Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Колко стара е всъщност лютеницата и как става популярна

Колко стара е всъщност лютеницата и как става популярна Снимка: iStock/webcafe

Българската лютеница, във вида, в който я познаваме, се е появила около 60-те години на миналия век и съвсем не е толкова традиционна храна, колкото често приемаме. Самите домати също не са нещо толкова изконни - те се налагат в кулинарията ни преди около век, а големият им бум е през 50-те години на XX век. За историята на храната по света и у нас, зимнината и базовите правила на туршиите разтоваряме с Ивайло Коевски, главен технолог и съосновател на българската компания за подправки Spizing. Разговора ни с него можете да видите тук:

Коевски е неизчерпаем източник на истории и познания за храните и разговора с него можете да разберете:

  • Защо и как е решен дефинитивно спорът чия е мусаката;
  • Коя е най-старата туршия на света;
  • Кои са подправките, които винаги е добре да присъстват в туршиите и една важна особеност за солта, която се ползва;
  • Какво представлява туршията от киселици.
Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените