Тази година Коледа може да бъде описана с една дума - изтънченост. Вдъхновени от семейната хармония по Коледа, заедно с Kaufland България ви срещаме с такива личности, които със своето лично призвание правят Коледата още по-изтънчен и великолепен празник.
Точно такава е Йоланта Делибозова - Йоли, която превръща храната в цяло изкуство на празничната маса.
Повечето от вас познават Йоланта Делибозова като Йоли от кулинарния блог „Вкусно с Йоли".
Ако има човек, който да свързваме с коледни вкусотии и празнична хармония, то това несъмнено е Йоли. Не само заради нейното призвание - готвенето - но и заради самата нея като човек.
Йоли е от онази рядка порода хора, от които греят положителна енергия и уют - във всеки смисъл на думата. Когато Йоли застане зад кухненския плот, тя е като ангел, от чийто ръце се приготвят най-вкусните ястия. „Занаята" Йоли наследява от своята баба, около която често се върти още от малка в кухнята.
Йоли има химия не само с готвенето. По образование тя е музикант - завършва националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", след което работи като артист-оркестрант в Софийската филхармония. Някъде измежду детските спомени на Йоли се срещат музиката и кулинарията и заживяват в сърцето и ума на Йоли до ден днешен, превръщайки я в един изключителен творец, които установява хармонична и балансирана връзка със себе си и храната.
По повод предстоящата Коледа с Йоли си говорим за хармонията - хармония на коледната маса, хармония в семейството, хармония в традициите и вкуса на всяко ястие.
В дома на Йоли коледното меню се приготвя по строго определени правила. На първо място - на Бъдни вечер Йоли винаги приготвя само постна храна, без изключения, защото вярва, че традициите на коледната маса са това, което сплотява хората и човек не трябва да експериментира с тях, а да ги следва. Затова Йоли оставя импровизациите за останалата част на годината, а по Коледа приготвя тези ястия, които са се превърнали в семейна традиция и от години се готвят в нейния род. В случая Коледата на Йоли идва с пищни блюда от месо и птици, маслени погачи и вкусни десерти.
Кое е любимото ти коледно ястие?
Свинското е неизменно на трапезата ми. Понякога го редувам с пълнена пуйка или патица. А за сармичките с кисело зеле душа давам! Без тях не може!
Как би довършила изречението "Който хапва,..."?
Който хапва, зло не мисли. Гладният човек не е особено приятна компания. Хората стават раздразнителни, когато стомасите им са празни. Особено мъжете (смее се).
Може би има нещо вярно в това, че хората са щастливи и доволни, когато са сити. Но ако храната е и добра, тогава наистина нещата стават специални. Как да мислиш зло, след като ти е така приятно да хапваш нещо вкусно? Мислите ти са насочени в съвсем друга положителна посока. Само хубавото ти е в ума.
Най-незабравимото ти коледно преживяване?
Може би това са годините, когато синът ми беше малък и вярваше в Дядо Коледа. Да се криеш от него, да пълзиш скришно нощем към елхата да оставиш подаръците, да видиш на сутринта изумения му щастлив поглед ... Всичко това е наистина незабравимо! За всеки родител.
Много често хората се събират на Коледа и вместо да се радват, се карат. Как човек да постигне хармонията у дома и на празничната маса?
Коледата не е по-различна от всеки друг ден. Говоря по отношение на характерите ни и поведението ни. Ако хората принципно се карат, защо мислите, че на Коледа няма да го правят? Ще си сложат спирачки заради празника? Може би, но ще е фалшиво.
Човек трябва да бъде себе си през цялото време, а не да се преобразява за кратко по време на празници. Просто бих пожелала хората принципно да не се карат. В това няма никакъв смисъл. Трябва да обичаме всеки ден - и близките ни, и себе си. Да вярваме, че сме добри не само по Коледа, а събирането около коледната маса всяка година е празникът, в който хармонията между нас е най-силна.
Твоята коледна песен?
Моята коледна песен, ако буквално говорим за музика, е от детските ми спомени. Баба ми винаги пееше „Стани ми, стане Нине". Няма начин и аз да не се събудя на 25-и сутринта и да не я изпея!
А иначе моята коледна песен се нарича уют. Домашният уют, който е обхванал като магия цялата къща и семейството ми. За да създам това усещане, се подготвям през целия декември.
Коледа за теб в една дума?
Уют.
Твоето кулинарно коледно предложение?
Спомняте ли си онези вкусни кръгли цветни вафли, които се продаваха по панаирите? Казвахме им "Ракети" и бяха пълни с вкусен бял крем. Повлияна от вкусовите спомени от детството реших да ви представя този крем във вариант на шоколадови целувки. За него почерпих вдъхновение от празничната брошура на Kaufland България, където са подбрани великолепни продукти, с които да се поглезим и да направим празника си още по-изтънчен.
Този десерт е много харесван в Германия и се продава абсолютно във всеки магазин. Но няма нищо по-хубаво от домашно приготвен сладкиш, нали? С този десерт ви пожелавам приятно празнично готвене и хармонична Коледа!
Можете да разнообразите сладката си Коледа с тези стилни шоко-целувки.
Продукти за 20-25 бр.
Бисквити:
- 100 г меко масло
- 50 г пудра захар
- ванилия
- 1 жълтък
- 2 с.л. лешников крем
- 180-200 г брашно
- 20 г нишесте
- 2 щипки сол
Крем:
- 125 г захар
- 50 мл вода
- 2 белтъка
- ванилия
- 1 ч.л. желатин
- течна червена хранителна боя
- 20-25 пресни малини
- Глазура:
- 150 г натрошен натурален шоколад
- 1 с.л. Арманяк
- 20 г кокосово масло
Приготвяне:
За бисквитите разбъркайте маслото, пудрата захар и ванилията. Добавете жълтъка и отново разбъркайте. Сипете лешниковия крем. Смесете брашното заедно с нишестето и солта. Сипете го на части в маслената смес и за кратко омесете маслено тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 мин.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност и с кръгла формичка изрежете малки бисквити. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете за около 12-15 мин. в загрята на 170* фурна.
Сварете сироп от захарта, ванилията и водата до 120*. Разбийте белтъците на сняг, а желатина стопете с малко вода на водна баня. На тънка струйка налейте горещия сироп в разбитите белтъци, като продължавата да разбивате. Накрая добавете желатина. Разбийте още десетина минути докато кремът се охлади до стайна температура.
Намажете с малко червена боя вътрешната страна на найлонов сладкарски пош с широк накрайник. Сипете вътре крема и го оставете в хладилника за 20 мин.
Подредете бисквитите върху решетка. В средата на всяка сложете по една малина и шприцовайте от крема.
Стопете шоколада на водна баня. Докато е още горещ добавете коняка и кокосовото масло. Разбъркайте до гладкост и с лъжица полейте глазурата върху целувките. Оставете ги докато шоколадът се втвърди. Съхранявайте ги на стайна температура, затворени в кутия.
Специалната селекция от празнични предложения в луксозната брошура на Kaufland можете да намерите в хипермаркетите на веригата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе 11.12.2017 г до 07.01.2017 г.