Коледните песни, които се оказаха обидни

Всяка година с идването на Коледа идват и обичайните за сезона песни на такава тематика. "All I want for Christmas" и "Last Christmas" са само част от заглавията, които те дебнат отвсякъде – от радиото, в супермаркета, в някое кафене и дори в офиса от слушалките колегата, който е по детски щастлив, че може отново и отново да слуша изтърканите хитове на Марая Кери и Wham!.

Малко обаче са хората у нас, които изобщо се заслушват в текстовете на тези популярни песни, особено когато са на английски. Не е така по света. Все по-политкоректната атмосфера, която обвива развлекателната индустрия на Запад, достигна дори до традиционни коледни песни.

Пример за това е песента "Baby, It's Cold Outside", която беше заклеймена като обидна, а американска радиостанция реши да не я излъчва повече в ефир, защото не е подходяща за ерата на #MeToo скандалите.

Песента е написана още през 1944-а, но става популярна след дует на актьорите Рикардо Монтаблан и Естер Уилямс във филма от 1949-а "Дъщерята на Нептун". През следващите десетилетия нейни кавъри са записвани от най-различни известни и не толкова известни представители на музикалния бранш, а в списъка влизат и хора като Лейди Гага, Кели Кларксън, Кристина Агилера и Майкъл Бубле.

Критиците на песента обаче имат голям проблем с това, че според тях нейният текст разказва за мъж, който притиска жена с настояването тя да прекара нощта с него, при условие, че жената не желае това.

Големият проблем е изречението "Кажи какво има в това питие? / Навън няма таксита за хващане". Според недоволните това е намек, че става дума за планирано изнасилване – т.е. мъжът се опитва да упои жената, за да се възползва от нея.

DJ от радиостанцията Star 102 на име Глен Андерсън заклеймява текста като "манипулативен и сбъркан" и казва, че "Baby, It's Cold Outside" няма място в свят на "свръхчувствителни" хора. Доста хора в социалните мрежи подкрепят идеята, че песента всъщност е свързана с изнасилване.

Популярен в Tumblr става пост, който се явява отговор на това. В него бивш учител по английски език предполага, че жената всъщност показва "дръзко поведение" с оглед на времената, в които песента е писана.

Тезата му е, че всъщност не става дума за шега с това как лирическата героиня ще бъде напита и изнасилена. По-скоро тя е напълно трезва, има желание да бъде с мъжа, но използва питието като оправдание, защото живее в общество, което ограничава сексуалната свобода на жените.

Случилото се с "Baby, It's Cold Outside" поражда въпроси и около съдбата на други традиционно коледни песни, в чиито текстове при достатъчно желание все ще се намери нещо, което да бъде посочено като "обидно" и "неполиткоректно".

Вижте някои от примерите в галерията.

Новините

Най-четените