Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Тези 5 лесни добавки правят закуската по-здравословна

Тези 5 лесни добавки правят закуската по-здравословна Снимка: iStock

Клишето колко е важно да се храним здравословно е втръснало на всички, но все пак има причина то да се повтаря отново и отново.

Хранителните вещества, които приемаме, са основен фактор за здравето и състоянието на организма.

Колкото по-богата и балансирана е диетата ни, толкова по-добре се чувстваме и ние.

Погрижи се за имунитета си с "Доза здраве" - специална поредица на Webcafe.bg и MamaMia.bg с полезна информация, свързана с грижата за здравето на цялото семейство.

На теория звучи страхотно, но на практика далеч не винаги е толкова лесно за изпълнение.

Случва се на човек да му се хапва нещо не особено полезно, а и целият баланс от витамини и минерали, правила и съвети често е сложен за поддържане.

Това важи в особена степен за закуската - уж най-важното хранене за деня, а често най-бедна откъм нутриенти.

Ето 5 идеи как да направим малки промени в закуската с храни, които са в особена помощ на имунната система и здравето на организма, но без да променяме особено режима си:

Плодове

Снимка: iStock

Цитрусите са един от най-богатите източници на витамин С, а и са изключително вкусни и свежи. Сред плодовете с най-много витамин С са лимоните и портокалите, а също и кивито. Ако добавим само един пресен плод киви или половин портокал към овесените ядки, палачинките или протеиновото барче, ще си набавим сериозна част от дневната доза аскорбинова киселина.

Самите овесени ядки с мляко също са особено добър старт на деня. Киселото мляко е оптимален избор - то съдържа бактерии, които помагат на чревната флора, която пък има голяма роля в поддържането на имунитета.

Чай

Снимка: iStock

Чаша чай със закуската има редица ползи. Билковият - или дори плодов чай, хидратира. Добър избор е също зеленият чай, който е известен с това, че стимулира имунитета, подпомага метаболизма и има мощни антиоксидантни свойства.

Към чая може да се добави и парченце джинджифил, който също има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Джинджифилът помага и на храносмилането и дори облекчава болки в гърлото.

Мед

Снимка: iStock

Той, както знаем, е суперхрана, с антибактериални, имуномоделиращи и противовъзпалителни свойства. Но сериозна част от полезните му качества се губят при нагряване на висока температура, затова и не е препоръчително да се слага във врял чай.

Вместо това може да се използва като подсладител - за овесени ядки или зърнена закуска, за палачинки или просто върху филийка хляб.

Куркума

Снимка: Pixabay

Наричат я и златната подправка, и не само заради яркия ѝ цвят. Тя е част от източната медицина от векове, а приложенията ѝ са безбройни - помага за имунитета, при простуди, срещу депресивни състояния и тревожност, за кожни заболявания и рани, за облекчаване на ставни и артритни болки.

В закуската куркумата може да бъде част от смути, което само по себе си може да се превърне във витаминна бомба за старта на деня - например смути с банан, морков, куркума, джинджифил и лимон. Или напитка със спанак, ананас, мляко, ленено семе и куркума.

Варено яйце

Снимка: iStock

Неслучайно яйцата са традиционна част от закуската. Освен че съдържат витамини от В групата, цинк, омега-3 мастни киселини, те засищат и са страхотен източник на протеини.

Протеините - освен останалите им жизненоважни за организма функции - имат съществена роля и за по-добрата работа на имунната система.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените