Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Тапас или как да си направим мезе по испански

Това може да са както маслини, така и засищащ омлет Снимка: iStock
Това може да са както маслини, така и засищащ омлет

Макар всеки да е чувал за тапас, известната испанска традиция е толкова многолика, а тапасите - толкова различни и разнообразни, че е и трудно, и лесно тази храна да се опише с няколко думи.

Лесно, защото тапас си е мезе, а в България знаем какво е мезе. Спокойно можем да поднесем чиния с качествено сирене, маслини и шунка, да ги наречем тапас и да приемем, че пием вино като испанците.

Тапас обаче може и да са хапки от ястие, което все пак изисква време и усилие за приготвянето си и което не е характерно за нашите географски ширини. Тогава вече усещането е за "истински" испански привкус.

Испания е голяма страна и разликите в "замезването" между отделните ѝ области варират доста. Общото е, че е прието, че tapa идва от стария обичай в кръчмите чашите с вино да се покриват с парче хляб с шунка или сирене, за да не влизат мухи.

След това парчето хляб с шунка отгоре се развива в традиция за леко похапване, с което да се залъже гладът преди обяд, вечеря или през нощта - при обикаляне на баровете.

Обикновено порциите тапас са малки, по няколко хапки. Те не целят човек да се нахрани, а да замези. На места се предлагат безплатно в баровете - тъй като са солени, често карат клиента да си поръча още питиета.

Може да са студени, но може да са топли и по-близо до засищащата храна - в този случай се поръчват и плащат отделно.

Днес другото основно правило е, че тапас са социална храна. Те се делят от всички на масата и са задължителна част от вечерта навън с приятели или семейство.

Хубавото на подобно разнообразие е, че всеки бар в Испания може да ви изненада, тъй като може да ви сервират различни тапас. Някъде може да получите просто купичка с маслини, а другаде - панирани калмари.

Тук предлагаме няколко вида класически тапас, характерни за различни региони на Испания, с които хем да впечатлите гостите си, хем да опитате вкъщи нещо различно.

Испански омлет

Снимка: iStock

Известен като pincho de tortilla - парче ториля, класическият омлет се прави с картофи.

Лесен е за приготвяне - задушават се лук и нарязани на ситно картофи, а когато омекнат, се добавят яйца и подправки на вкус. Разбърква се и се оставя да се сготви. Обикновено се обръща в тигана, за да се запече и от горната страна, но ако ви е трудно, може да сложите омлета под грила за кратко.

Пататас бравас

Снимка: iStock

Пикантни картофи. По същество представляват пържени картофи на кубчета, а пикантността идва от соса. Класическият сос е от зехтин, запържен с лук, чесън и лют червен пипер. След това се сгъстява с брашно и се добавя бульон. Оставя се да поври, докато е достатъчно гъсто.

Върху това може да се надгражда - например в соса да се добавят доматено пюре или дори чоризо. Сосът се изсипва върху пържените картофи.

Другият вариант е айоли - майонеза с чесън и лимон.

Крокети

Снимка: iStock

Класически са тези с шунка, или още по-добре - с испанския хамон. Основата е сос бешамел, в който се запържват и парчетата шунка, както и лук. Сместа трябва да стане гъста и да изстине добре.

Оформените топки се овалват в панировка - брашно, яйце и галета, и се пържат.

Крокетите може да се направят с всичко - гъби, сирене, риба или просто зеленчуци.

Доматен хляб

Снимка: iStock

Лесно и невероятно вкусно предложение от Каталуния - чеснов хляб с домати. Препича се филия хляб и докато е топла се натрива със скилидка чесън, а след това и с домат. Накрая се поръсва със зехтин.

Може да се добавят и нарязани домати, сирене, шунка или каквото на човек му се прииска.

Хилда

Снимка: iStock

Класика от Страната на баските. Там тапас се наричат pintxos - пинчос.

Хилда представлява набодени на клечка зелени маслини, аншоа и люти чушлета - например туршия от чорбайджийски чушки ще свърши чудесна работа. След това се потапят в качествен зехтин.

Чукнати яйца

Снимка: iStock

Макар и тапас, това си е сериозно похапване - пържени яйца върху шунка или чоризо и пържени картофи. Те идват от Канарските острови.

Картофите се варят в тиган с малко вода и зехтин, плюс червен пипер. Когато водата изври и картофите са омекнали, се добавят лук, чесън и чушки. Щом са готови се добавя отделно загрятото чоризо или шунка, а след това отгоре се чукват цели яйца. Покрива се с капак, докато яйцата станат рохки.

Целта е течният жълтък да се стича върху картофите и колбаса и от него да стане сос.

Мигас

Снимка: iStock

В характерното за Анладусия и Мурсия ястие основната съставка е запържен сух хляб.

Той се къса на парчета, напръсква се с вода, за да омекне, а след това се пържи в зехтин с чесън и пушен или червен пипер. Към тази основа може да се прибави чоризо или дори месо с повече сланина и хлябът да се запържи в мазнината от тях. Друг вариант е риба или зеленчуци.

   

Най-четените