Какво знаем за терористичната атака в Лондон

*В събота вечерта в Лондон се случват две атаки - на Лондон Бридж и на намиращия се в близост Бъроу Маркет. Според властите двете са свързани и става дума за терористичен акт.

*7 души са загинали, други 48 са ранени.

*Полицията елиминира 3-ма атентатори на Бъроу Маркет. Според службите това са всички замесени.

*Първият сигнал е бил в 22.08 местно време - за бял бус, който гази пешеходци.

*Вторият сигнал е от Бъроу Маркет за мъже, които атакуват с нож посетителите на барове и ресторанти.

*Полицията реагира за 8 минути след подаването на сигнала и застрелва атентаторите. Мъжете са носили препаски с фалшиви експлозиви.

*Във Воксхол има трети инцидент с нападнат с нож, но според властите не е свързан с атентатите.

*Нападението се случва няколко дни преди изборите във Великобритания, които са на 8-ми юни.

Карта на мястото на атената, източник: BBC

Бял микробус е ударил пешеходци на Лондон Бридж в централен Лондон през нощта, нападателите впоследствие атакуваха с ножове хора в близкия Бъроу Маркет. Полицията обяви атаката за "терористичен инцидент".

Какво се случи?

Въоръжени полицаи и линейки са се отзовали след съобщения за бял ван, прегазил няколко души на Лондон Бридж в 22:08 британско време в събота.

Районът и близките железопътни гари бяха затворени. Свидетелите казват, че ванът се е качил на тротоара и е помел редица хора.

Според репортер на Би Би Си ванът е карал с висока скорост - вероятно около 80 км в час.

Автомобилът е продължил до близкия Бъроу маркет, където заподозрените са намушкали няколко души в район, претъпкан с хора, които вечерят.

Лондонската полиция потвърди, че шест души са починали и поне 30 са закарани в болница.

Трима от заподозрените са елиминирани на място от полицията. Полицията каза, че мъжете са били застреляни в рамките на осем минути от първите съобщения за атаката.

Британската транспортна полиция съобщи, че един от нейните офицери е бил сериозно ранен.

Трето полицейско звено бе изпратено в района на Воксхол. По-късно се разбра, че това е отделен инцидент, и не е свързан с терористичното нападение

Видео от българка, която е в близост до мястото на атентата

Жертвите

Според полицията при атаката са загинали седем души.

Лондонската бърза помощ потвърди, поне 30 души са хоспитализирани в пет различни болници в Лондон.

Свидетели са описали, че виждат между двама и четирима мъже, които се измъкват от микробуса, след като се разбиват на юг от Лондонския мост.

Полицията стреля по нападателите в Бъроу маркет. Фотограф направи снимка, показваща двама души, които лежат на земята извън пъба Уийтшив.

Един от хората на земята е опасан с кутии, закачени около кръста. По-късно полицията обясни, че нападателите са носили жилетки с фалшиви експлозиви. Полицията е застреляла и тримата нападатели.

Полицията влиза в бар и казва на всички да легнат на земята

Какво се случва в момента?

Разследването се води от отдела за борба с тероризма. Лондонският мост е напълно затворен и ще остане така, съобщи британската транспортна полиция.

Белият бус на сутринта

Полицията смята, че е възможно да са хванали всички нападатели, но въоръжени полицаи продължават да разчистват района.

Метростанциите в Лондон Бридж и околните квартали са затворени и влаковете минават, без да спират.

Река Темза беше отворена отново за движение.

Министър-председателят Тереза Мей свика правителствения кризисен комитет "Кобра" веднага след случилото се. „След съвместните действия на полицията и служителите по сигурността мога да твърдя, че ужасният инцидент в Лондон може се третира като потенциален акт на тероризъм. Искам да изразя огромната си благодарност към полицията и службите за спешната помощ." - каза тя пред медиите.

Социалните мрежи бяха залети от новината за атаките в Лондон. Facebook активира функцията, чрез която жители на града и туристи могат да отбележат, че са в безопасност. Акция за подслон на изпаднали в нужда хора в британската столица стартира във Facebook и Twitter.

Кметът на Лондон Садик Кхан написа в социалните мрежи: "Мислите ми са с всички засегнати. Няма оправдание за такъв варварски акт"

Американският президент Доналд Тръмп коментира случилото се по следния начин в Twitter:
"Каквото можем да направим за Лондон и Обединеното Кралство - насреща сме. С вас ме! Бог да ви благослови!"

 

Атаките се случиха в навечерието на извънредните парламентарни избори във Великобритания на 8 юни.

#1 TheRock 04.06.2017 в 12:12:52

Знаем, че преди избори на които има кандидати финансирани от Русия и те имат някакъв шанс, стават атентати! Русия стои зад ДАЕШ! Който не вижда това е шибан слепец!

#2 TheRock 04.06.2017 в 13:11:39

Тероризмът и руските агентури са една плитка - Руслямизъм. Терорът и лъжите се насочват от едно място и срещу тези които не им клякат. Но там където разследват до дупка руско-ислямската кървава нишка не минава ни терор ни лъжи. Айде в Полша да гръмне нео или някой да размаха нож...друг път. Там ПЪРВО започват с нищене на руската връзка и копат до Лубянка. Затуй в Полша и Румъния не смеят да гъкнат руслячетата.

#4 TheRock 04.06.2017 в 15:23:36

За да не съм голословен, ето и доказателство за моите думи Погледнете тази графика и забележете динамиката на тероризма. Докато СССР финансира тероризма в Европа и по света вижте резултатите, СССР и комунизма се разпада и тероризма секва, Русия се напълва с петродолари и желанието на Русия за световен реванш странна съвпада пак с вълна на тероризъм: https://www.infograf.bg/article/1471108361000

#5 iwan_petrow7 04.06.2017 в 16:25:02

Quote : „За да не съм голословен, ето и доказателство за моите думи Погледнете тази графика и забележете динамиката на тероризма.” -------- Видиш ли, колко прозорлив и аналитичен можеш да бъдеш, когато поискаш ;) Я сега си доразвий тезата и кажи, що пютин не им наложи запор по банковите транзакции на разни катарци, матарци, саудитци и всяка друга мисильманска сволоч, ами ги е оставил да си развяват чаршафите, навсейде по белия и циливилизован свет и със същите тези кинти, в Ейуропата никне минape до минape?

#8 Nenimir 04.06.2017 в 20:00:07

Действително пика на жертвите на тероризъм е 1979, 1980 Горбачов идва на бласт и започва разпада на СССР. Но до 1979г. жертвите на тероризъм са основно в Азия, Близкия и Средния Изток където винаги е имало атентати, особенно след създаването на Израел. По времето на Студената война противниците са били ясни, и това е бил претекстът за производство на оръжие и продаването му-става дума за много пари и в САЩ и в Русия. След разпадането на СССР има нужда от нов противник за да се оправдаят огромните военни разходи в САЩ, на които се крепи икономиката на най-големият длъжник в света. И...се появява тероризмът. Само че докато в началото има контрол, докато ЦРУ обучава и въоръжава бъдещите терористи под предлог, че помага за развитието на демокрацията, после те излизат от контрол, а може би се контролират даже много добре, какво са 40 000 убити на фона на много-милиардна индустрия за оръжие, а сега и мерки за сигурност? Разбира се си е мое мнение, не ангажирам никой

#9 the_mask_rider 04.06.2017 в 22:22:09

Идеята на тези атентати е да се натрупа страх и напрежение, които неминуемо ще доведат до нещо много по-голямо и още по-грозно. В последните години се наблюдава едно не чак толкова леко въоръжаване. Все повече крайни партии започват да получават доста голяма обществена подкрепа именно, защото хората се страхуват. Много е важно да се вземат адекватни мерки срещу това, защото с толерастия няма да се стигне до нищо хуманно...

#10 Conspirator 04.06.2017 в 23:21:33

Геренова,руският автор Сергей Минаев,който в...."Media Sapiens" 1 и 2, там вълшебно е описано как се манипулира общественото мнение чрез мними и не толкова мними атентати...'',по майка е евреин. Ето ти един конспиративен факт. Та,въпросът ми е-кое да сложа в кавички? ''Руски''автор или евреин с ''руско'' име,който има такива обширни познания за манипулирането на общественото мнение?

#11 ImaIma 05.06.2017 в 02:07:03

Знам, че това е нагласена работа. До скоро не знаех за атентата в църквата „Света Неделя“ били казали, че са виновни мюсюлмани т.н. Хитлер да предизвика страх в хората от Русия, тоя па запалва парламента и обвинява Русия за палежа. 9/11 ясно какво се носи в въздуха ЦРУ. Едно знам, само наранените хора нападат невидните. Не съм любител на мюсюлмани, но определено не са тръгнали на война първи.

#12 Kenny McCormick 05.06.2017 в 13:22:37

Всеки говори да се вземат мерки, но никой не казва какви и как... Вариант 1 - не правим нищо караме я като досега и бавно и полека изчезваме и биваме претопени от мюсюлманите. Тоя вариант никого не го кефи, освен наистина много болни душевно хора, така че отпада. Вариант 2 - решаваме, че е настанало време за крути мерки. Казваме "Вън всички мюсюлмани от Европа" на секундата. Тоя вариант много хора ги кефи, само че има едно немалко НО - покрай сухото ще изгори и суровото. Демек ще изхвърлим и хора, които не са радикални и които просто искат да живеят нормално. Та тук идва моето питане - къде и как ще се тегли чертата и кой ще я определя? Нека да не забравяме, че 99% от атентаторите не са току-що привнесени от някъде, а са второ и трето поколение имигранти. Та така, драги ми конспиратори и начинаещи Хитлеровци...

#13 dedo adji 05.06.2017 в 16:10:41

Ще повторя един пример, който съм привеждал и друг път. През 2008г. 10 пакистански убийци дебаркираха в Бомбай и откриха стрелба, при която загинаха много хора, не помня броя. 9 бяха застреляни от полицията, един хванат и осъден на смърт. Няколко месеца по-късно минавах оттам, и прочетох в местен вестник, че труповете им още лежат в хладилни камери, тъй като местният мюсюлмански водач отказва да ги погребе в мюсюлманските гробища, защото не са мъченици за вярата, а долнопробни убийци зверове. И го подкрепя цялата индийска мюсюлманска общност. А те са милиони. Милиони мюсюлмани има и в Европа и Англия. И те викат евалла на терористичните актове. Те живеят в затворени общности, в които бял агент под прикритие е почти невъзможно да проникне. Но вътре в общността скрито покрито няма. Подготовката за атентатите я виждат стотици. Докато не започнат да ги доставят вързани в полицията, или поне да информират за подготовка, те са съучастници до един, и следва да се третират като такива. Депортация до крак. Ама щели да пострадат невинни. По-добре да пострадат невинни, отколкото да гинат други невинни. Не съм против точно насочения тероризъм. Ако смяташ, че светът ще е по-добро място без товарищ Путин или мосю Макарон, иди го застреляй. Както Владо Черноземски е застрелял сръбския крал, само него, или Мара Бунова е застреляла сръбския управител, само него. Посегнеш ли на Джони в кафенето или Мери в супера, ти си звяр, а не човек, и нямаш човешки права.

Новините

Най-четените