Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Паула Дийн: Тя смята, че зеленчуците са нищо без бекон, и е убедена, че е ОК децата да ядат чийзкейк за закуска

Паула Дийн започва бизнеса си с 200 долара в джоба Снимка: Getty Images
Паула Дийн започва бизнеса си с 200 долара в джоба

"Невинаги всичко е било цветя и рози".

Това казва популярната водеща Паула Дийн за живота си.

На 20 години тя страда от свирепа агорафобия и силна депресия заради загубата на родителите си. На 40 решава, че ѝ е нужна коренна промяна, а на 45 вече е едно от най-утвърдените имена в кулинарията.

Но всичко за Паула Дийн започва с рецептите на баба ѝ...

Баба Паула учи внучката си на типични южняшки ястия от родната им Джорджия. Така тийнейджърката се научава да прави лесни, но стоплящи душата ястия като месно руло, гарнитури от царевица и картофи, запечени макарони със сирене и разнообразни чийзкейкове.

Снимка: Getty Images

После идва смъртта на родителите на Дийн, агорафобията и депресията. В продължение на 20 години Паула е почти вцепенена от мъка и успява да се разсее единствено покрай двамата си сина.

На 40-ия си рожден ден тя се заклева, че ще преобърне живота си, като превърне хобито си да готви в професия. Има само един проблем - по онова време Дийн разполага едва с 200 долара, които са крайно недостатъчни, за да отвори ресторант и дори скромна закусвалня.

Затова Паула измисля по-хитър начин да предлага храната си.

Дийн открива The Bag Lady - фирма, която доставя обяд в плик по офисите.

Менюто е кратко, защото всичко се приготвя в малка клаустрофобична кухня, в която Дийн и двамата ѝ сина едвам се разминават. Работещите хора могат да избират между 2-3 салати, няколко вида пържено пиле с картофи и няколко вида южняшки десерти. Доставките се извършват от синовете на Паула.

"Похарчих 60 долара за хранителни продукти, 40 долара за аспиратор и всичко останало отиде за таксите по лиценза", припомня си в автобиографията си Дийн.

Тя не крие, че ако не е била агорафобията ѝ, най-вероятно нямаше да готви толкова добре. Паула споделя, че прекарва огромен процент от всички тези 20 години на доброволно отшелничество в кухнята, като готвенето за нея е и хоби, и начин да се разсейва от страховете си.

Снимка: Getty Images

Именно страхотните обеди, които синовете Дийн разнасят, се оказват ключа към успеха и година по-късно семейството има пари, за да отвори истински ресторант.

И така колелото отново се завърта - ресторантът осигурява на Паула достатъчно пари, за да напише първата си готварска книга.

Книгата пък ѝ носи предаване по Food Network, посветено на кухнята на южните щати, договор с хотелската верига Best Western, както и с редица казина в Лас Вегас. Освен това Дийн готви за имена като Барак Обама, Опра Уинфри и куп холивудски знаменитости, които са фенове на пърженото ѝ пиле и сладкиши.

Тя печели почитателите си именно със семплите рецепти, скъпи на сърцето на повечето американци.

Паула не брои калории, не пести месото, мазнините и захарта в рецептите си и не вярва в строгите диети. Сред най-любимите ѝ ястия е руло от месо с обилен сос "Грейви", запечено пилешко със зеленчуци и майонеза и маслен сладкиш с праскови.

Емблематичното ѝ пържено пиле се приготвя в маслена баня, а в детската кулинарна книга, която пише, има неща като чийзкейк и сладки мъфини за закуска и макарони със сирене и сметана за вечеря.

"Бих си помислил два пъти, преди да кажа на и без това затлъстяла нация, че е ок да яде такива неща", хапливо отбелязва Антъни Бурдейн.

"Всичко трябва да бъде с мярка", отвръща Дийн и съветва Бурдейн да си намери някое хоби, вместо да се занимава с нея.

В една от кулинарните си книги освен това Паула пише, че "никога няма да използва заместител на маслото" и че "зеленчуците са нищо без малко бекон в тях". Дори и диагнозата "Диабет тип 2" не я отказва от възгледите ѝ.

"Храната не причинява диабет тип 2. Причинява го наднорменото тегло, а аз от години живея с него", заявява Дийн и припомня, че за нея най-важното във всеки аспект на живота си остава балансът.

 

Най-четените