертвайки образованието си, какво общо има сицилианското Donnafugata с кралица Мария Каролина…
Това е съвсем малка част от Winebox Portfolio Tasting – първото винено изложение на Winebox, на което ще бъдат представени над 100 вина от 20 световни производители от Франция, Испания, Италия, Чили, Аржентина, Нова Зеландия и Австралия.
На 19 април, в Гранд Хотел София, посетителите не само ще дегустират най-добрите вина от асортимента на Winebox, но и ще се запознаят с уайнмейкъри и собственици, с търговски представители на избитe и с български винени специалисти, които ще отговорят на всички въпроси за вината им и за историите зад техните имена.
За да се настроим за винения трип предварително си поговорихме със Светла Карабаджакова, съсобственик и маркетинг мениджър на Winebox.
Каква е основната цел на събитието?
Да представим на едно място всичко най-добро от нас - това е целта ни. Дори смятаме да го превърнем в традиция и да го организираме през няколко години. Това е чудесна възможност целият винен свят в България да се събере на едно място, за да опита едни от най-добрите световни вина. Още повече – много сме щастливи от начина, по който се прие идеята ни за Winebox School Corner – безплатните лекции, с които подаряваме на винените любители ценна информация за виното.
Можете ли да разкажете накратко за програмата на събитието?
Шест доста атрактивни теми за Непознати сортове, Божоле – Повече от Нуво, Шампанско и Пенливо – как се пие, кога се пие и т.н, Прованс в Розово, Червеният топ сорт на Испания – Темпранийо, и Десертно вино.
Лекторите са известни български винени специалисти - Яна Петкова, Ефросия Благоева, Юлия Костадинова, Галина Нифору. В две от лекциите сме включили и главни готвачи, които да подготвят хапки подходящи за виното, което се коментира, това са Димо Димов, главен готвач на Култ Гурме Кетъринг, и Сидония Радева, гл. готвач на ресторант Сидония – Лорд от дъ Шефс. По една от темите ще говори собственичката и уайнмейкърка на испанска изба.
Как направихте селекцията на вината?
Избрахме най-доброто от всеки ценови сегмент от всички изби, на които сме представители за България.
Защо френските вина са най-много?
Бихме искали да обхванем всички региони на Франция и работим по темата – затова и оттам са най-много. Още повече, както казва един мой приятел, "в крайна сметка, рано или късно, всички стигат до Франция“. Смятам, че този коментар изчерпва въпроса.
Аржентинското Трапиче е особено популярно у нас. Може ли малко повече информация за обикновените потребители?
Трапиче е една от любимите изби на българския консуматор, тъй като предоставя много добро качество за цената си. Трапиче е единствената изба, която е ставала три пъти изба на Аржентина, избирана от международния конкурс в Лондон, IWSC- за 2004, за 2006 и за 2011.
Характерно за тях е, че качеството им е постоянно и всяка година постигат много високи резултати с високият клас Малбеци – в серията Трапиче Малбек Сингъл Винярд всички вина и реколти са с над 90 до 96 точки.
Кои са т.нар. вина-икони, току що спечелили високи отличия?
Винедо Чадуик 2008 – с 96 т. от Робърт Паркър, Виня Сеня 2007 - с 96 т. от Робърт Паркър, Трапиче Малбек Сингъл Винярд 2008 – 96 т. от Робърт Паркър, Делас Ермитаж Руж от Долината на Рона с 95 – 97 т. И още. Ще разберете на място.
Разкажете малко повече за романтичните розета?
Най-накрая получиха заслужената си слава и в България. Леки, ароматни, плодови, но нямащи нищо общо с розета тип малиново червен цвят, и компотени аромати. Задължително и само от червени сортове грозде, типични за ширините на Прованса – гренаш, тибурен, сенсо, с малък процент сира в някои от тях.
Това е една от лекциите от програмата Winebox School Corner, която ще бъде водена от Юлия Костадинова.
Какво прави едно червено вино подходящо за лятото?
Съществуват така наречените летни червени вина, които са предимно от сортовете пино ноар, гаме. Това са млади вина в някои случаи, с по-лека структура на тялото. Някои от тези сортове дори се препоръчва да се пият леко охладени, например няколко градуса по-надолу в сравнение с препоръчваната температура за дегустация на червено вино.
А кое е най-подходящото вино за края на април?
За края на април, както и за всеки друг край или начало, всеки избира лично кое вино да пие.
Аз бих говорила за себе си – бих пила бели вина, розета и в някой хладен априлски ден със сигурност ще посегна към едно червено вино, според храната и настроението.
Имате ли наблюдения каква е винената култура на българите и на кое място е виното в предпочитанията им за напитка?
Все по-често виждаме бутилка или чаша вино на масата, което само може да ни радва.
Имаме още много да учим, да посещаваме, но това е интересното при виното – не може да ти омръзне, тъй като винаги има още какво да научиш за него.
Какво ще е най-новото, което посетителите ще научат за виното?
Не мога да определя с една дума, но зная, че ще опитат сортове и вина, които не всички са опитвали до сега. Ще се срещнат с много интересни хора, които долетяха до България, за да представят избите и вината си.
Кога: 19 април 2012, четвъртък, от 11:00 - 20:00 ч.
Къде: Гранд Хотел София, Зала Триадица 1 & 2
Вход: 12 лв.