Българската лютеница, във вида, в който я познаваме, се е появила около 60-те години на миналия век и съвсем не е толкова традиционна храна, колкото често приемаме. Самите домати също не са нещо толкова изконни - те се налагат в кулинарията ни преди около век, а големият им бум е през 50-те години на XX век. За историята на храната по света и у нас, зимнината и базовите правила на туршиите разтоваряме с Ивайло Коевски, главен технолог и съосновател на българската компания за подправки Spizing. Разговора ни с него можете да видите тук:
Коевски е неизчерпаем източник на истории и познания за храните и разговора с него можете да разберете:
- Защо и как е решен дефинитивно спорът чия е мусаката;
- Коя е най-старата туршия на света;
- Кои са подправките, които винаги е добре да присъстват в туршиите и една важна особеност за солта, която се ползва;
- Какво представлява туршията от киселици.