Малко остава до коледните празници - онова време от годината, което традиционно посвещаваме на домашния уют, макар че през отминаващата 2020-а имахме много повече дни, прекарани със семейството, от която и да е друга предходна година.
Бъдни вечер винаги е специална. Тогава като че ли се появява онзи дух, носещ надежда, че бъдещето ще е по-добро, а неприятностите ще останат завинаги в миналото.
И тъй като до този момент 2020 г. води класациите по нестандартност и изненадващи събития, решихме ние също да разчупим обстановката и да ви отправим няколко нетрадиционни кулинарни предизвикателства, които биха освежили празничната трапеза за Бъдни вечер.
В никакъв случай нямаме намерение да ви отказваме от обичайните ястия, защото традициите са за това - за да се спазват. Постните ни предложения са по-скоро едно леко намигване към отминаващата година и свежо допълнение към меню, което по принцип приготвяте.
Знаете, че в този така важен за християнството ден масата е отрупана задължително с постни ястия, които трябва да са с нечетен брой. Това условие определя главното място за приготовленията - кухнята, а там работата може да продължи с часове (с чаша вино определено ще е по-леко и приятно).
Основните ястия са ясни - сармички от лозов и/ или зелев лист, боб във всякакви форми, пълнени чушки и задължителната содена питка с паричка и късмети, вещаещи кое ще е водещото през идната година - късметът или печалбата от лотарията (но само ако пуснем фиш). И все пак стискаме палци на колкото се може повече хора да се падне здравето.
Наред с всички постни вкусотии, които се консумират в такива количества само на Бъдни вечер, защо да не добавим и нещо от себе си, нищо че няма да е съвсем традиционно? Все пак цялата година беше отвъд всякакви правила, а готвенето с експериментаторски дух може да бъде страхотно семейно забавление.
Единственото условие е в "новите" ястия да няма продукти от животински произход, което не е никак трудно.
На пазара все още има голямо разнообразие от сезонни кореноплодни зеленчуци, сочни и сушени плодове, ядки и всякакви зеленолистни, които се съчетават прекрасно в салати, основни ястия и дори в разядки, подхождащи страхотно на празничната питка. Малко разнообразие няма да навреди на никого, така че експериментирайте смело и се забавлявайте!
Но най-важният момент от вечерта си остава този, в който семейството се събира около масата за топлина, уют и надежда, че ни предстоят по-добри дни.
Ето ги и нашите по-различни предложения за това какво можете да сложите на масата:
Нужните продукти за тази хранителна сладко-солена салата са:
160 гр. киноа
300 гр. печена тиква
1 глава червен лук
Две шепи прясна рукола
Сусам и ленено семе за поръсване
Начин на приготвяне:
Киноата се сварява и се оставя да изстине. Тиквата се нарязва на малки парчета. Изпича се във фурната до готовност и също се оставя да се охлади.
В голяма купа се слагат нарязания на полумесеци лук, руколата, тиквата и киноата. Разбъркват се внимателно и се поръсват със сусама и лененото семе.
Готовата салата се овкусява със зехтин сол и малко лимонов сок.
Лозови сарми по арменски
Нужните продукти са:
1 ч.ч. ориз
2 големи глави лук
2 ½ ч.ч. вода
1 ч.л. захар
3 с.л. зехтин
½ ч.л. канела
1 ч.ч. златни стафиди
2 връзки пресни лозови листа или 1 буркан консервирани
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в зехтина. Добавя се оризът и се бърка на силен огън, докато стане кристален. Налива се 1 ч.ч. вода и котлонът се намалява на по-слаба степен. Разбърква се и към сместа се слагат подправките и стафидите.
Когато водата поизври, оризът е готов да се навие в лозовите листа. Ако някои от тях се накъсат, не се изхвърлят, а се отделят настрани.
Готовите сармички се нареждат в тавичка, която предварително се покрива с останалите лозови листа. Долива се 1 ½ ч.ч. вода и се слагат в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пекат се, докато водата се изпари.
По желание върху готовите сармите може да се изстиска половин лимон.
Средиземноморска орехова разядка
Нужните продукти за тази апетитна разядка са:
300 гр. сурови орехови ядки, предварително накиснати за няколко часа във вода
1 филия стар хляб
2-3 скилидки чесън
60 мл. зехтин
10-12 бр. маслини Каламата
1 стрък пресен розмарин
Сокът на половин лимон
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Чесънът и маслините се наситняват. В блендер се натрошава хлябът, а към него се добавят орехите, зехтинът, стръкът розмарин, маслините, чесънът, зехтинът, лимоновият сок и солта. Блендира се добре и се поднася в купички.
Разядката върви чудесно с топла питка.
Независимо кои от нашите предложения решите да опитат, пожелаваме ви топли, уютни и вкусни празнични дни! Нека голямото ядене започне, но без преяждане. Него можем да изпратим в миналото с отминаващата 2020 година.