Дни, след като Световната здравна организация (СЗО) заяви официално, че консумацията на преработеното месо (колбаси, бекон, наденички) повишава риска от рак на дебелото черво, сега от организацията уточняват, че не са призовавали хората като цяло да спират да ядат месо, съобщава AFP.
Международната агенция за онкологични изследвания излезе с доклад, според който, след анализ на 800 проучвания от целия свят, може да се твърди, че преработените меса като колбаси, шунки и кренвирши причиняват рак на дебелото черво. Според агенцията, яденето на 50 грама обработено месо - осолено, сушено, пушено и прочее - увеличава риска от рак с 18%
На базата на тези данни, СЗО направи своя доклад.
Производителите на месни продукти критикуваха жестоко доклада, а земеделският министър на Австралия го нарече фарс.
Сега СЗО подчертава, че всъщност е призовала хората за умерена консумация на преработено месо, за да намалят риска от рак на дебелото черво.