Милионно шествие в Париж за „Шарли Ебдо“ (СНИМКИ)

Над 1 милион и половина души присъстват на безпрецедентната демонстрация в Париж заради разстрела на 12 души в редакцията на сатиричното списание „Шарли Ебдо" и последвалите две заложнически кризи с петима загинали. Хората носят френски знамена, пеят "Марсилезата", скандират "Свобода" и "Аз съм Шарли" с писалки в ръце на Площада на републиката, откъдето  тръгна „Маршът на солидарността".

Шествието се раздели на два лъча, за да стигне до крайната точка - Площада на нацията, намиращ се на около 3 км от сборния пункт. Днес в центъра на Париж има забрана за паркиране, за да може придвижването на многолюдното шествие да е по-лесно.

По различни оценки това е най-голямата демонстрация в съвременната история на френската столица. Според някои източници броят на участниците е около 2.5 милиона.

"Днес Париж е столицата на света", каза президентът Франсоа Оланд. Полицията и армията  охраняват с над 5550 служители, снайперисти и хеликоптери историческото шествие, в което се включват над 40 световни лидери.

Сред тях са канцлерът на Германия Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън, лидерите на Испания, Италия, Украйна, Турция, Израел, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, президентът на ЕС Доналд Туск, както и комисарят по външната дейност Федерика Могерини.

От българска страна присъства премиерът Бойко Борисов. Вицепремиерът Томислав Дончев вече публикува снимка от площада в Twitter, там е и лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Във френската столица са кралят на Йордания Абдула Втори и палестинският президент Махмуд Абас.

Русия е представена от министъра на външните работи Сергей Лавров. Американският президент Барак Обама също няма да присъства лично, ще го замести министърът на правосъдието Ерик Холдър. В Париж пристигна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Шествия има и в останалата част на Франция, която остава в най-високо ниво на терористична опасност. Вчера над 700 000 души излязоха по улиците, за да изразят солидарност с жертвите. Подобни демонстрации в знак на солидарност има и в големи градове по целия свят.

"Когато порасна, ще стана журналист. Не ме е страх"

 

 

Все още се издирва 26-годишната Хаят Бумедиен, съучастница на атентаторите. Според "Монд" Бумедиен е отлетяла за Истанбул на 2 февруари, откъдето е заминала за Сирия. По-рано се твърдеше, че тя е била заедно със съпруга си Амеди Кулибали, който уби полицай в Париж, преди ден по-късно да вземе заложници в еврейски супермаркет.

Полицията я описва като „въоръжена и опасна". Има данни, че е възможно Бумедиен да се намира в Сирия.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 11.01.2015 в 11:12:49

Шествията не са решение. От терористите ще бъде възприето като нещо организирано във връзка с техния "успех". Ще му се радват. Колкото по-голямо, толкова по-голям ще възприемат успеха си. Това е мое мнение. Не задължавам никого с него. Тези хора мислят различно, извратено. За да се бориш с тях, трябва да използваш техните методи.

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 11.01.2015 в 17:35:56

Пенелопова, мислиш ли че наистина това дете или майка му не изпитват страх? За какво тогава шествието се охранява от "5550 служители, снайперисти и хеликоптери"? Това ли е идеала ти за свобода? Да говориш това, което искаш, под защитата на 5550 служители, снайперисти и хеликоптери. Web-ем ти такава "свобода". Не е ли ясно колко истина има в думите на... не знам на кого, но съм напълно съгласен с него: "Ако искаш да защитаваш стадото от вълци, трябва да си вълк." Ужасно цинично и нетолерантно звучи, но е чистата истина. Животът е такъв. Всичко друго е утопия.

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 11.01.2015 в 17:49:09

BTW, защо френските специални части не отидоха пред еврейския супермаркет с плакати "Не ни е страх", а бяха тежко въоръжени и за радост изключително ефективни в елиминирането на терористите. Да не бяха ги застреляли, а на вратата да ги бяха целунали по устата, за да им покажем, че ние не сме като тях.

#6 Scooby Doo 11.01.2015 в 18:28:28

А днес ислямистите от боко харам избиха 2000 души в Нигерия. Дали ще има шествие утре?

#7 Шамито 11.01.2015 в 18:51:25

Родриго с уважение към твоите виждания но ще споделя приятелски с Вас че разсъждавате само с едното си мозъчно полукълбо.Еднозначната конфронтация никога не води до разрешаването на конфликти.Към Виктория–да напомня–Хитлер също си имаше своите европейски ценности.Това е сблъсък на две цивилизации–ние не харесваме тяхната–те нашата.Е какъв е изхода?Да ги правим на сапун или да водим диалог не от позиция на силата.Това е дилемата на съвременните политици които историята ще оцени.С известни резерви–кой ще пише историята и чии ценности ще изповядва.

#8 Rodrigo Diaz de Vivar 11.01.2015 в 19:12:25

Шамито, тези хора не желаят диалог. Въпрос на религия. Нямам време сега да цитирам, но имаха официално изявление преди години, Ал Кайда имам предвид.Писмено. Обяснение защо правят всичко това. В него пише, че единственият диалог с неверниците е чрез езика на оръжието. Такива били повелите на религията им. Затова казах, че мисленето им е различно и ако прилагаме нашият начин на мислене, най-малкото няма да постигнем успех.

#9 Шамито 11.01.2015 в 19:38:06

Родриго,всичко свързвате само с религия.Ситуацията е толкова динамична и не е сериозно да цитирате изявления от преди две години.Религията е привидно на преден план но много по важни са икономическите интереси на някои демократични държави.И как Алкайда да обяснява това на своите поддръжници като и в цивилизована България има толкова хора които не разбират генезиса на този цивилизационен сблъсък.И ако настоящите лидери на света не осъзнаят че е нужен равнопоставен диалог то ни тласкат към бъдещи касапници.Ако ще и десет милиона да излязат за подкрепа на Шарли.Това не е решение.Гледам новините по Нова и потресен виждам тънки усмивки от Оланд,Меркел и един тъмнокож президент.Още нещо.Във всяка заложническа криза задача с приоритет е спасяването на заложниците и след това възмездието.С уважение, че влязохме в културна полемика.

#10 goshko_hubaveca 11.01.2015 в 20:06:44

добре казано родриго и защо нямаше на това шествие араби и забрадки? защото подържат атентаторите 90% от тях

#11 impact 11.01.2015 в 21:19:40

ЕДИНСТВЕНОТО НАКАЗАНИЕ ЗА ТЕРОРИЗМА Е БЕЗМЪЛВИЕТО! Олигофренска постъпка е организирането на подобни акции! Това ще провокира още убийства. МД някой не се ли сети да се развълнува за убитите африканци? Или не е модно някакси да се вълнуваш за нещо толкова... провинциално. Друго си е ФРЕНСКИ журналисти, независимо, че карикатурите, заради които си отидоха, са просто тъпи. Някой забеляза ли това?

#12 KingoftheROAD 11.01.2015 в 21:20:57

Шами, когато някой иска да те убие, най-добрата защита е да го убиеш преди той теб. Това може да е законът на джунглата, но терористите и ислямистите действат по този принцип. Първосигнално е, но е и инстикт за оцеляване. Ако го превъзхождаш многократно, можеш и да го обезвредиш, и пратиш някъде по-далеч, но това невинаги означава, че той няма да потърси отмъщение, или да навреди на други хора. Превъзпитаниването на първосигнални хора е трудна работа, и невинаги достатъчно добър ефект...

Новините

Най-четените