"Добрият зехтин, доброто масло и мляко - те придават на храната тази дълбочина и богат вкус, които са невъзможни за постигане с нискомаслените им заместители", казва Найджела Лоусън.
Тя е една от най-успешните британски кулинарни писателки и телевизионен готвач, прекарала десетилетия под светлините на прожекторите.
Дъщеря на един от уважаваните членове на правителството на Маргарет Тачър - лорд Найджъл Лоусън, със своята изтънченост и неподправен изискан вкус към храната тя се нарежда на една от челните позиции сред влиятелните личности във Великобритания.
Противно на очакванията обаче, началото на кариерния ѝ път е далеч от кулинарната сфера.
Известно време работи като журналист, издигайки се до позицията зам.-главен редактор на вестник The Sunday Times - постижение, което след това позволява на Найджела да работи като автор на свободна практика в издания като "Гардиън" и "Дейли Телеграф". В няколко списания дори е кулинарен колумнист, което много ѝ допада.
"Бях на грешната кариерна стълба. Не исках да бъда на тази позиция, за да ми плащат да се тревожа вместо да мисля", казва Лоусън след като напуска The Sunday Times.
Поощрявана от съпруга си, журналистът и телевизионен продуцент Джон Даймънд, да не спира да пише за храна, няколко години по-късно издава и първата си кулинарна книга, която носи заглавието How to Eat: The Pleasures and Principles of Good Food, която се превръща в абсолютен бестселър. Изданието служи като кариерен трамплин и изстрелва Найджела към следващата ѝ страст - телевизията.
Предаването Nigella Bites, с което Лоусън започва пътя си на телевизионен готвач, се радва на голям успех - само първите няколко издания събират близо 2 млн. зрители, а един от най-суровите критици определя излъчването на Найджела като "страшно харизматично".
Шоуто поставя началото на една шеметна кариера, последвана от повече от 11 издадени кулинарни книги, няколко телевизионни поредици, договор с "Би Би Си" и място в журито в Master Chef - Австралия.
Но невинаги животът е такъв, какъвто изглежда на пръв поглед.
Зад бляскавия публичен живот на Лоусън се крият множество трагични моменти - майка ѝ, по-малката ѝ сестра и мъжът ѝ умират от рак, а вторият брак на Найджела с колекционера на културни ценности Чарлз Саачи завършва с болезнен и публичен развод през 2013 година.
Въпреки житейските кризи, през които преминава, кулинарката продължава да е сред най-успешните британски личности. Печели няколко престижни награди за книгите си, а предаванията ѝ са известни в цял свят.
Малко любители на готварското изкуство успяват да постигнат това, което Найджела постига. И, да, тя не е професионалист в областта в буквалния смисъл на този израз. Никога не е учила за готвач или работила в кухнята на някой ресторант. Водят я единствено страстта и любовта ѝ към храната, които се появяват далеч по-късно в живота ѝ - нещо, което би изненадало мнозина.
Интересните факти около Лоусън не са никак малко. Определя себе си като феминистка и ревностен почитател на средиземноморската кухня, а човекът, за който казва, че променя живота ѝ, е италианската готвачка Анна Дел Конте. Ранните години от живота на Найджела са далеч от определението за щастливо детство, тъй като отношенията с нейната майка са силно обтегнати.
Но какви любопитни факти можем да научим за винаги усмихнатата и харизматична Найджела Уолсън?
Като малка не е обичала храната
Когато говорим за някой, който е толкова потопен в света на кулинарията, сякаш е задължително да е обсебен от богатите вкусове на домашно приготвената храна още от дете. Истината в случая на Найджела обаче съвсем не е такава - в детството си Лоусън се е отвращавала от яденето.
Самата тя си спомня как я карали да изяжда всичко в чинията си, а ако не го стори, следвало сурово наказание - на следващото хранене ѝ поднасяли същата изстинала храна, която не успявала да изяде.
Била е добра приятелка с Антъни Бурдейн
Бурдейн и Лоусън са коренно различни личности, но въпреки това успяват да изградят силно приятелство. Двамата работят заедно в кулинарното предаване The Taste, но познанството им започва десетилетие преди това, когато се срещат на вечерно събиране.
Заради близката им връзка неочакваната кончина на Бурдейн през 2018 година разтърсва кулинарната писателка. С пост в Twitter тя споделя силната си емоция: "Сърцето ми се разби, когато разбрах за смъртта на Тони Бурдейн. Това е непоносимо за семейството и приятелката му. Няма да се появявам в Twitter за известно време".
В кухнята не може без малко ръчно ренде и мецалуна
Всички готвачи имат няколко любими кухненски инструменти, без които не могат. За Найджела това са малкото ръчно ренде и мецалуната, която е вид италиански нож с едно или с две остриета във формата на полумесеци.
Като се има предвид италианското влияние в готвенето ѝ е ясно, че тя често използва настъргана лимонова кора и ситно накълцани пресни билки. Кулинарката признава леката си непохватност с традиционните ножове, затова мецалуната ѝ върши страхотна работа.
Наличието на тези два инструмента в кухненския ѝ арсенал със сигурност я улесняват подобни задачи.