Путин отстрани шефа на администрацията Сергей Иванов

Руският президент Владимир Путин неочаквано освободи от поста един от най-близките си съветници и дългогодишен ръководител на президентската администрация - Сергей Иванов. На негово място беше назанчен Антон Вайно, а за заместник на Вайно е назначен Владимир Островенко, който от своя страна е освободен от предишната си служба на ръководител по протокола на президента.

Новата длъжност на Иванов е специален представител на президента на Руската федерация по въпросите за опазване на природата, екологията и транспорта.

Според информация, разпространена в ТАСС, чрез решението си Путин "изразява уважение към някогашно решение на Иванов да напусне длъжността".

В специална среща между Путин и Иванов, излъчвана по телевизионния канал "Россия 24", президентът заяви на Иванов:

"Все още си спомням нашата уговорка, когато вие поискахте да не заемате длъжността на ръководител на президентската администрация повече от четири години. Аз се отнасям с разбиране към вашето желание да се захванете с друг вид работа".

В отговор Иванов призна, че действително някога е изявил подобно желание. "Действително, в началото на 2012-та година с вас имахме разговор, при който аз помолих да ми бъде поверена тази много сложна, разбира се, може да се каже - усилена позиция в продължение на 4 години".

Иванов отбелязва и че за президентската администрация, която вече има 25 години история, той е бил 11-ят ръководител. "За свое удивление установих, че съм рекордьор: работил съм на тази длъжност 4 години и 8 месеца".

По думите на Путин Иванов сам препоръчал за своето място Антон Вайно. Президентът добави и че отдавна се познава с Вайно и общува с него буквално ежедневно.

Точно както и Владимир Путин, така и 63-годишният Иванов е бивш агент на КГБ. Подобно на руския президент и той е роден в Ленинград (Санкт Петербург).

От 2001-ва до 2007-ма той заемаше поста министър на отбраната на Руската федерация, а от 2008-ма -заместник министър-председател. От края на 2011-та Иванов е ръководител на президентската администрация.

Заедно с Дмитрий Медведев, Сергей Иванов беше възприеман дълго време за една от най-вероятните кандидатури за заместник на Владимир Путин на президентския пост. Тъй като е смятан за едно от най-доверените лица на президента, отстраняването му буди доста недоумения, коментират западните медии.

Новините

Най-четените