Русия обвини Украйна, че се готви за нова война

Украинският парламент прие закона, който гласи, че регионите в източната част на страната, контролирани от про-руски настроени сепаратисти, са временно окупирани от Русия.

Законът за реинтеграция беше подкрепен от 280 депутати. В него Русия е определена като "агресор".

От Москва реагираха, като осъдиха решението на парламента в Украйна и посочиха, че то може да се счита само и единствено като подготовка "за нова война".

Украинските депутати приеха закона в четвъртък след разгорещени дебати, които продължиха три дни. В документа се посочва, че "Руската федерация извършва престъпен акт на агресия срещу Украйна и временно е окупирала части от нейната територия". В него има обвинение към Москва за изпращането на въоръжени войски в областите Донецк и Луганск.

В свое изявление руското външно министерство обвинява Киев, че се опитва да реши конфликта в източната част на страната чрез сила. Според Русия новоприетият закон е в разрез с мирното споразумение от Минск, което беше договорено през 2017 г.

"Конкретно, той обявява превръщането на т.нар. анти-терористична операция във военна такава и предоставя контрола върху нея на армията, под чийто контрол ще са всички друго сили за сигурност. За тази цел президентът на Украйна е одобрил формирането на "щаб за общи действия", който ще планира използването на въоръжени войски срещу цивилно население на територията на самата държава, при това не само в югоизточната част. И то без да бъде обявено военно положение. Всъщност, Порошенко ще получи неограничена, близка до диктаторската власт, за да подтисне несъгласието и недоволството. Това не е нищо друго, освен подготовка за нова война", посочва се в становището на руското министерство.

Там се изразява позицията, че Киев се опитва да избяга от отговорността за "разрухата и страданието, причинени на хората" чрез необмислените действия на украинските власти, както и че опитва да препише вината на Русия.

Допълнено е, че "изненадващо" приемането на закона е синхронизирано да съвпадне с обявената от Вашингтон готовност да предостави оръжия на Украйна.

"За съжаление, ставаме свидетели на създаването на ситуация, която заплашва да доведе до опасна ескалация в Украйна с непрeдвидими последствия за глобалния мир и сигурност", пише още в руската позиция.

#1 Nikkor 19.01.2018 в 10:18:59

"както и че опитва да препише вината на Русия" Трябва да е прИпише, не прЕпише, обаче аФторът явно е прЕписвал в час по Български език и литература, та... Няколко поколения неграмотни българи заливат 40-те университета и се множат журналисти, географи и напоследък психолози.

#2 TheRock 19.01.2018 в 13:58:40

А това са бъдещите летци на Русия! Гейропа, а!!?? .......... Курсанты летного училища обнажились и станцевали тверк в фетиш-клипе https://www.youtube.com/watch?time_continue=111&v=CSvtH3HwhCQ

#3 AlahAkbar 19.01.2018 в 23:38:59

Няма по нагли и гнусни от рашистите!

Новините

Най-четените