През февруари любовта витае все по осезаемо във въздуха, но не само защото пролетта е близо.
Витрините на магазините са претъпкани с плюшени сърца, мечета, държащи плюшени сърца, пухкави надписи с I Love You и гигантски червени рози, които сякаш отсъстват от асортимента на цветарниците в останалия период от годината.
Да, всичко това е благодарение на датата 14 февруари, посветена на най-могъщото чувство на света - любовта.
Каквото и да кажем за нея ще е малко, затова няма да влизаме в излишни полемики. Но не можем да избегнем сериозното предизвикателство, което изплува винаги, щом този празник наближи и сме във връзка.
Какво да подарим на половинката си, за да засвидетелстваме любовта си и това да не се разбере криво, може да ни изкара извън зоната ни комфорт за по-малко от 2 секунди. Главоблъсканицата продължава поне седмица, а ако той или тя хич не си пада по плюшения кич, тогава работата намирисва на провал.
За любителите на нетрадиционните подаръци 14 февруари е като сняг през юли - попарва те и те вкарва в меко казано кофти настроение. Не всичко е изгубено обаче.
Не може да се отрече, че няма по-хубав жест от този, който съвсем сами сме измислили и след това сътворили с двете си ръце. Затова, ако сте изпаднали в недоумение с какво да изненадате половинката си, при това да е истински лично, ние ще ви дадем страхотно предложение.
Просто сгответе нещо специално, нетипично, извън ежедневното меню, в което въртите пет манджи на кръст, но човекът до вас всеки път кима доволно, когато му поднесете поредната купичка с гореща леща.
14 февруари е ден за глезене на сетивата.
Момент, в който да се отдадем на лигавата романтика, обсипана с пера и брокат или да запретнем ръкави и да направим нещо специално за човека, когото обичаме. Всичко е въпрос на избор и тук няма правилно и грешно.
Днес сме ви подготвили няколко чудесни рецепти, с които без съмнение ще сгреете сърцето на любящата си половинка. Тези ястия биха запалили отново огъня на любовта, ако е започнал да тлее, и да събудят онова позабравеното в ежедневието "Ммм", предизвикано от блажения вкус на една от най-популярните френски гозби например.
Готови ли сте да се поизпотите в кухнята и да предизвикате вкусов екстаз? Тогава да започваме!
Стек с кремообразен гъбен сос и спанак
Нужните продукти са:
- 2 стека (около 350 гр.)
- 4 непочистени от люспите скилидки чесън + още 2, нарязани на ситно
- 1 стрък пресен розмарин + още една с.л. накълцан
- 350 гр. различни видове гъби, нарязани на четвъртинки
- 1 с.л. дижонска горчица
- ½ ч. бяло сухо вино
- 1 връзка изчистен от дръжките спанак, нарязан на едро
- ½ ч.ч. заквасена сметана
- Сол и прясно смлян черен пипер
- 3 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса. Овкусете стековете със сол и черен пипер. Загрейте на средна температура термоустойчив тиган и сипете 1 с.л. от зехтина. В него сложете стековете, целите скилидки чесън и стръкчето розмарин. Запържете, докато месото покафенее, след което го обърнете от другата страна.
Преместете тигана във фурната и печете от 3 до 6 минути. След като стековете са готови, извадете ги и ги увийте в алуминиево фолио. Оставете месото да си "почине" 10 минути преди да го нарежете на слайсове.
Върнете тигана на котлона на средна температура. Сложете гъбите и останалите 2 с.л. зехтин. Овкусете със сол. Ще познаете кога са готови по кафеникавия цвят, който трябва да придобият. Добавете накълцания на ситно чесън и гответе още около минута.
Идва ред на горчицата и виното. Бъркайте, докато усетите, че сосът започва да се сгъстява. Преместете гъбите в чиния. В тигана сложете спанака и го задушете до омекване. Махнете съда от котлона, върнете гъбите при спанака и сложете заквасената сметана. Подправете със сол и черен пипер.
Нарежете стековете на тънки филийки и поднесете със соса.
Биск от скариди с бърбън
Нужните продукти са:
- 1 кг големи, пресни скариди
- ¼ чаша бърбън
- 3 с.л. обезсолено масло
- ¾ ч.ч. нарязано селъри
- ¾ ч.ч. нарязан фенел
- 1 голяма глава лук, накълцана
- 3 скилидки чесън, накълцани
- 3 с.л. доматена паста
- 2 с.л. брашно
- ½ ч.ч. бяло вино
- ½ ч.ч. пилешки бульон
- ½ ч.ч. ориз "Басмати"
- ½ с.л. сух розмарин
- ½ с.л. мащерка
- ½ ч.ч. сметана за готвене
- 2 с.л. зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете скаридите, като 16 от тях запазете цели, а тези, които останат, нарежете на едро. Не изхвърляйте люспите им. Сипете с.л. зехтин в тиган и загрейте на висока температура на котлона.
Посолете и подправете с черен пипер. Гответе скаридите до придобиване на плътен цвят. Прибавете останалия зехтин и люспите и разбърквайте от време на време, докато черупките не започнат да покафеняват. Изсипете бърбъна и бъркайте. Течността трябва да се редуцира наполовина. Прехвърлете всичко в купа и оставете настрана.
Сложете 1 с.л. масло в тиган и разтопете на котлона на средна температура. Към него прибавете селърито и фенела и гответе около 10 мин. След това изсипете лука и чесъна, овкусете със сол и черен пипер. Лукът трябва да омекне. Прибавете доматената паста. След като част от течността се редуцира, сложете 1 с.л. масло. Трябва да се разтопи добре и чак тогава да добавите брашното. Бъркайте непрекъснато, за да не стане на бучки.
Изсипете виното, 5 чаши вода, бульона, ориза, подправките и люспите на скаридите. Оставете всичко да къкри, докато оризът омекне. Това ще отнеме около 35 минути. Минете готовата супа през ръчна мелачка и я върнете в тенджерата, след което сложете на котлона на слаб огън. Добавете нарязаните скариди, сметаната и останалия бърбън.
Разтопете останалото масло в малък тиган на силна степен и в него задушете скаридите за около 4 минути. Сервирайте биска от скариди в подходящи чинии, сложете няколко скариди и гарнирайте с препечен хляб.
Coq Au Vin (класическо френско ястие за пиле във вино)
Нужните продукти са:
- 2 с.л. зехтин
- 115 гр. панчета, нарязана на тънко
- 1 цяло пиле, разделено на части
- Сол и пипер на вкус
- 500 гр печурки, нарязани на четвъртинки
- 2 средно големи глави лук, накълцани
- 2 стръка праз, нарязани
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. брашно
- 1 бутилка сухо бяло вино
- ½ чаша пилешки бульон
- 2 с.л. дижонска горчица
- 2 клончета мащерка
- 2 дафинови листа
- 1 с.л. накълцан пресен естрагон
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Загрейте и зехтина в голяма чугунена тенджера на средна температура. В нея запържете панчетата до покафеняване. С лъжица на дупки отцедете месото и го сложете в чиния, постлана с кухненска хартия. Овкусете пилето със сол и черен пипер и в същата мазнина го запечатайте и от двете страни. Прехвърлете в подходящ съд и го покрийте.
След като сте извадили пилето, увеличете котлона на средно висока степен. Сложете гъбите и гответе, докато не придобият кафеникав цвят. Намалете температурата прибавете лука, праза и чесъна. Зеленчуците са готови, когато придобият златистокафяв цвят. Сипете брашното и не спирайте да бъркате интензивно около минута.
Идва ред на бульона, горчицата, мащерката и дафиновите листа. Към тях сложете панчетата и пилето (с кожата нагоре), похлупете тенджерата и поставете във фурната. Гответе около час и 15 до 30 минути.
Сервирайте, след като махнете мащерката и дафиновите листа.
Пудинг с манго
Нужните продукти са:
- 1 узряло манго
- 6 топки качествен ванилов сладолед
- 2 с.л. гъста сметана
- 1 бр. маракуя
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете мангото. Пюрирайте го в блендер или кухненски робот. Към него прибавете сладоледа и сметаната. Разбийте отново. Разпределете в купички, а отгоре сложете по половин плод маракуя.
Бързо и вкусно!