Донецк и Луганск обявиха създаването на Малорусия

Сепаратисти в самопровъзгласилите се за републики Донецк и Луганск се обявиха, че се обединяват под името Малорусия. Те претендират, че са правоприемници на Украйна.

 

 

Президентът на Донецката народна република Александър Захарченко каза, че тя се обединява с друго сепаратистко образувание - Луганската народна република.

Новата държава се нарича Малорусия. Според Захарченко възстановяването на предишния облик на Украйна вече е невъзможно. Той допълни, че столицата на новата страна ще бъде Донецк, където беше прочетен "конституционният акт" на републиката. Флагът ще бъде този на Богдан Хелмицкий.

Според Захарченко Киев запазва статута си на историческо-културен център, но без статута си на столица.

Малорусия е историческа област в Източна Европа, чиято територия към момента е в Украйна. В състава на Руската империя тя е била известна като Малоруска губерния.

#1 Бобо 18.07.2017 в 15:47:55

Не съм съгласен с името Новорусия. Тези области са руско езични от време оно с характерен проукраински акцент, но не са нови .... По подходящо име би било Старорус или Староукрайна. Колкото до обявата им за нова държава това трябва да бъде предхождано от референдум за автономност от Украйна проведен под егидата на Русия, Украйна и наблюдатели от ООН. Така биха били спазени всички международни изисквания за провъзгласяване на нова държава. Първоначално Автономна от Украйна, а после и независима. Но другарите там сигурно имат други съображения...

#2 deowin 18.07.2017 в 17:57:43

>Донецк и Луганск обявиха създаването на Малоумия FTFY.

#3 dedo adji 18.07.2017 в 18:25:35

А бе, Бобо, тебе някой казва ли ти, че ще е по-подходящо да се наречеш Бубу? Откъде накъде даваш акъл на хората как да си нарекат републиката? Тоя район от край време е известен като Малорусия, такава е била и титлата на руския цар - цар на велика, мала и бяла Русия. Украйна е име измислено от поляците и хич не звучи ласкателно - покрайнина. Дали западната на Русия или източната на Полша, все си е покрайнина. Автономия се дава или отнема отгоре, независимост се обявява отдолу и се отнема само чрез война. Война никой не е готов да води. За ООН ще има доста да почакат, но с подкрепата на Русия ще минат и без ООН.

#4 Dox 18.07.2017 в 18:42:27

Освен това, обявено е създаването на Малорусия, а не на Новорусия.

#5 deowin 18.07.2017 в 18:43:19

Единият малоумник не прочел правилно дори името на новата държава, за което става реч, и вече го критикува като неправилно, другият малоумник критикува първия, че неправилно прочетеното име си било съвсем наред. Що не си хванете чемоданите и да се качите на вокзала за Малоумия? Звучи точно като държава за такива като вас.

#6 TheRock 18.07.2017 в 20:34:00

Проектът "новорусия" приключи! Скоро руската сган ще виси по дърветата!

#7 dedo adji 18.07.2017 в 21:38:35

Прасчо, аз съм си добре в България, малоросияните са си добре в Малорусия, и на никого не му пука какво щял да изцвъка по въпроса свинчопрас.

#8 deowin 18.07.2017 в 23:39:10

>малоумияните са си добре в Малоумия Да де, точно това казвах и аз, което е отличната причина да ви пращам натам.

#9 Бобо 19.07.2017 в 13:07:51

Дядка, нещо историята ти куца ама яко, вземи си бастунче да не паднеш в кенефа като се напиняш! 1. Независимостта на България беше обявена ОТГОРЕ-1908 г. 2. Автономията на Източна Румелия не беше дадена от Султана а беше отвоювана с помощта на Царската армия... .ОК? Прасчо, прочел си някакво име на едно нищо и се включваш като прасе на коледна трапеза. Такава държава няма, а па камо ли да я именьосваш. Първо трябва да се създаде детето , па после се кръщава или при тебе тази информацийка е немеродавна? Става дума за нещо друго ама трябва малко пипе у чутурата за да разбереш.

#10 dedo adji 19.07.2017 в 19:05:29

Бобо, оправи си посоките, да не тръгнеш да ходиш по тавана. Автономията на княжество България и Източна Румелия е дадена от султана, принуден от руския цар. Дали от султана или от царя, тя е ДАДЕНА. Независимостта е обявена от Фердинанд, който за Европа и султана тогава е бил ОТДОЛУ. Независимости раздаваха в по-ново време англичаните и французите на бившите си колонии. Не защото джуките си ги извоюваха, (с изключение на Виетнам) а защото им дотежа да носят товара на белия човек. И просто го хвърлиха. Тия не чакаха от Киев да им даде нещо, ами си го взеха, и сега го обявяват.

Новините

Най-четените