Телекомите измислиха роуминг и за Интернет

Уеб хостинг компаниите да плащат на доставчиците на Интернет за използваното от потребителите съдържание. Това са предложили от Европейската асоциация на операторите на телекомуникационни мрежи (ETNO) с обяснението, че така ще бъдат осигурени финансите за развиване на скоростния достъп до мрежата.

Българският евродепутат Ивайло Калфин съобщи на конференция в Брюксел за предстоящото обсъждане на въвеждащите своеобразен роуминг за Интернет промени в международните телекомуникационни регулации. „Това ще оскъпи поддържането на страници в Интернет и в крайна сметка ще се отрази на крайните потребители. За тях ще стане по-изгодно да ограничат достъпа до държави с малки пазари като българския, за да си намалят разходите. Това ще означава, че много страници няма да са достъпни от страни с по-слабо потребление на Интернет", заяви Калфин. Той допълни, че мрежата „не е само безжични връзки и кабели", а е „преди всичко въпрос на общуване между хората".

Той посочи, че за бюджетния период 2014-2020 г. Европейската комисия предлага да инвестира 9 милиарда евро в развитието на телекомуникационната инфраструктура в ЕС. Според Ивайло Калфин тези публични средства ще са в състояние да привлекат до 4-5 пъти по-големи частни инвестиции, което ще компенсира разходите на доставчиците в развитието на интернет мрежите в страните членки.

Според Джон Макнамий от неправителствената организация "Европейски дигитални права" телекомите са движени от носталгия по времената на скъпия роуминг и искат сега да печелят, въвеждайки допълнително за плащане за крайния доставчик на Интернет.

Като посочи, че предложението на асоциацията не е насочено към ограничаването на свободата в Интернет, Еди Хартог от Европейската комисия предупреди, че то може да има "странични ефекти", които да засегнат използването на интернет във вида, в който го познаваме днес.

Той добави, че е възможно инициативата да доведе до разделянето на съдържанието на Интернет на платено и безплатно, което ще ограничи възможностите за икономически растеж в Европа. Хартог припомни, че досега нито една европейска държава не се е обявила изрично за въвеждането на таксите и че Европейската комисия се готви до края на октомври да обяви позицията на ЕС по промените.

Председателят на предложилата Интернет-роуминга ETNO беше категоричен, че "ние не искаме да губим клиенти, а те щe си тръгнат, ако Интернет не е отворен". Острата реакция на европейските държави принуди общото събрание на организацията да подложи промените на ново обсъждане.

Новините

Най-четените