Русия провежда мащабни военни учения

Русия започва едни от най-мащабните си военни учения в съвременната си история.

Участие взимат над 300 хил. военни от всички видове въоръжени сили. В маневрите ще вземат участие и китайски и монголски военни сили.

Ученията ще се проведат от 11 до 17 септември в Източен Сибир и руския Далечен изток. По думите на руския министър на отбраната Сергей Шойгу "Изток 2018" много ще напомня на ученията "Запад 81".

Тогава през 1981-а са мобилизирани между 100 и 150 хил. военни от Варшавския договор в Източна Европа и са една от най-големите военни маневри, организирани по съветско време.

Сега ще вземат участие 36 хил. военни машини, 1000 самолета и 80 кораба. Условията ще са възможно най-близки до военните. Ще бъдат използвани всички съвременни оръжия, с които руската армия разполага.

Ракетите "Искандер" са способни да пренасят ядрени бойни глави, ще се включат танковете Т-80 и Т-90 и най-новите бойни самолети Су-34 и Су-35. Фрегатите са въоръжени с ракети "Калибър", които вече бяха използвани в Сирия.

Руският президент Владимир Путин също ще присъства на учението "Изток 2018". По същото време той ще бъде и на Икономическия форум във Владивосток в Далечния изток.

Маневрите ще се проведат в обстановка на засилено напрежение между Кремъл и Запада заради конфликта в Украйна, войната със Сирия и скандала с отравянето с "новичок" на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Новините

Най-четените