Шефът на ЕНП: Ако Орбан продължава с анти-ЕС кампанията, ще го изхвърлим

Ако премиерът на Унгария Виктор Орбан продължава с хулите срещу ЕС, Европейската народна партия (ЕНП) ще го изхвърли "или той сам ще напусне". Това заяви председателят на ЕНП Жозеф Дол, цитиран от Politico.

Дол често е назоваван като един от най-големите защитници на Орбан в ЕНП и човека, заради когото партията продължава да толерира поведението на унгарския премиер. Именно той беше и архитектът на настоящата сделка между партията и партията ФИДЕС, според която унгарците са със замразено членство поне до изборите за Европейски парламент.

Сега Жозеф Дол обаче втвърди тона спрямо Орбан по време на пресконференция преди неофициалната среща на евролидерите в Сибиу, Румъния.

Дол защити решението на ЕНП от март за временното замразяване на членството на ФИДЕС и отбеляза, че ще бъде взето решение преди конгреса на партията през ноември.

Едно от условията ФИДЕС да възстанови всичките си членски привилегии е тричленна комисия да отсъди дали партията спазва правилата и ценностите на ЕНП.

"Ако Орбан продължи да прави това, както прави през последните дни, ще бъдат изключени или той сам ще напусне, от него зависи", каза Дол пред журналисти.

Лидерът на ЕНП коментира също така, че унгарският премиер и неговата партия са "свободни хора" и ако решат да напуснат, ЕНП ще уважи решението им.

Той също разкритикува позицията на Орбан, че няма да подкрепи кандидатурата на Манфред Вебер за шеф на ЕК, като отдалечаваща се от правилната посока. Дол обаче напомни, че унгарският лидер не е подкрепил кандидатурата на Жан-Клод Юнкер през 2014 г.

#1 Arnestoo 09.05.2019 в 10:40:57

Интересна "Демокрация", ако продължаваш срещу нас, ще те изхвърлим.....Не трябваше ли да има демокрация и всеки сам да решава?!!? Май не търся отговор на въпроса

#2 deaf 09.05.2019 в 11:01:58

Съжалявам,но тоя Дол е идиот! Това е точната дума,(диагноза).

#4 deowin 09.05.2019 в 16:36:37

>Интересна "Демокрация", ако продължаваш срещу нас, ще те изхвърлим От ЕНП. В която партия никой никъде не ти гарантира членство. Пак ли не разбра? Пробвай да отидеш при съседа си и да му вземеш нещо от хладилника под претекста, че "е демокрация", и щом жена му и децата му могат да взимат неща от хладилника, значи трябва да можеш и ти. Или се опитай да вземеш пистолета на полицай, защото щом "е демокрация", значи неговият пистолет е точно толкова твой, колкото и негов, и ти имаш същите права да го носиш. А на Орбан са му преброени дните. Така се случва, когато режеш сам клона, на който си седнал, защото си пълен идиот и дървар, и знаеш как си построиш къща само от клони.

#5 deaf 09.05.2019 в 17:31:30

деоуин, хапчетата! Х-А-П-Ч-Е-Т-А-Т-А!

#6 Онуфрий 09.05.2019 в 23:29:54

Интересна "Демокрация", ако продължаваш срещу нас, ще те изхвърлим.....Не трябваше ли да има демокрация и всеки сам да решава?!!? Май не търся отговор на въпроса ============================== Къде видя липсата на демокрация в ЕНП (съставена от партии членки от различни страни)? Щом някой не спазва правилата и отхвърля ценностите на партията, останалите партии членки на същата гласуват и го изхвърлят.

Новините

Най-четените