Унгария избира нов парламент

Унгария гласува за нов парламент. Изборните секции отвориха врати в 06.00 ч. местно време (07.00 ч. българско) и ще работят до 19.00 ч.

Регистрираните гласоподаватели в страната са общо 8 253 954 като от тях 7,8 млн. гласуват в самата Унгария, а в 118 дипломатически представителства в чужбина - 58 000 души. Над 378 000 унгарци, живеещи в други страни, са получили възможност да дадат гласа си по пощата.

Те трябва да определят кои ще са новите депутати в 199-членния парламент на страната. Избирателната система на страната е смесена като 106 от народните представители се избират директно, а останалите 93 - по партийни листи.

Мониторинг осъществяват 166 международни наблюдатели. Активността на избирателите според института за общественото мнение Незопонт се очаква да бъде около 65%.

Пет големи политически сили и движения, както и множество по-малки партии участват в изборите. Границата за влизане в парламента е 5%.

Със свои кандидати участват партиите от управляващата коалиция "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз" и Християндемократическата народна партия, главният им опонент - Движението за по-добра Унгария (Йоббик), обединеният блок на Унгарската социалистическа партия и партията "Диалог за Унгария", партията на Зелените - "Политиката може да бъде различна", както и партията "Демократична коалиция".

Според последните социологически изследвания на института Републикон, цитирани от ДПА, ФИДЕС на настоящия премиер Виктор Орбан се очаква да спечели 41% от гласовете, далеч пред крайнодясната Йоббик с 21% и Унгарската социалистическа партия с 19%.

Ако прогнозите се потвърдят и ФИДЕС спечели и на тези избори, това ще е трети мандат като премиер за Виктор Орбан.

Поради липсата на анкети на излизане от секциите, първите прогнозни резултати ще станат известни едва късно вечерта.

Новините

Най-четените