Денят "Х" за Гърция дойде

Финансовите министри на страните от еврозоната се събират на критично важни преговори за бъдещето на Гърция с последен опит да спасят страната от банкрут. В Брюксел пристигна премиерът на Гърция Алексис Ципрас, за да се опита да убеди кредиторите, че за година и половина страната може да спести 5 милиарда евро.

Преди разговорите Ципрас коментира, че целта му е Гърция да постигне икономически растеж като част от еврозоната, но без социалната справедливост да страда от това.

Международните кредитори получиха извънредни нови предложения от радикалното ляво правителство на СИРИЗА, които бяха посочени като "добра основа за напредък" часове преди преговорите в понеделник. Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче коментира, че гръцката оферта не представлява добра основа за преговори.

В предложенията на Ципрас е включено двойно увеличение на ДДС за хранителните продукти - от 13 на 26 на сто, както и за хотелиерските услуги - от 6.5 на 13 на сто. Обсъжда се и премахване на бонусите при пенсиониране, което доскоро беше ябълката на раздора в преговорите, а Атина е категорично против намаляване на пенсиите и заплатите в държавния сектор.

След четири месеца на забавяне и изтичане на ликвидност в размер на милиарди евро от гръцките банки, правителството на СИРИЗА демонстрира воля за промени, които биха размразили около 7,5 млрд. евро външна помощ за избягване на фалит. Парите са нужни на Атина, за да извърши редица социални плащания и най-вече - да плати вноска от 1.6 милиарда евро към Международния валутен фонд.

Срокът е 30 юни, а ако не плати на фонда, Атина ще изпадне в технически фалит.

Ако Гърция евентуално излезе от еврозоната, ще загуби европейското финансиране, предупреди вчера председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Европейското законодателство не предвижда процедура за излизане от еврозоната, само за напускане на съюза като цяло, но в Брюксел вече се обсъждаше и този вариант.

Радикалното крило в СИРИЗА смята, че еврото може да се замени с драхми, а след това дългът на Гърция да бъде предоговорен - вариант, който европейските политици отхвърлят.

Очаква се споразумение да бъде сключено довечера, съобщи европейският комисар по финансовите и икономическите въпроси Пиер Московиси. Днес предстои и заседание на Европейската централна банка, която днес повиши спешната финансова помощ за гръцките банки.

Междувременно Алексис Ципрас затопли отношенията с Русия, като подписа меморандум за строителството на "Турски поток", а Москва обяви готовност да финансира Гърция, ако бъде помолена.

#1 Шамито 22.06.2015 в 15:41:37

Апокалипсис.Нима византийците първи ще докажат че не искат да бъдат икономически роби?Историята е доказала.Някой тръгне ли–други ще го последват.Закон от физиката–пренатегнатата пружина отскача в непредвидима посока.Ограничените ако не са го схванали е за тяхна сметка.

#3 Шамито 22.06.2015 в 18:00:02

Деси–ако Левски прочете твоя коментар ще се обърне гроба си.Или си много отчаяна или много млада.

#4 Dox 22.06.2015 в 18:24:32

Парите не са това, което са!

#5 Nikkor 22.06.2015 в 22:08:55

Все повече се убеждавам, че проблемът не е във гръцкото правителство, или поне не само в него, а в гръцкия народ. Гърците, в голямото си мнозинство, продължават да вярват в поне три безумни неща: 1. Не е нужно и даже е напълно нормално и най-вече СПРАВЕДЛИВО да не си плащаш дълговете. 2. Не е нужно да си плащаш данъците. Това касова белжка от такси, хотел, ресторант, каквото и да е...абе майната му. 3. Европа просто е длъжна да продължава да дава парички, за да продължи хубавият живот на вересия, пък тия нови заеми ще ги връщат...ами...ще видим. И не става въпрос за злорадство по повод тегобите на южните ни съседи, макар че Гърция е получила и ще получава ( поне още известно време ) такива пари, каквито България не може и да сънува. В крайна сметка Гърция ще излезе от валутния съюз, без да излиза от икономическия. Тогава ще им стане наистина трудно, но в крайна сметка си заслужават съдбата. Явно няма друг начин за отрезвяване.

#6 Dox 22.06.2015 в 23:43:04

В последните няколко години стана много модерно, да се цитира една наша поговорка /лично за мен - безкрайно тъпа/ - че не бил луд този, дето ядял баницата, ами този, дето му я давал. Забелязах, че до нея обикновено прибягват привържениците на неолибералния капитализъм - най-често тогава, когато нямат смислени аргументи в някой дебат. Сега обаче, по отношение на гръцкия дълг, същите тези привърженици, нещо забравиха за поговорката. Че някои "специалисти" по финансовите дела даже приравняват ситуацията там с комунизма. Абе ..... смях!!! Интересно, кой натрупа тези дългове. Комунистически правителства ли? А още по-интересно - кой и защо продължаваше да дава заеми, като прекрасно знаеше, каква е ситуацията там и че няма да се върнат. А пък най-интересното е, от къде тези т.нар. "кредитори" взеха тези пари? Какви са тези пари и от къде ги имат? Техни ли са или ....? Въобще, това пари ли са? Ситуацията е леко комична. Новото ръководство на Гърция явно е изпълнено с решимост да осъществи истински /не като у нас/ реформи. За целта предлага ясни и обосновани програми. "Кредиторите" обаче, нещо се мусят. Ами именно това е индикация, че намеренията на Гърция може би наистина са сериозни. Защото, ако тези реформи се осъществят, Гърция като нищо ще започне да обслужва дълговете си, а защо не и в един момент да ги върне. А това е най-големия кошмар за "кредиторите". Кошмар, защото те не могат да бъдат нищо друго, освен кредитори. И още нещо - какво значи "хубав" живот? Ходил съм няколко пъти в Гърция. Извинявайте, ама джиповете които видях, бяха все с български номера. Хората си карат съвсем скромни, малолитражни коли. Пазят традициите си. Голяма част от населението е истински религиозно. Държат на църковните ритуали. Очакват ги. Коментират ги. Запазили са някои дълбоко-патриархални черти от живота си. Селяндурско-просташко-снобски изцепки като у нас, на новозабогатели с "честен" труд, там не забелязах.

#7 Ролинс 23.06.2015 в 05:28:41

Dox | 22.06.201523:43 "Интересно, кой натрупа тези дългове. Комунистически правителства ли? " Да. ДА! След 1981-ва година, Гърция се управлява предимно от ПАСОК, а това е лява партия. И въобще разхищението с държавни пари (на заем) си е типична лява, соц политика. Толкова ли ти е объркан политическият компас, драги ми червени чичко? Нали чичковците от вашата партия постоянно агитират да им се увеличат пенсиите, което може единствено да стане със заеми и трупане на дългове на този етап. Нека изключат гърците от Еврозоната и ЕС и да им наложат санкции. Това би бил добър урок за Португалия, Испания и Италия какво ги очаква ако не се стегнат.

#8 Dox 23.06.2015 в 08:32:11

Ролинс, От сега виждам, как един хубав ден ти, заедно с много други ще бъдеш засмукан от големия водовъртеж. Естествено, няма да усетиш и да разбереш нищо. Политическият ти компас ще ти казва, че се движиш във вярната посока. Аз нямам политически компас. Ориентирам се безпогрешно по звездите.

#10 dedogo6 23.06.2015 в 14:41:59

Абе какво им цепят басма, на тия византийци бе... 400 милиарда евро са налапали до тука за да "спасяват" неплатените си данъци, дългове им се опрощават, и въобще зимат заеми за да зимат 13,14, и 15-та заплата. Начи - дефолт на държавата, тъпия комунист, дето ми е набор, и е премиер на Гърция да пие една студена вода, и да бяга бързо, че ако го стигнат тия дето са го избрали, ще открие удоволствието от еднополовата любов... За 400 млрд евро се строи цяла държава бе ей!

#13 deowin 23.06.2015 в 19:58:54

Увеличаването на данъците по-скоро окончателно ще съсипе гръцката икономика, и тогава кредиторите на Гърция съвсем окончателно ще го издухат. Ако някой ти дължи купища пари и го гледаш, че няма пари да си плати водата за да си вземе душ и да си изпере дрехите, не ми се струва особено практично да му вземеш парцалите от гърба. Да, доста безотговорно е че е влязъл толкова на червено, но може би имаш по-добър шанс да си върнеш парите ако му помогнеш малко и го оставиш да се позакрепи, евентуално да се спретне и да си намери работа. Естествено, не би било никак хитро да му купуваш мезонет и порше, а, за съжаление, гърците са свикнали точно на този вид помощ и все още я търсят. Търси се умереност, но не се намира в нито една от двете страни, което засега означава, че по-силната страна (ЕС) ще успее да наложи своите крайни мерки.

#14 Nikkor 23.06.2015 в 21:32:12

Део е прав. Спасението не е в увеличението на данъците. Това наистина би свило още потреблението и от там и приходите в хазната. А в създаването на данъчна администрация, която да успее да събира този пуст ДДС, както и останалите данъци. Това не е ли задача на финансовия министър? Оня същия, с дънките и извадената навън риза? Да, само че той вместо да си върши работата, ходи да поучава колегите си, финансови министри на страни в цветущо състояние и да им чете лекции по макроикономика. Като в същото време и той и началникът му Ципрас и цялата НАСИРИЗА продължават да обещават на гърците че медът и маслото трябва и ще продължат да текат от небето.

#15 Dox 23.06.2015 в 21:56:24

Като гледам, повечето от коментарите са в стила: "Не ме интересува дали на мен ще ми е добре, искам на гърците да им е зле". Аз предлагам, като ще наблюдаваме толкова внимателно Гърция, да не гледаме сеир, ами да гледаме какво правят и как го правят. Че като знам ние как сме я подкарали, направо не ми се мисли как ще свършим един ден. И тоя ден е скоро. Понякога направо ми се реве, като знам какви сме цървули, а сме седнали да хулим хора, които не искат да ги третират като роби или като животни и смело отстояват интересите на държавата си. На нас явно въобще не ни пука за нашата държава и за това, че ни третират и винаги ще ни третират като унтерменши. Хората там не искат лукс или да си забучат перо на задника. Искат нормален живот - нещо като това, което имахме ние преди 25 години като ниво на потребление. Сега го нямаме. Та за това май ни се вижда вече като лукс.

#16 deowin 24.06.2015 в 00:29:39

>Хората там не искат лукс или да си забучат перо на задника На думи абсолютно всеки грък ще ти каже същото. Друго казват числата и всичките подробности около невероятно безотговорния начин, по който държавата им тихомълком е пилеела пари като ги е наливала в джобовете на огромните стада държавни служители и изпълнители на държавни поръчки. Да, нито един конкретен висш държавен служител не е бил напълно наясно с истинските размери на финансовите шмекерии и замитания, а пък на дребните държавни служители не им влиза в задълженията да питат защо взимат 75К евро на година за да дупчат билети на влака, но това не е оправдание. Повод за срам е. Иначе и аз мога да ти кажа, че не искам лукс, ама ако години наред съм лапал наготово и съм се ширил с чужди пари, които после дори не считам за мое задължение да връщам, то някак си това, което казвам, и това, което правя, биха се разминавали доста сериозно.

#17 AlahAkbar 24.06.2015 в 00:55:11

Нещата май съвсем са взели да пропадат. Четох в статия днес, че 70% от вътрешните кредити не се обслужват, подобно е количеството на неплатените данъци и различни държавни и частни такси... Народа тегли де що има банка и продават вещи за евро... Ципрасчо успя май да и е*не окончателно мамата на Гърция...

#18 Ролинс 24.06.2015 в 05:39:12

Dox | 23.06.201521:56 Хората там не искат лукс или да си забучат перо на задника. Искат нормален живот --------------------------------------------------- Като искат нормален живот, да си запретнат ръкавите и да работят. Не може да имаш нормален живот като работиш по 4 часа и играеш сиритаки и пиеш узо по цял ден. Всъщност може... ако някой балък се навие да ти плаща масрафа. Каквото и да се случи, свърши им хедонистичния и охолен начин на живот. НЕЗАВИСИМО дали ще платят или не. Свърши както свърши и комунизЪма - с унижение. "които не искат да ги третират като роби или като животни и смело отстояват интересите на държавата си." ------------------------------------------------ Ами кредиторите също отстояват интересите си. Те дадоха тези заеми на Гърците и ПО ДОГОВОР Гърците трябва да си платят. НЕ знаеш ли какво е ДОГОВОР. Не е ли виновен този, който НАРУШАВА договора? Не се ли усещате, че всички комунета и леви и всякакви чугуни, захранени със соц идеали СТАВАТЕ за РЕЗИЛ като защитавате гърчолята. Това, което се случва в Гърция е пример за провал на лява политика. Сега е момента да им се свият сърмите на Гърците, за да се даде ясен сигнал какво може да случи, ако "Подемос" спечелят в Испания. Да си имат едно на ум като гласуват.

#19 Xaoc 24.06.2015 в 10:21:03

Тия наистина са олигофрени. Ето три стъпки, които тотално ще съсипят Гърция: 1. "двойно увеличение на ДДС за хранителните продукти - от 13 на 26 на сто, както и за хотелиерските услуги - от 6.5 на 13 на сто" 2. " Атина е категорично против намаляване на пенсиите и заплатите в държавния сектор" 3. " Алексис Ципрас затопли отношенията с Русия" Не може да оказваш натиск върху бизнеса и едновременно с това да хрантутиш високоплатена армия от държавна администрация + пенсионери и да чакаш икономиката да расте. А топлите отношения с Русия, ние много добре знаем до къде водят.

Новините

Най-четените