Изразът "държиш се като дете в сладкарница" никога не ми е изглеждал особено точен, защото сладкото не е само за малчуганите - обичаме го и ние, порасналите деца.
Според данни от проучване за хранителните навици на децата в България, проведено по поръчка на Lidl като част от кампанията "ХраненеСмисъл", близо 60% от малчуганите предпочитат да добавят захарни изделия към покупките, когато пазаруват със семейството си.
Знаем обаче, че сладкишите са удоволствие с две остриета, и се стремим семейството ни да консумира възможно най-малко захар.
Но какво можем да направим, за да задоволим този апетит, без да лишаваме нас и децата напълно от сладко?
Можем да се стремим да избираме продукти с намалено съдържание на добавена захар. В Lidl от години работят, за да намалят съдържанието на добавена захар в избрани продукти от техните собствени марки - например в любимия шоколадов пудинг Milbona или йогурт с плодове Pilos.
Lidl предлага избрани продукти от собствени марки с по-малко добавена сол и захар спрямо първоначалната им рецепта. В тази връзка само през 2023 г. са променени рецептите на над 100 продукта от собствени марки.
Тези продукти съдържат по-малко добавена захар от преди, а аз дори не усещам разликa във вкуса им.
Спокойна съм, когато пазарувам там с детето, защото знам също, че в съответствие с препоръката на Световната здравна организация те не рекламират на деца храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол, както и такива със съдържание на подсладители (с изключение на някои специални поводи като Хелоуин, Коледа и Великден).
Друг трик, който използвам, е да замествам захарта с плодове.
И в този случай отново се доверявам на Lidl.
Всички техни плодове и зеленчуци, дори тези в консерва или замразените, са от сертифицирани производители и подлежат на редица проверки и лабораторни анализи за над 700 вида остатъци от пестициди.
Ако разнообразим плодовете и към тях добавим ароматни подправки, кисело мляко, извара или дори просто ги поднесем по интересен начин, можем да получим чудесен десерт, без да добавяме и грам захар.
Сочните, зрели плодове са достатъчно сладки сами по себе си и нямат нужда от допълнителни подсладители, за да бъдат апетитни.
Така предлагам да превърнем плодовете в главен герой и в най-добрите пухкави и ароматни бананови палачинки, които сме опитвали и които можем да сложим в кутията за обяд на ученика без капка угризение.
Те са без захар, без подсладители, но са толкова вкусни и достатъчно сладки, за да спечелят и най-злоядото дете.
И един съвет - направете двойна доза от банановите палачинки. Дегустацията в офиса ни показа, че те се услаждат и на порасналите деца, които въпреки годините си се радват на палачинките като малчугани. Интересувате ли се вече от рецептата?
Е, няма да ви държим в напрежение. Ето какво ви трябва за около 10 малки палачинки:
- 2-3 добре узрели банана (може и презрели)
- 3-4 яйца
- 1 супена лъжица кокосово или бадемово брашно
- щипка ванилия
- щипка бакпулвер
Начин на приготвяне: В голяма купа намачкваме бананите до фина паста. Прибавяме яйцата и разбиваме сместа до пълна хомогенност. След това слагаме кокосовото брашно, ванилията и бакпулвера и разбъркваме добре.
Не е нужен миксер - сместа се получава лесно и с вилица или телена бъркалка. Ако искате още по-фина текстура, използвайте пасатор - палачинките са вкусни и в двата варианта.
Загряваме тиган с незалепващо покритие и го намазняваме съвсем леко с мазнина.
С помощта на супена лъжица или черпак оформяме малки палачинки, които печем до златисто. Когато изстинат, ги слагаме в кутията за обяд и добавяме още плодове и ядки - за предпочитане Alesto от Lidl, според вкуса на детето.
И задължително отделяме няколко палачинки и за нас, защото, както казахме - те са неустоими!