Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пивки петъци: Откъде дойде сангрията и защо римляните имаха нужда от толкова много вино

Историята на любимата винена напитка на лятото Снимка: Webcafe
Историята на любимата винена напитка на лятото

На времето навън може много-много да не му личи, но лятото малко по малко наближава със своите дълги вечери и топли нощи. За вас не знам, но за мен една от най-типичните, обичани и приятни напитки през този сезон е сангрията.

Дарът на Испания към останалата част на света, тази винена напитка, напомняща на пунш, може да бъде истинско житейско откровение. Тя е сладка, освежаваща, с приятен плодов аромат и деликатно опиянение - точно толкова, колкото да ти развърже езика и да извика доброто настроение в приятна компания.

Въобще сангрията е този малък, но важен детайл, който може да зададе целия тон на вечерта превръщайки я от просто добра в наистина специална.

"Пивки петъци"

Рубрика на Webcafe.bg, в която ви срещаме с познати и непознати коктейли, за да завършвате седмицата по един приятен начин.

Ако погледнем обаче към корените на сангрията в Испания, много преди напитката да бъде наречена така, нещата стоят по малко по различен начин.

Всичко започва още с експанзията на Древен Рим на Иберийския полуостров. С типичното си мислене на империя (макар по това време все още да са република) римляните решават, че на тази слънчева земя ще е най-добре да бъдат насадени обширни лозя.

Причината за това е проста - на римляните им трябва вино. И то не просто, за да задоволят алкохолната си жажда и да подсилват с него грандиозните си оргии, а по чисто практически причини. Виното им трябва като разредител за вода.

Снимка: Webcafe

В днешно време е трудно да си го представим, но в онези времена чистата вода без бактерии, не е била толкова често срещана. Самите начини за съхранение на водата (най-често в дървени каци или големи глинени съдове) също предполагали развитието на бактерии.

За да убият микроскопичните гадини, римляните добавяли какви ли не билки и подправки, както и алкохол - вино.

Някъде там се появява и идеята заедно с виното да се добавят и плодове, които да замаскират получилия се общ вкус, да придадат свежест и да направят цялото нещо по-приятно за пиене.

Така първите пра-сангрии (да ги наречем така) са били доста разводнени, с богато количество билки и някой и друг плод за свежест. А Испания се е грижела за това да произвежда достатъчно вино за Рим (както и за собствените си нужди).

С времето напитката става традиционен специалитет на Иберийския полуостров - не просто защото местните също имат нужда да пият вода без вредни бактерии, но защото благодарение на слънчевия им и топъл климат виното там става разкошно, гъсто и сладко, а плодовете са сочни и свежи.

Именно заради наситения цвят на виното се появява и името "сангрия" от испанското "sangre" - кръв.

Сангрията придобива огромна популярност, когато в средата на XVIII и началото на XIX век си проправя път до Англия и Франция. Там започват да използват френски сортове, вместо типичните испански Риоха и Темпранийо, адаптирайки напитката по собствените си вкусове.

Снимка: Webcafe

Тъй като и Испания, и Португалия (където това питие също е традиционно и доста популярно), и Франция, и Великобритания са колониални сили, в един момент сангрията се прехвърля и в новия свят.

Въпреки това чак през втората половина на XX век се случва нейният пик и разпространение по баровете в Америка, а оттам и по целия свят.

Днес сангрията е позната и обичана на повечето кътчета на планетата, като се приема за перфектен аперетив или диджестив.

Самите рецепти са безбройни - вероятно всеки ресторант и бар има своя, която следва според вкусовете си и идеята. Някои слагат газирана вода във виното, други наблягат на добавянето на още алкохол за засилване на "характера" на питието.

От 2014 г. насам Европейският съюз реши, че името "сангрия" ще се използва за само за напитки, които са произведени в Испания и Португалия и съдържат вино, плодове (или плодови екстракти/ сок) и подправки и имат алкохолно съдържание най-малко 4,5% и най-много 12%. В сангрията може да се слага газирана вода.

Това обаче засяга онези, които искат да произвеждат сангрия с цел продажба. За онези от нас, които си я правят с единствената цел да утолят своята жажда за удоволствие, не е нужно да ходим до Иберийския полуостров, а рецептите са по-скоро общи предписания, отколкото строги закони.

Снимка: Webcafe

Тук ще дам рецептата, която аз самият следвам, когато правя сангрия. За целта ще ви трябват:

  • 1 л червено вино
  • 200 мл бренди/коняк
  • 200 мл сок от портокал
  • 100-150 гр ягоди
  • 2 малки портокала
  • 1 зелена ябълка
  • 1 червена ябълка

Ще ви трябва още една доста голяма кана или голям буркан с канелка, в който да смесите сангрията. Сипете виното и рома в съда, добавете нарязаните плодове и прибавете накрая портокаловия сок. Разбъркайте хубаво и оставете да се охлади за поне половин-един час.

Ако след това напитката не ви е достатъчно сладка, можете да добавите 50 мл захарен сироп (1:1), след което да разбъркате добре отново.

След това се сипва по чашите и се пие с удоволствие и мярка. Можете за украса да нарежете свежи плодове, както и да сипете някои от тези, които са преседели във виното. С вторите трябва да внимавате обаче, тъй като те са абсорбирали доста от алкохола.

Хубавото на сангрията е, че всеки наистина може да си я приготви по свой вкус.

Снимка: Webcafe

Спокойно можете да променяте пропорции, да използвате вместо коняк някакъв друг вид алкохол - ром, водка, джин или дори уиски. Аз предпочитам коняка заради запазения аромат на грозде, който според мен допълва виното много добре.

Използването на газирана вода придава повече лекота на напитката, което е ценно, особено през горещите летни месеци. Други пък използват директно газирана лимонада, което още повече засилва цитрусовия елемент.

За подслаждане може да се използва мед вместо захар или захарен сироп, но ако решите да експериментирате по този начин, пригответе се за усилено бъркане, докато медът се разтвори. Другият вариант е да пробвате да си направите меден сироп.

Винаги можете да проявите творчество и с виното - от пробване на различни сортове - от по-тежки и сладки през десертни, та до по-леки и елегантни. Или дори да смените цвета и да пробвате сангрия с бяло вино или с розе.

Важното е да намерите онази комбинация, която ще удовлетвори най-много вкусовете ви и ще се превърне именно в онзи елемент - катализатор за превръщането на доброто прекарване в прекрасен момент, заслужаващ да се помни.

---

Ако си приготвите този коктейл, споделете снимката с резултата с нас - тагнете ни в сторито си в Instagram или ни я изпратете на .

 

Най-четените