Реформите, които чукат на гръцката врата

Лидерите от еврозоната са постигнали споразумение за отпускане на трети спасителен пакет за Гърция след маратон от над 16-часови преговори.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че споразумението е било единодушно. Чрез съобщение в Twitter той посочи, че програмата за трети спасителен пакет е вече готова със сериозни реформи и финансова подрепа.

Туск благодари на Гърция за конструктивната позиция, която е подпомогнала постигането на решение.

Все още не са ясни детайлите по новата програма. Лидерите от еврозоната прекараха над 16 часа в преговори. Очаква се Гърция да получи "мостово финансиране" до сключването на споразумение за нов заем. Финансовите министри започват незабавни разговори по въпроса.

Няма да има Grexit, потвърди и Жан-Клод Юнкер.Той изрази увереност, че парламентът на Гърция ще успее да приеме всички договорени днес мерки.

До сряда гръцкото правителство трябва да прокара в парламента проектите за необходими реформи. Сред условията за постигане на споразумението са:

  • Рационализация на ДДС
  • Разширяване на базата за данъчно облагане
  • Устойчивост на пенсионната система
  • Приемане на гражданско-процесуален кодекс, който да отрази всички процедурни правила
  • Гарантиране на правната независимост на гръцкия статистически институт ELSTAT
  • Пълно прилагане на автоматичните съкращения на разходите
  • Прилагане на директивата за възстановяването и преструктурирането на банките

Срокът, даден от финансовите министри за изпълнение на първите 7 реформи, е 15 юли, сряда. За останалите пет искания се гръцкото правителство трябва да поеме ангажимент да бъдат прокарани през парламента и приложени "по взаимноизгоден и ясен график". Ето кои са те:

  • Приватизация на електропреносната мрежа
  • Решителни действия по отношение на неплатените дългове
  • Гарантиране на независимостта на приватизационния орган TAIPED
  • Деполитизация на гръцката държавна администрация
  • Връщане на представителите на Тройката в Атина

Президентът на Еврогрупата Йерум Диселблум заяви, че гръцкият парламент трябва незабавно да започне да гласува законодателни промени, за да се приложат мерките, договорени в Брюксел. Ако това не се случи в следващите дни, Еврогрупата може да вземе становище в сряда, а след това да се потърси съгласието на националните парламенти от еврозоната за третия спасителен пакет.

Гръцки активи за 50 милиарда евро ще бъдат прехвърлени в нов фонд, който да спомогне за рефинансирането на гръцките банки. Този фонд ще се намира в Атина, а не в Люксембург, където беше планирано да бъде.

„Няма победители и губещи, не мисля, че гърците са били унижени и не мисля, че други европейски държави са загубили", каза председателят на ЕС Жан-Клод Юнкер.

Ситуацията в Гърция е много напрегната и е в интерес на страната да направи стъпките, с които новата програма да се случи. Няма причина да се съмнявам в договорения план, законите вече са подготвени, каза германският канцлер Ангела Меркел.

Доверието може да бъде възвърнато, каза още тя.

Меркел подчерта, че спасяването на Гърция от фалит трябва да бъде в съответствие с начините, по които са спасени другите държави в подобна ситуация.

Новините

Най-четените