Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Торихас - изкусително сладки пържени филии в испански стил

Ястието е типично за Великден Снимка: iStock
Ястието е типично за Великден

Малко неща са по-вкусни от нещо толкова просто като изсъхнал стар хляб, на който е вдъхнат нов живот.

На много места по света има вариации на това просто и божествено ястие, известно в англоезичния свят като френски тост, а у нас просто като пържени филии.

Представяме ви испанската версия. Тя се нарича торихас, изключително сладка е и лесна за приготвяне.

Торихас се смятат за ястие, характерно за Великден.

Имат всевъзможни вариации в различните региони на Испания, включително и пържен хляб, накиснат в сладко вино. На места са дълбоко изпържени и поръсени с мед, а на други се приготвят на тиган и се покриват със захар с канела. Понякога се накисват в сладък сироп преди да се изпържат, а другият вариант е в подсладено мляко.

Цитрусът и канелата придават аромата на торихас. Снимка: iStock
Цитрусът и канелата придават аромата на торихас.

Общото между различните рецепти е, че обикновено филиите се пържат в зехтин, а не в масло, и се ароматизират с цитрусови кори. Могат да се похапват за десерт, брънч, като сутрешна или следобедна закуска.

Другото типично за торихас е, че се ядат изстинали.

Тук предлагаме вариант на рецептата на торихас, който може да променяте по собствен вкус:

Необходими съставки:

  • 4-5 филии стар хляб
  • 350-400 мл прясно мляко (плюс сладко десертно вино по желание)
  • 4 яйца
  • 1 пръчка канела, плюс още 1-2 ч.л. мляна
  • 150 г захар
  • Мед
  • Парчета кора от портокал и лимон

Начин на приготвяне:

Излейте млякото в широк съд и добавете към него лъжица от захарта, кората от лимон и портокал и пръчката канелата (плюс други подправки като кардамон и звездовиден анасон по желание). Ако искате може да сипете и малко сладко десертно вино в млякото.

Затоплете млякото на слаб огън за няколко минути, докато разбърквате, а след това го оставете ги да изстине за 15 минути и да се овкуси. Извадете подправките и корите от цитруси.

Накиснете филиите хляб в млякото и ги оставете хубаво да попият.

Разбийте яйцата и потопете филиите в тях. Изпържете ги до златисто.

Смесете останалата захар със смляната канела и оваляйте филиите.

Добавете към останалата захарна смес чаша вода и ако е нужно още захар, и я сложете да кипне на котлона. След като започне да ври, добавете меда. Оставете да къкри леко, докато сместа не заприлича на сироп. Оставете я да се охлади и поръсете филиите със сиропа.







 

Най-четените