Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

С какви сладки изкушения посрещат Великден по света

Обредните хлябове не са наша запазена марка Снимка: iStock
Обредните хлябове не са наша запазена марка

Козунакът и яйцата са канон във великденската трапеза у нас, често предхождани от зелена салата и агнешко.

Всички те символизират възраждането и новото начало или части от библейската история с разпването на Христос на кръста. Червената боя на яйцата е символ на кръвта на Божия син, агнешкото - на саможертвата на Агнеца Божи, а козунакът - на тялото на Христа.

Трапезата на празника ознаменува и края на поста преди Великден и традиционно събира семействата.

Не е учудващо, че кулинарните обичаи в повечето християнски страни си приличат - почти навсякъде има някакъв традиционен сладък обреден хляб, а яйцата са задължителни. Има обаче и любопитни различия.

И така - кои са характерните за Великден храни в някои от останалите християнски страни в Европа?

Цуреки в Гърция

Снимка: iStock

В православната ни южна съседка Великден е най-големият религиозен празник и се посреща подобно на България. Козунакът там се нарича цуреки. Често се овкусява с характерни за Гърция вкусове като махлеб - подправка, която се прави от костилките на специален сорт череши, цитрусова кора, кардамон. Върху цуреки се поставя червено яйце.

В южната ни съседка традицията повелява за празника да се яде агнешко, а характерна за Великден е и супата магирица, която се прави от агнешка карантия и с типичния сос авголемоно от яйца и лимон.

Коломба ди Паскуа в Италия

Снимка: iStock

Това също е вид козунак, а името му означава "великденски гълъб". Напомня на коледните обредни хлябове панетоне и пандоро. Овкусен е със захаросани плодове и кори, а тестото е оформено като птица и поръсено с бадеми и захар.

Тъй като все пак това е Италия, има и великденска пица, макар че печивото повече напомня на пай или киш. Има различни имена и вариации - пица рустика, пица чиена, пицагайна и представлява богат пай със сирена, яйца и колбаси.

Торихас в Испания

Снимка: iStock

Това е нещо като испанска версия на пържени филийки, но сладки и доста богати. Те се киснат в мляко, захар и подправки, пържат се и може да вървят със сладък сироп и поръска от захар и канела. Типични са за Великден.

Пасха в Русия

Снимка: iStock

Това е величествен на вид десерт с форма на пирамида и украсен с религиозни символи като православен кръст и буквите ХВ - Христос воскресе.

Прави се от подобното на извара сирене творог, масло, яйца, сметана, захар и сушени плодове и се оформя със специална форма. Сладкишът е бял, което символизира чистотата на Христос. Може да се поднася както готвен, така и суров.

Яде се с кулич - руският сладък обреден хляб.

Кифли с кръст в Англия

Снимка: iStock

Това са сладки хлебчета с кръст отгоре. Традицията повелява да се ядат на Разпети петък.

Навремето са били пълнени със сушени плодове и са се правели по Великден, но днес има всевъзможни вариации. Споделят се с приятели, за да се заздрави връзката с тях и се смята, че предпазват от зли духове.

Мамми във Финландия

Снимка: iStock

Макар че изглежда като паста, традиционният за Великден във Финландия десерт също е подобен на хляб. Прави се от ръжено брашно, ръжен малц, меласа и портокалова кора. Сместа се оформя дни преди консумацията, за да се охлади и стегне, има вкус на сладък черен хляб и консистенция на каша.

Поднася се с мляко или крем.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените