Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Есенцията на Италия в лесна доматена супа от Тоскана

Папа ал помодоро може да се хапва топла или студена Снимка: iStock
Папа ал помодоро може да се хапва топла или студена

Какъв е вкусът на Италия? Домати, босилек и качествен зехтин.

Кой е регионът, с който често отъждествяваме Италия? Тоскана.

Ако ги съберем, получаваме нещо изключително просто и вкусно - папа ал помодоро, или доматена супа. Тя се прави безкрайно лесно и може да се сервира както топла, така и студена. Идеална е за времето в края на август, когато доматите са най-вкусни и изобилни, но може да са ползват и консервирани.

Папа ал помодоро идва от Тоскана, един от най-красивите райони на Италия, който освен с виното е известен и със супите си.

Както при всички прости ястия с няколко съставки, и за тази супа от особена важност е качеството на продуктите.

Хубави, добре узрели домати, качествен зехтин екстра върджин и пресен босилек са тайните, които ще превърнат изключително простичката супа в нещо специално и ще ни пренесат сред хълмовете на Тоскана.

Качеството на продуктите е водещо при папа ал помодоро. Снимка: iStock
Качеството на продуктите е водещо при папа ал помодоро.

Друга особеност на тази доматена супа е хлябът. Тя е чудесен начин да се използва стар, изсъхнал хляб, но в оригиналната рецепта това е, естествено, тоскански хляб. Той не съдържа сол и затова изсъхва бързо.

Тъй като у нас е трудно да си набавим подобен хляб, за оптимално придържане към рецептата е добре да не се използва заводски хляб, а такъв с колкото се може по-малко сол, тип селски от пекарна.

Естествено, когато става дума за толкова традиционно, домашно ястие, почти всяко семейство в Тоскана има собствен начин на приготвяне на доматената супа. Тук представяме базовата рецепта, която позволява доста въображение.

Необходими продукти:

  • 50 мл качествен зехтин екстра върджин
  • 6 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 12-15 листа пресен босилек
  • 800 г консервирани домати, или около 1 кг пресни
  • 1 с.л. захар
  • 200 г стар хляб на кубчета, без кората
  • 200 мл зеленчуков бульон или вода
  • Сол, чер пипер

Начин на приготвяне:

В тенджера запържете леко чесъна в зехтина, като може да добавите и щипка чили на люспи.

След това сложете доматите, посолете и добавете захарта. Ако са от консерва, е добре да са цели, а не на кубчета. Целите домати намачкайте - или на ръка преди готвенето, или направо в тенджерата.

Ако ползвате пресни домати, най-лесно е да ги срежете на две и настържете с ренде, за да отстраните ципата. Така имате готова, пюрирана смес. Може и да ги обелите и направите на пюре в блендер.

Изчакайте доматите да се сгъстят и по-голяма част от течността да се изпари. Когато са достатъчно плътни, добавете хляба, босилека и бульона и подправете с черния пипер. Гответе още около 10 минути и разбърквайте периодично, докато хлябът се разпадне и ястието е достатъчно гъсто.

Сервирайте супата топла или изстудена, поръсена с малко зехтин екстра върджин. Може да гарнирате с рикота и да добавите препечен хляб.



 

Най-четените