Понякога вечер нямаме търпение да извадим туршията, луканката и другите мезета, които ревниво пазим в хладилника и в килера.
Това са си чисто български мезета, които за нищо на света няма да загърбим и които търсим за трапезата си, дори ако е навън е 35 градуса.
Само че понякога ни се иска да похапнем нещо по така.
Иска ни се да зарадваме нашето небце и това на семейството ни и на гостите ни с мезета, които хем са леки и се ядат между другото, из сладките приказки и смеха, хем не са толкова изтъркани и банални.
Затова се учим от държави, издигнали мезето в религия. Няма да прескочим България, разбира се, но ще отскочим и до Гърция, Турция, Близкия Изток и САЩ, като в последните са издигнали това похапване до нови висини.
Из всички тези държави, включително и нашата, е напълно приемливо да се седне на уж леко похапване, гарнирано със социални контакти, и така изведнъж да се окаже, че е станало "никое време".
И ние нямаме нищо против подобен развой на събитията.
Затова мезето е най-важно, особено тези 10 рецепти за него, които събрахме в галерията.